RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3782|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

OSD 款式分別

oemlee 發表於 2015-2-25 19:19:36 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

咁多位師兄,想問Remzibi OSD OSD V1.79 5HZ GPS
同 非凡S1/S2 视频叠加 Remzibi  穷人OSD  GPS
兩隻有咩分別?其實想睇下電壓高度咁,想用英文介面
isaac006 發表於 2015-2-25 19:37:38 來自手機 | 只看該作者

開源既先係真正既remzibi osd,冇寫開源既通常都係非凡osd,有分咩帶氣壓唔帶氣壓等等。

其實呢兩隻osd hardware上黎講差唔多,都係唔洗連去飛控同 support自己既gps,但係 software就差好遠,只有remzibi先可以 support用電腦改個 layout,字體,大細,加減野,如果 voltage reading唔岩都可以改,等等

非凡嗰隻就冇得連電腦,姐係冇得set嗰啲野,最多只可以 set display啲咩

我兩隻都用過,一開始就係買咗非凡嗰隻,好唔鐘意佢啲殘體字
如果你只係想睇高度電壓用非凡嗰隻可能岩你啲,用氣壓應該會準啲同快過用gps好多,不過應該係冇英文版
 樓主| oemlee 發表於 2015-2-25 21:20:33 來自手機 | 只看該作者
Thanks 師兄,姐係藍色個款先係堅野,
 樓主| oemlee 發表於 2015-2-25 21:24:09 來自手機 | 只看該作者
Thanks 師兄,姐係藍色個隻先係堅野?我見貴好多買250幾蚊,我有睇過佢可以自己設定介面,好似好正,接駁麻煩嗎?因為未用過,我用TS835圖傳接5V鏡頭,謝謝
isaac006 發表於 2015-2-25 22:30:10 來自手機 | 只看該作者
oemlee 發表於 2015-2-25 21:24
Thanks 師兄,姐係藍色個隻先係堅野?我見貴好多買250幾蚊,我有睇過佢可以自己設定介面,好似好正,接駁麻 ...

咁又冇話邊隻堅邊隻唔堅既,只係一隻方便另一隻多啲野玩(好似 iOS同 android咁

連接電腦其實一啲都唔難,只要用條usb to ttl線連就得

用咩圖傳同鏡頭都冇所謂,只要唔係 Sony 4140+673 就得

我見淘寶有一兩度平啲,百幾蚊炸,我嗰隻都嗰度買
 樓主| oemlee 發表於 2015-2-25 22:59:37 來自手機 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-2-25 22:30
咁又冇話邊隻堅邊隻唔堅既,只係一隻方便另一隻多啲野玩(好似 iOS同 android咁)

連接電腦其實一啲 ...

咁平?開心share黎睇下得嗎haha
isaac006 發表於 2015-2-25 23:49:32 | 只看該作者
oemlee 發表於 2015-2-25 22:59
咁平?開心share黎睇下得嗎haha

你打remzibi osd v1.79就會有架啦

登錄/註冊後可看大圖

我自己買嗰條 link: http://item.taobao.com/item.htm? ... amp;_u=p23kl0ul4f0e

不過唔建議你去我條 link度買,因為佢寄比我嗰個係反新貨,好明顯有人整過。

同埋如果你想用電腦 set野就一定要買埋個usb to ttl converter
 樓主| oemlee 發表於 2015-2-26 08:24:08 來自手機 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-2-25 23:49
你打remzibi osd v1.79就會有架啦

我自己買嗰條 link: http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z09.2.9 ...

Thx 師兄資料,咁衰返新貨,所以平d?!
isaac006 發表於 2015-2-26 09:06:05 來自手機 | 只看該作者
oemlee 發表於 2015-2-26 08:24
Thx 師兄資料,咁衰返新貨,所以平d?!

咁我就唔知啦,不過又唔係得佢一個賣呢個價錢,可能我係單一事件呢
 樓主| oemlee 發表於 2015-2-26 18:07:00 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-2-26 09:06
咁我就唔知啦,不過又唔係得佢一個賣呢個價錢,可能我係單一事件呢

isaac006 兄, 想問問下圖佢usb connect 去 OSD 係咪咁樣照跟?

OSD 接駁電係咪一定要接晒OSD Power(比電OSD用) 同 Lipo Battery (睇電池電量)?
圖傳照拎大電11V 再分細電比CAM用? 最後黃色線應該點做好? 因為佢又有in out????

希望冇問到一舊舊啦

isaac006 發表於 2015-2-26 19:51:51 | 只看該作者

oemlee 發表於 2015-2-26 18:07
isaac006 兄, 想問問下圖佢usb connect 去 OSD 係咪咁樣照跟?

其實佢個設計係比你可以分開fpv一舊電,摩打飛控等第二舊,不過玩250通常都唔會咁做,所以可以好似以下咁就得。

樓主| oemlee 發表於 2015-2-26 20:13:43 來自手機 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-2-26 19:51
其實佢個設計係比你可以分開fpv一舊電,摩打飛控等第二舊,不過玩250通常都唔會咁做,所以可以好似以 ...

睇完張圖明白晒,好奇問多小小佢video in out 只係插+就可以了?
isaac006 發表於 2015-2-26 20:58:40 來自手機 | 只看該作者

oemlee 發表於 2015-2-26 20:13
睇完張圖明白晒,好奇問多小小佢video in out 只係插+就可以了?

因為你個圖傳同cam同osd都得由同一舊電供電,所以只要連接咗一個"-"就可以(基本上每一舊電都只需要接"-"一次),所以其實我加咗bec嗰張圖都可以唔用其中一條黑色線(哈哈,咁就輕多0.0x克啦)。

你可以想像一吓佢全部"-"既都係連住,所以只要插一個就得