RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5417|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[問題] V120D02S 新手調機問題

ghostkcleung 發表於 2015-5-30 03:56:22 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

我搵咗好多晚關於呢隻機嘅調機文章,
Youtube 睇過幾條片,但係都睇到我 R 晒頭,
完全跟唔到佢地做。

首先,我跟佢將接收器個制啪去 Adj,結果個磨打依然係咁轉。
我隻遙控係 F12E,但係網上面只有 Devo 10 同  7E 嘅 Setting 可以 Download,
於是我跟住個 Manual PDF 去 Set,做咗以下 Setting:

Swash Type: Normal
Device Output -> Aux2: FMOD SW, Gyro
Reverse Switch: 全部 Normal

Throttle Curve ->
Normal: L 0%, M 50%, H 100%
Stunt1: L 100%, M 50%, H 100%
Stunt2: L 100%, M 50%, H 100%

Pitch Curve ->
Normal: L -20%, M 20%, H 55%
Stunt1: L -50%, M 0%, H 50%
Stunt2: L -50%, M 0%, H 50%

Gyro Sensor ->
Mode: Manual
Switch: Mix SW
Pos 0: 75%
Pos 0: 70%
Pos 0: 50%

部機 "大約" 可以正常飛得起,依家有 2 個主要問題,
1 鎖尾會振;
2 部機在空中硬係向左傾斜,要一直拉返去右邊頂住。
3 除咗以上 Setting 之外,請問仲有無其他數據要 Set ?
我最想解決呢 3 個問題。

電調同摩打之間條線甩開之後,
啲舵機會久唔久打冷震,
插返摩打之後又唔係好覺,
請問是否正常?

同埋根據網上嘅文章,佢哋話油門中間嗰陣 (50%),
對槳就會拍得埋,呈水平狀態,0 Pitch,
但我照住嚟做,都完全唔係呢回事。
啲舵機 / 拉桿全部扭過晒,都係唔得。

我唔係要學人打筋斗,左閃右劈...
現時嚟講只係想定定地安全飛幾下,
請問有無人可以教我 Set 呢部機 ?
請高抬貴手唔好串我,我係第一次玩機,Thanks

wawa17 發表於 2015-5-30 20:29:25 來自手機 | 只看該作者
1.gyro感度減底D,直至鎖到尾宜唔震。2.調教豉油碟嗰3支推桿,豉油碟一定要平水
 樓主| ghostkcleung 發表於 2015-5-30 23:39:14 | 只看該作者
我啱啱試咗,個 Gyro 越低,個尾反而越唔定,
而且震嘅感覺無少過。

我已經將左邊條拉桿放鬆,
基本上已經高過右邊些少,
但係佢依然向左傾側。

我拍低咗,想請問咁嘅震幅能唔能夠接受 ?
當時係 Set 左 Gyro 60%,Thanks !
http://youtu.be/8UAUMHPr0bs
wawa17 發表於 2015-5-31 21:32:20 來自手機 | 只看該作者
唔係個控度set,係個機頭黃色gyro盒度set個鎖尾感度,但眼見金魚尾唔算太勁,細機向左飄少少一定有,但你嗰部真係幾勁
wawa17 發表於 2015-5-31 21:42:02 來自手機 | 只看該作者
仲有,飛3D個pitch先至係油門0-負度,50-0度,100-正度,普通模式係0-負3度,50-正5度,100-正10,實際度數睇你個人手感來加減,細機好難用角度尺set,我都係用肉眼睇
 樓主| ghostkcleung 發表於 2015-5-31 23:04:40 | 只看該作者
機頭有 3 個扭,係咪 RUDD 用黎調個 Gyro ?
我 3 個扭都轉晒去大約 10 點半位置。

好,唔該晒,我諗大約都差唔多,
仲想問多樣,0 Pitch 係咪即係兩隻槳拍埋之後,
呈水平狀態 ?
wawa17 發表於 2015-6-1 00:08:15 來自手機 | 只看該作者
yes......
 樓主| ghostkcleung 發表於 2015-6-1 23:19:47 | 只看該作者
好似真係好咗啲啲,我唔肯定係隻機唔夠定,
還是自己隻手唔夠穩。依照你講個 Pitch 嘅角度,
我覺得都係唔多夠,感覺部機好重,
好似好難升得起部機,當粒電去到差不多 4V 嗰陣,
真係差不多要推盡個油門先至肯升。
http://www.youtube.com/watch?v=pTJxt_Jy13k
wawa17 發表於 2015-6-2 11:47:32 來自手機 | 只看該作者
咁就加大少少角度,試下加下,直到啱自己手感,但0%就一定要有負2-3度,因為收油後有風吹會吹返起部機,直升機係咁架,set多過玩
 樓主| ghostkcleung 發表於 2015-6-4 21:16:16 來自手機 | 只看該作者
鎖尾、PitCH 問題大致搞好咗,依家隻機偏左偏得好離譜,個舵盤已經教到向右傾斜(好斜),佢都依然向左則傾,相信已經唔係舵盤問題,其實仲會唔會有其他地方影響呢樣嘢?
 樓主| ghostkcleung 發表於 2015-6-4 21:19:39 來自手機 | 只看該作者
個傾斜離譜到,個舵盤在水平(肉眼睇)狀態下,個遙控要向右 Trim 50 格先至勉強平衡得返
 樓主| ghostkcleung 發表於 2015-6-5 11:08:56 來自手機 | 只看該作者
問題已經解決!原因:嚴重高低槳引致。
wawa17 發表於 2015-6-5 12:50:17 來自手機 | 只看該作者
試下個gyro正反有冇錯,手揸部機向左側,鼓油碟應該向右傾
 樓主| ghostkcleung 發表於 2015-6-5 15:40:02 | 只看該作者
講起 gyro,我拎住部機嚟開油門,
然後用隻手扭下部機,
發覺右則鎖得好實,左則就好鬆;
同樣地,機頭向右轉亦都係實過向左轉。
唔知係咪同呢樣野有關。

試下個gyro正反有冇錯 ---> 唔識。
wawa17 發表於 2015-6-5 20:51:32 來自手機 | 只看該作者
個控度先去逆轉設置之後再去陀鏍儀個位,set正常or逆轉,實唔實嘅問題,有冇check過D推桿波頭順唔順,以你咁講未必關gyro事,可能係硬件問題
 樓主| ghostkcleung 發表於 2015-6-5 23:42:44 | 只看該作者

Reserve switch: 全部 Normal。

啲桿波頭已經俾我裝裝拆拆鬆到幾乎扣唔住,
但係部機有個問題,就係個機身實在太過軟林林,
當舵機拉起條桿嗰陣,係會將個舵機扯起。
打算換隻炭纖機身,硬淨啲。

陀螺儀係咪接收器底下嗰塊電子板 ?
我係用 3M 膠布墊住,需唔需要 "準確地" 平放 ?

算啦,目的只係想學識點樣調,
只要方法啱,下隻機識 Tune 好咪得囉。
Anyway, 真係多謝晒。
wawa17 發表於 2015-6-6 00:31:14 來自手機 | 只看該作者
個gyro同接收係一體嘅,一塊3M就平放就OK,又唔洗百分百平水嘅,先試下再固定好個陀機,係咪normal與否唔重要,最重要係動作啱,大家飛友唔洗客氣
 樓主| ghostkcleung 發表於 2015-7-11 17:01:51 來自手機 | 只看該作者

換咗隻 “聲稱” 勁啲嘅舵機之後,完全做唔到個靚嘅鎖尾。都係嗰樣嘢啦,Gyro sensor 80%就震,60% 就飄,70% 就又飄又震。原裝舵機 70% 啱啱好。係咪舵機唔夾就一定無得搞?
試過將舵機臂嘅頭球裝在最邊或者最埋嘅位置,
問題依然無法解決。
vegetakwok 發表於 2015-7-22 12:15:56 | 只看該作者
華記原廠 servo 尤其尾 servo 玩得一排一定會震。 ccpm servo 襟少少但耐左都一樣會震。 我把心一撗換晒4隻副廠 servo , 一個字: 爽! 又定又準。 

換左十多天還沒有甚麼問題。 我自己個人認為值得換。 又平過原廠。 試用多一排再報告。 

樓主| ghostkcleung 發表於 2015-7-22 19:35:57 | 只看該作者
vegetakwok 發表於 2015-7-22 12:15
華記原廠 servo 尤其尾 servo 玩得一排一定會震。 ccpm servo 襟少少但耐左都一樣會震。 我把心一撗換晒 ...

舵機同你呢隻一樣,
分別只係用金屬齒。

呢隻機比原裝重量大啲,
我懷疑震係同轉速有關。