RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2007|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

mini z awd ma010車架問題

kelvinkiang 發表於 2016-1-3 14:18:48 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我有一架MA010 車架, 但係車架既外殼已經爛左, 唔知可唔可以改成MA020呢?
Motul 發表於 2016-1-3 17:42:09 來自手機 | 只看該作者
可以,花點錢就得
 樓主| kelvinkiang 發表於 2016-1-3 21:45:44 | 只看該作者
Motul 發表於 2016-1-3 17:42
可以,花點錢就得

如果得既話,架MA010仲有D咩可以用得返?
同埋TB零件果D得唔得架?

kentlai 發表於 2016-1-4 09:09:04 來自手機 | 只看該作者
除車頭果D唔得  其他可用到020車上。 去買020車頭果份加轉向杯彈弓太尺。 要睇埋ching手功我都改左一架冇問題的
 樓主| kelvinkiang 發表於 2016-1-4 11:08:09 | 只看該作者
kentlai 發表於 2016-1-4 09:09
除車頭果D唔得  其他可用到020車上。 去買020車頭果份加轉向杯彈弓太尺。 要睇埋ching手功我都改左一架冇問 ...

如果我買依個底盤得唔得??
Motul 發表於 2016-1-4 12:40:46 | 只看該作者
kelvinkiang 發表於 2016-1-4 11:08
如果我買依個底盤得唔得??

得,仲要加差速頂蓋+底蓋,搖臂+pin,彈弓,轉向杯+波珠,呔尺,闊陣要買長狗骨,窄彈可以用返舊狗骨
wing1203 發表於 2016-1-4 18:19:36 | 只看該作者
你要買以下PARTS

MD201SP SP MAIN CHASSIS SET (MA-020/VE/GOLD PLATING TERMINALE)
MD202 Front Suspension Arm Set(For MA-020)
MD203 Front Upper Bulk Cover Set(For MA-020)
MD204 Front Suspension Shaft Set(For MA-020)
MDW201  Front Spring Set(for MA-020)

以下呢件係長狗骨,如果唔係用寬頭擔既話,可以唔買,用返舊的就可以
MD205 Long Universal Swing Shaft Set (2PCS) (for MA0020)
Motul 發表於 2016-1-4 22:08:24 | 只看該作者
wing1203 發表於 2016-1-4 18:19
你要買以下PARTS

MD201SP SP MAIN CHASSIS SET (MA-020/VE/GOLD PLATING TERMINALE)

Wow 師兄 超級細心體貼
 樓主| kelvinkiang 發表於 2016-1-4 22:30:30 | 只看該作者
wing1203 發表於 2016-1-4 18:19
你要買以下PARTS

唔該唒C兄,其實我睇左好耐都唔知上面D零件係咩黎
因為我係新手黎
同埋想問多樣野,就係有冇一D金屬件可以用,因為唔想咁易爛
Motul 發表於 2016-1-5 09:28:02 | 只看該作者
kelvinkiang 發表於 2016-1-4 22:30
因為我係新手黎
同埋想問多樣野,就係有冇一D金屬件 ...

全膠都唔易爛
wing1203 發表於 2016-1-6 01:18:15 | 只看該作者
MD202 Front Suspension Arm Set(For MA-020)
MD203 Front Upper Bulk Cover Set(For MA-020)
MD204 Front Suspension Shaft Set(For MA-020)
MDW201  Front Spring Set(for MA-020)

MD201SP 係MA020 既車架
MD202 , MD203 係MA020車頭既遙脾,上下蓋,轉向杯,軚尺及鎖遙脾果粒膠粒
MD204 係遙脾既KING PIN , 底蓋粒波波 ( 唔知點形容)
MDW201 係MA020用既彈弓

MD205 係長狗骨

希望你明白啦
wing1203 發表於 2016-1-6 01:20:20 | 只看該作者
kelvinkiang 發表於 2016-1-4 22:30
因為我係新手黎
同埋想問多樣野,就係有冇一D金屬件 ...

唔一定要用金屬件的,金屬件係撞唔爛,但會變形,只係少少變形,都已經好影響架車的了