RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7494|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[玩家分享] 買左tt02R, 成日想換TRF 419

QQSON 發表於 2015-4-3 23:50:32 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
剛買左tt02R, 因為新手, 咩都唔識, 比店家叫買tt02 就買左
但完成後, 好多膠件, 想升金屬件, 但件件都要過百, 換下換下快過千
其實我唸換TRF 419咪仲好, 我見網友都話TRF 419好神
但唸著唔會換搖控同摩打, 因為真係無錢
如果用TRF 419用fly sky gt3b and 有刷摩, 會唔會太浪費??
andyleung_2003 發表於 2015-4-3 23:57:23 | 只看該作者
唔會,我都打算先玩TRF419 但行冇感 Hobbywing 60A + 9T.......先
慢慢再換
kelvinayhh 發表於 2015-4-4 00:32:58 | 只看該作者
其實玩好部tt02r先
捉到個感覺再換車都未遲
sfdo 發表於 2015-4-4 09:21:07 | 只看該作者
膠件唔等於差。好多比賽車都係 膠臂 膠C座 膠轉向杯 ....
相返,換哂 金屬件 但 set 唔好手指同車都唔會跑得好。
先善用你現有套有刷摩打操好先,再用無刷。
frankylam 發表於 2015-4-4 11:06:14 | 只看該作者
反而好奇你重有乜金屬件想換,r版我應為只需要option埋份轉向
LL730 發表於 2015-4-4 11:44:18 來自手機 | 只看該作者
QQ師兄支3B控好不好用!有無配唔到或失控情況岀现?
cantona7 發表於 2015-4-4 11:46:45 來自手機 | 只看該作者
tt02r 幾好,op 中軸,op bearing ,op 油壓等
wtshkf 發表於 2015-4-4 11:47:50 | 只看該作者
frankylam 發表於 2015-4-4 11:06
反而好奇你重有乜金屬件想換,r版我應為只需要option埋份轉向

my TT02, 自己砌, 第一炮$1800,
之後買個3-4份膠parts, 1對metal前上臂.
servo 2隻,  立立雜雜 total $2500 around.

無upgrade motor, ESC.

TT02, 長玩, 最好換金屬轉向, 爽好多,
原車膠件轉向, 行2個圈就要收螺絲, 收得緊,
個servo轉唔郁,  收得鬆, 行2野就成份野散晒.

部TT02剛剛放左比人,  7舊, 成set野, 連2粒電.

當你部野玩個100次, 即係$25一次, 已經抵晒,
但係我都玩唔夠30次.....

樓主| QQSON 發表於 2015-4-4 13:34:38 | 只看該作者
LL730 發表於 2015-4-4 11:44
QQ師兄支3B控好不好用!有無配唔到或失控情況岀现?

因為係新手, 仲學緊控制, 但聽D 師兄講最好換MT4S or 4PLS
LL730 發表於 2015-4-4 13:39:36 來自手機 | 只看該作者
謝謝
 樓主| QQSON 發表於 2015-4-4 13:43:27 | 只看該作者
wtshkf 發表於 2015-4-4 11:47
my TT02, 自己砌, 第一炮$1800,
之後買個3-4份膠parts, 1對metal前上臂.
servo 2隻,  立立雜雜 total $ ...

http://www.rcmart.com/yeah-racing-tt02042bu-sample-p-36566.html?cPath=595_744_1585

金屬轉向姐係呢個??

http://www.rcmart.com/yeah-racing-tt02012bu-sample-p-36558.html?cPath=595_744_1585

呢個洗唔洗換??, 但我見都係膠

同想問避震洗唔洗換金屬, 宜家用緊膠既??
cantona7 發表於 2015-4-4 14:00:39 來自手機 | 只看該作者
tt02r, 唔做點換野,玩爛左先換
wtshkf 發表於 2015-4-4 16:03:48 | 只看該作者

買部419,好過買平車 + 金屬upgrade件.

再者, 419二手有價.   平車 + 金屬upgrade件蝕入肉.
一鑊過掩乾掩淨個荷包 or 慢慢掩, 逐d掩

自己揀.

cc4321 發表於 2015-4-5 08:53:34 | 只看該作者
新手就拎部TT02練下手先攞下個感覺先,一下買部419控唔住換野都換窮你,而且人家覺得神唔代表你都可以
 樓主| QQSON 發表於 2015-4-5 19:26:17 | 只看該作者
我想問我部TT02, 行唔到直線多數係咩問題
 樓主| QQSON 發表於 2015-4-5 19:29:01 | 只看該作者

我想問MT4s+471 全新幾錢到, 我見有人放
ivan仔 發表於 2015-4-5 19:32:04 | 只看該作者
QQSON 發表於 2015-4-5 19:26

睇下是否SERVO回唔回到中先? 之後看看左向脾是否太鬆, 再下一步看看轉向杯是否唔順
cantona7 發表於 2015-4-5 19:37:40 | 只看該作者
QQSON 發表於 2015-4-5 19:26

先天製造問題,中軸車,車身左右重量,轉向,車呔等問題

要行得直=換車...
sfdo 發表於 2015-4-5 20:59:07 | 只看該作者
cantona7 發表於 2015-4-5 19:37

要行得直=換車...

左右重量可以自己 mark 中間位 SET 返平衝,
TT02 轉向件雖然冇 TRF 咁靚,但只要自行加潤滑油、打磨C座及轉向杯,一樣可以又 fit 又順.....仲有 set toe in / out,  camber....
車呔唔太貴可用 team powers 36R ...
未搞清問題就話換車,就算換架 TRF / T4 ... 都會同樣走唔到直!

ivan仔 發表於 2015-4-5 22:30:55 | 只看該作者
cantona7 發表於 2015-4-5 19:37

要行得直=換車...

我架TT01, 我朋友架TT02都沒問題