RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3004|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] 依家係咪全世界都用2.4控?

肥龍 發表於 2014-12-14 14:58:29 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
屋企有幾支AM 槍控
2.4 一支都無
george519 發表於 2014-12-14 15:37:44 | 只看該作者
用am返而唔撞band
aloha 發表於 2014-12-14 15:41:42 | 只看該作者
AM 同 2.4  各一..
AM 同係架M車, 樓下放狗好好...
2.4G 落場先用.. (反而冇用咁多)
sfdo 發表於 2014-12-14 15:54:00 | 只看該作者
AM 去到長而窄o既走廊玩就 jam,只可以空礦地方玩。
2.4G 好好多。但假日去到 JV B場都有機會 JAM 。
Beron 發表於 2014-12-14 16:11:05 | 只看該作者
唔好咁老定, 我用 FM 係 JV 都撞 Band 撞到應一應, 幾次都係同一個人, 我用 PCM 帶 6 對 Band 去都要撞兩對,佳因對方用集廠潛水 Band, 所以佢冇事, 我就 Band 同車一齊撞。已經同佢夾左輪流著機輪流玩, 不過每逢到我落場跑緊佢老人家都會著機 set 車, 走去問佢就話 "sorry 一時唔記得", 最後要最捉佢試 Band 試到冇事先比佢行開。
sean2013 發表於 2014-12-14 22:59:58 | 只看該作者
唔係呀,果日JV仲有幾個人用魚杆式申到長一長條天線鈎魚咁玩車
RGM-111 發表於 2014-12-15 12:59:21 | 只看該作者
AM, FM, 2.4G 都有用, 放D 老爺車 多數用 AM /FM , 因為 唔想 又安過 D reciver ....XD

但 日後取向 都係2.4G 咖喇, D 控廠 都唔會 點出AM/FM 控咖啦
solaris8x86 發表於 2014-12-15 13:06:04 | 只看該作者
AM/FM = Analog = 相撞時唔識跳頻 (要對band)
2.4GHz = Digital = 相撞時識跳頻 (無咁Jam)
kennywch 發表於 2014-12-15 13:39:02 來自手機 | 只看該作者
am fm 控已停產,二手市場已買少見少。
 樓主| 肥龍 發表於 2014-12-15 14:26:09 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-12-15 13:06
AM/FM = Analog = 相撞時唔識跳頻 (要對band)
2.4GHz = Digital = 相撞時識跳頻 (無咁Jam) ...

唔識跳頻即係AM/FM 撞BAND
訊號強個邊
話事嗎(我指control 部車)
solaris8x86 發表於 2014-12-15 15:09:14 | 只看該作者
肥龍 發表於 2014-12-15 14:26
唔識跳頻即係AM/FM 撞BAND
訊號強個邊
話事嗎(我指control 部車)

>>>唔識跳頻即係AM/FM 撞BAND

完全視乎當時雙方距離,基本上無所謂jam贏或jam輸,一jam到雙方其實會"兩敗具傷",即使訊號較強一方其實亦會幾窒玩得唔順暢。
carson6099 發表於 2014-12-22 22:57:14 來自手機 | 只看該作者
冇廠会再出 am/fm 控了,想長玩用2.4G啦
cc4321 發表於 2015-1-14 15:41:42 | 只看該作者
一支KO FM玩拖頭,一支大陸2.4玩車,夠用囉
RGM-111 發表於 2015-2-17 15:03:32 | 只看該作者
Vintage Car Use Vintage Control ...is classic