RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5701|回復: 26
打印 上一主題 下一主題
收起左側

*** Please Permanently delete ***

solaris8x86 發表於 2015-7-8 11:45:50 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

*** Please Permanently delete ***
RCandylau 發表於 2015-7-8 14:26:43 | 只看該作者
改建為老人中心係好事既,於大草地上興建"遊客中心"又係好既,一塊咁靚既地唔通真係俾你地玩車玩飛機無人管咩,我都有去玩過的
lawrencechan 發表於 2015-7-8 15:27:00 | 只看該作者
起老人中心係好但唔係呢個位置囉, 而且個地點係起正條婚紗橋附近WO,

先唔講有冇少佐d 地方比人影相同放飛機, 更唔好唔講咩影響生態,  發展商理鬼你咩生態

但係起老人院就有問題啦, 大家都知去個個位最快捷就係坐船過, 而且又冇馬路直達呢個位, 交通唔係好方便
諗下D 老人家小小頭暈身慶都要入醫院睇下咩事, 唔通要佢地坐船仔再坐白車咩, 一陣有咩事邊個負責

仲有WO, D 老人家有時都會去飲下茶, 個度又冇咩野買, 下下去到元朗站先有, 唔通叫佢地行咁遠咩
呢d 咁仆x 發展商唔死都冇用啦, 如果政府咁都批, 同推d 老人家去死有咩分別
sean2013 發表於 2015-7-8 15:36:32 | 只看該作者
lawrencechan 發表於 2015-7-8 15:27
起老人中心係好但唔係呢個位置囉, 而且個地點係起正條婚紗橋附近WO,

先唔講有冇少佐d 地方比人影相同放飛 ...

師兄有無去過南生圍?
要坐船咩?
點解我未坐過船入去
lawrencechan 發表於 2015-7-8 15:43:18 | 只看該作者
sean2013 發表於 2015-7-8 15:36
師兄有無去過南生圍?
要坐船咩?
點解我未坐過船入去

經常去影相, 如果去佢而家想起老人院既位置, 最快方法係起"山貝河畔"花園後面直入有得坐船仔, 一落船就係了

https://www.google.com.hk/maps/p ... E5%9C%8D/@22.453982,114.034776,3a,90y,13.09h,52.44t/data=!3m8!1e1!3m6!1s8Eefh_UKz8MAAAQJKf2Cfw!2e0!3e11!6s%2F%2Fgeo0.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3D8Eefh_UKz8MAAAQJKf2Cfw%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D100%26h%3D80%26yaw%3D23.599222%26pitch%3D0!7i6640!8i3320!4m2!3m1!1s0x3403f0ba521404eb:0x19e3ca8bff17a0ae!6m1!1e1?hl=zh-TW
sakata 發表於 2015-7-8 16:32:47 | 只看該作者
http://www.info.gov.hk/tpb/tc/pl ... -NSW_242_0_gist.pdf

個地方唔可能為左影相玩機就唔比人發展
一係師兄買左塊地佢
ghostkcleung 發表於 2015-7-8 17:02:35 來自手機 | 只看該作者
如果為咗放機呢個 point 阻人起樓,我哋呢班平時俾人標籤到乞人憎慣嘅 “機師”,好容易就會俾人抹黑成為公敵。
gary 發表於 2015-7-8 17:06:46 | 只看該作者
到時就會起埋條路比你啦!!
lawrencechan 發表於 2015-7-8 17:07:03 | 只看該作者
CHING 都講得好啱. 影相玩機唔係priority
只不過個人認為起佐老人院可能會難為D 老人家.......
經驗話我知, 老人家一叫白車, 差一分一秒既結果係可以好唔同

如果發展商直接起樓, 我都會讚成, 不竟香港住屋問題係最大
 樓主| solaris8x86 發表於 2015-7-8 17:27:59 | 只看該作者

睇嘢睇全面,草地同條婚紗木橋都唔係剩係用嚟放飛機嘅......
不過今日我已代我啲friends連我自己send咗8封反對信去,佢咃個project又要胎死腹中喇.... 之前對上5年我已搞死過佢哋規劃project兩次....今次第三次,好Q開心....
法師傅 發表於 2015-7-8 17:59:44 | 只看該作者
lawrencechan 發表於 2015-7-8 15:27

先唔講有冇少佐d 地方比人影相同放飛 ...

起老人中心係起馬路及其他建設/住宅/商業活動0既理由 , 明未

ghostkcleung 發表於 2015-7-8 18:02:07 來自手機 | 只看該作者
係睇全面,但站在飛友角度睇,係班官商唔出力做嘢啫,如果佢哋有心做,憑你幾封信會反得到?首先搵一百幾十人出嚟反對放飛機,然後求其搵單炒機意外,賣衡報紙電視電台新聞,令到民意逆轉,以後拎住部機出街都會俾人指罵,繼而立法全面禁止,兩星期唔洗就 KO 你。而站在環境角度嚟睇,就算可以帶嚟天文數字嘅經濟利益都好,嗰一帶係唔應該用嚟開發,因為呢啲環境嘅嘢,搞一搞就多多錢都 recover 唔返。如果依家我隨口噏咁估,我都係會估起唔成,因為其實唔係無其他地點選擇。
 樓主| solaris8x86 發表於 2015-7-8 18:08:24 | 只看該作者

你放心喇,啲環保組織會比我send更多信去架喇,次次都係咁玩死咗啲projects,若之前或將來有丶或打算使用場地嘅屍兄,亦有義務send信去反對,做個負責任嘅RC人。

樓主| solaris8x86 發表於 2015-7-8 18:15:22 | 只看該作者

嗰個位置,當然係為收容富貴老人而興建啦,你同我變成老嘢時都肯定無份入住,唔好唔記得,上兩年佢地將塊地係用嚟建豪宅,以尺價計,塊地就算起乜春都無能用,一般窮人跟本無錢住係嗰個位置。
vvserpent 發表於 2015-7-8 21:13:56 | 只看該作者
南生圍係一個好地方.  有好重要既生態價值, 應該保留原貌.

老人中心, 遊客中心 呢D 都係為日後全面發展該地段既第一步.

佢要搞既都阻佢唔到. 點都好啦, 想保留個地方既咪做D 野LAW.
 樓主| solaris8x86 發表於 2015-7-8 21:16:28 | 只看該作者

Good... 乖仔....
Annie268 發表於 2015-7-8 22:03:55 來自手機 | 只看該作者
So good.
法師傅 發表於 2015-7-9 10:46:17 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-7-8 18:15
嗰個位置,當然係為收容富貴老人而興建啦,你同我變成老嘢時都肯定無份入住,唔好唔記得,上兩年佢地將塊 ...

呢個HK仲會為窮人攪建設 ? 已唔知幾多年無左呢個寄望啦 !
老人院分分鐘係煙幕 , 其他配套設施陸續有黎 !!!
土地問題 ? 睇下FOR咩人姐 ...

cs1 發表於 2015-7-27 18:46:40 | 只看該作者

今時今曰就話起安老院 , 今曰話安老院  ( 明曰番版數碼港 ) , 又係分肥肉的方法 .

到時又解釋交通醫療不便 , 實質係新界大把政府用地 , 何必要一意孤行取去市民用地 .
cs1 發表於 2015-7-27 18:57:33 | 只看該作者

香港D樓比康講正苦幫手托市 !!托到高一高 , D豪華雲石大堂公屋新樓 , 十家有九戶比晒新到步移民內地人 ,

土生土長就乜都冇 , 住版間房就多的事 , 政府又有冇咁好屎 .