RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9174|回復: 46
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[個人分享] QAV250系列 : 穿越練習 #1/4更新:挑戰極速70KM/H 失控高速炒機

isaac006 發表於 2015-3-4 10:36:53 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

去片: #7/3更新:速度提升至43KM/H!!
去片: #21/3更新:中途斷槳炸雞!!
去片: #1/4更新:挑戰極速70KM/H 失控高速炒機

見呢度呢幾日小咗人講250穿越機,就等小弟度放嚇毒啦

小弟第一次放片上網,希望大家唔好介意唔係特別好睇又得個分幾鐘長

建議將音量細/關閉

規格:
CC3D Ver 14.10
EMAX 2204 2300KV 摩打
FC6045正反槳好難控制高度,但係好力過6030好多
花牌 EVO 1500MAH 35C 電池
SONY 4140+811 CCD + 2.1MM鏡頭 (大約7-10°向上,方便穿越)
AOMWAY 200mw Mini VTX
FATSHARK 5.8G SpiroNet 蘑菇天線
Remzibi OSD V2.00 + Neo-6M GPS

使用Aomway 5.8G 32頻DVR圖傳接收錄製

登錄/註冊後可看大圖

來自 20#
 樓主| isaac006 發表於 2015-3-7 14:51:08 | 只看該作者

速度提升43%!毛毛雨穿越,極速43KM/H!

呢幾日都落住毛毛雨,但係都阻止唔度我去穿越,繼續挑戰自己!

快到自己都覺得好難控制,不過真係好刺激!!
爛咗三隻槳,最後一野直撞落棵樹撞到圖傳電線斷咗,GPS都飛埋出黎,好彩搵得返 0.0
abyss 發表於 2015-3-4 10:57:02 | 只看該作者
Good 呀
frank9394 發表於 2015-3-4 11:22:47 | 只看該作者
CHING 個ODS浪費電嗎 ? 我就係想加睇資料 ( 屎忽恆 )
 樓主| isaac006 發表於 2015-3-4 11:42:29 來自手機 | 只看該作者
frank9394 發表於 2015-3-4 11:22
CHING 個ODS浪費電嗎 ? 我就係想加睇資料 ( 屎忽恆 )

佢本身用電量唔大,同埋又唔係好重,所以分別唔大。又可用電腦set有咩睇同埋邊度show出黎,用佢黎睇電壓,速度等等(用cc3d既話)一流!
frank9394 發表於 2015-3-4 11:49:48 | 只看該作者
我用NA屎32, 有無好介紹.
用ODS先至型 ! YEAH ~~~~~~~~~
 樓主| isaac006 發表於 2015-3-4 12:15:49 來自手機 | 只看該作者
frank9394 發表於 2015-3-4 11:49
我用NA屎32, 有無好介紹.
用ODS先至型 ! YEAH ~~~~~~~~~

其實呢隻osd咩飛控都用得,只不過cc3d冇自己既專用osd所以我先話用佢正,naze32我唔知有冇專用osd喎 通常有專用osd都好啲
法師傅 發表於 2015-3-4 17:28:52 | 只看該作者
勁 ! 技術進步左好多 !!! 呢D地方我唔敢飛, 怕無啦啦有人行過  
RGear 發表於 2015-3-4 18:00:11 | 只看該作者
記住由 從camera, ...發射, 再到 osd, 有很"大"時差 --> 無啦啦有人行過係收唔切油, 攪出人命好大鑊, 去冇人的地方玩啦
 樓主| isaac006 發表於 2015-3-4 18:25:49 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-3-4 17:28
勁 ! 技術進步左好多 !!! 呢D地方我唔敢飛, 怕無啦啦有人行過

哈哈唔好咁講,小弟仲有好大進步空間。
呢度係我行過冇人先放架,飛完呢舊電之後就開始有人踩單車冇得飛要返屋企

樓主| isaac006 發表於 2015-3-4 23:24:44 | 只看該作者
RGear 發表於 2015-3-4 18:00
記住由 從camera, ...發射, 再到 osd, 有很"大"時差 --> 無啦啦有人行過係收唔切油, 攪出人命好大鑊, 去冇 ...

本人非常明白呢個道理,所以已經採用冇 latency 既 analog ccd鏡頭,osd同圖傳,從鏡頭到發射可以話冇時差,我既 setup裏面,只有圖傳接收先有 latency

以下我做咗一個測試,可以清楚睇度時差幾"大":
surfer_ann 發表於 2015-3-4 23:44:33 來自手機 | 只看該作者
又有嘢執。
法師傅 發表於 2015-3-5 11:05:42 | 只看該作者
RE :  如果冇地方走既話我會選擇直撞任何死物,因為炸機係停止既最快方法

緊急關頭 , 緊係先減速 , 即立即拉低油門降落啦, 仲要搵目標去炸 ?
炸倒公物執正黎講你衰先 , 仲有炸機動作亦會嚇親人 , 比人印象呢D四軸仔安全有問題 ,
危險性0既野 , 人地要小事化大 , 你無好處 !!!  

安全降落 , 降落得靚 , 分分鐘人地讚你技術好 , 有安全意識 !!!

樓主| isaac006 發表於 2015-3-5 12:53:36 來自手機 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-3-5 11:05
RE :  如果冇地方走既話我會選擇直撞任何死物,因為炸機係停止既最快方法

咁呢個當然啦,我意思係如果停唔切我就會咁做姐 講到一舊舊唔好意思
法師傅 發表於 2015-3-5 14:18:20 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-3-5 12:53
咁呢個當然啦,我意思係如果停唔切我就會咁做姐  講到一舊舊唔好意思  ...

勁, 你個時差測試好得 !!! 有無試埋808 ?
 樓主| isaac006 發表於 2015-3-5 14:53:16 來自手機 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-3-5 14:18
勁, 你個時差測試好得 !!! 有無試埋808 ?

如果我有部808我會架 不過我冇 衣加諗緊買 mobius ,山狗,定小米最新出既小蟻。我諗我只會慢飛航拍嗰時先加佢地上去,其他時候用dvr影都ok
p.s. 你可以試吓
阿昌 發表於 2015-3-5 19:30:12 | 只看該作者
師兄,你飛呢個塲有無關閉時間?我哋揾咗好耐都見吾到牌有寫開門關門時間。但係又有大閘!
 樓主| isaac006 發表於 2015-3-5 22:13:04 來自手機 | 只看該作者
阿昌 發表於 2015-3-5 19:30
師兄,你飛呢個塲有無關閉時間?我哋揾咗好耐都見吾到牌有寫開門關門時間。但係又有大閘! ...

有大閘? 我諗你睇度嗰啲係欄杆黎架炸 嗰度係單車徑,啲欄杆應該係用黎防止啲人就咁行入去,嗰度冇話開關門架,幾時去都得
sakata 發表於 2015-3-6 14:35:49 | 只看該作者
0.1 latency應該是可以接受範圍
人的平均反應時間是0.2
師兄飛得好博!
 樓主| isaac006 發表於 2015-3-6 17:15:50 來自手機 | 只看該作者
sakata 發表於 2015-3-6 14:35
0.1 latency應該是可以接受範圍
人的平均反應時間是0.2
師兄飛得好博!

哈哈 要咁先好玩架馬,同埋唔博又點會進步喎