RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7157|回復: 36
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手想買部MINI Z玩下,求推介

9900 發表於 2014-12-10 04:38:07 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
之前心血來潮想玩下遙控車,求其買左部TT01 RTR玩
玩左一頭半個月,先知自己買散件組裝好過,而家改改下用左成千幾蚊

所以唔想犯同樣錯誤,上黎問下咁多位師兄,岩岩玩MINI Z係咪都係買RTR套裝玩起先?
定散件買黎組裝抵D?預算大約$1300左右玩住先

求推介

dustin_ff03 發表於 2014-12-10 04:45:15 來自手機 | 只看該作者
$1300玩atm amz rtr,未計電
gundum 發表於 2014-12-10 08:14:16 | 只看該作者
amz 唔多合新手玩太多野要改,而MA020VE又多多小問題
新手MA020加KT18會岩玩,但應該會超出1300預算
jr-rc1988 發表於 2014-12-10 08:31:42 | 只看該作者

想玩競速或漂移? 漂移: MA020(AWD)+kt18控, 加埋2千有找.(未計電)
gyhk2014 發表於 2014-12-10 09:12:49 | 只看該作者
但宜家好似無ma020淨車身賣了, 近排只見過020既r8 set.
 樓主| 9900 發表於 2014-12-10 11:15:04 來自手機 | 只看該作者

想玩競速多d,但如果新手買MR-03 sport RTR SET,第時想改裝難唔難?
2354 發表於 2014-12-10 12:57:54 | 只看該作者
莫买sport,玩竞速多可选普通有刷版MR-03
 樓主| 9900 發表於 2014-12-10 14:37:42 來自手機 | 只看該作者
有刷版MR-03,包唔包埋遙控同車殻?大約幾錢左右?
jr-rc1988 發表於 2014-12-10 18:13:14 | 只看該作者
應該只有 ready set先包搖控既.
likinwa 發表於 2014-12-10 18:22:58 來自手機 | 只看該作者
點解amz好似冇咁多人玩,但我睇佢原裝已經係碳纖底,其實係咪好過miniz,另外佢依家出個set有跟支控,但其實支控係咪好廢架,用kt18係咪仲好
tempo3010 發表於 2014-12-10 20:40:58 | 只看該作者
咁多位師兄點睇MA020 sport 版?
諗住屋企玩下就算
thx
aiction 發表於 2014-12-10 22:50:25 | 只看該作者
likinwa 發表於 2014-12-10 18:22
點解amz好似冇咁多人玩,但我睇佢原裝已經係碳纖底,其實係咪好過miniz,另外佢依家出個set有跟支控,但其 ...

不如我答你啦AMZ唔係唔好,,,,只系原裝 前.後 珠差同toe-in位公差太大,一定要換金屬件(原裝系膠件!!)...架車輪距會左邊8字右邊1字...
摩打座同樣要換金屬件(原裝系膠件),,唔換會好易燒電變{會咬位}...
set完以上仲要set太尺,,唔系架車走唔到直線...
到servo出左又要換個"新"servo,,,原裝servo轉向同線性都唔好...
之後servo周邊的parts都要換金屬件(原裝系膠件)...
遲d到最後可能連搖控都要換埋kos控..
重點系q掃的mr-03系後驅,,,唔洗太多野要set...
同埋amz唔系所有京商車殼都可以共用,,,有d買番黎果車殼都要大執一番....
而amz系4驅,,,淨系set4條避震除非你對車子有點認識,,,如果唔系已經set到你喊!!
mr-03行aaa電而amz行鋰電...爆發的話amz會比mr-03好...
除非用高扭力的摩打,,咁就另計....
入彎amz入得好咬地,,,而mr-03入彎會有點甩...
總之如果你想落落場玩車就買q掃...
如果你想買番黎set下呢樣set果樣先玩得咁就amz吧...
以上
likinwa 發表於 2014-12-11 08:55:29 來自手機 | 只看該作者
但amz可唔可以改到玩飄移
chob07 發表於 2014-12-11 10:11:19 來自手機 | 只看該作者
依家套ma020 sport 賣幾錢?
r470620 發表於 2014-12-11 10:51:37 | 只看該作者
chob07 發表於 2014-12-11 10:11
依家套ma020 sport 賣幾錢?

如果你只係想過下手隠, SPORT版我覺得OK. 我建議最終都係買MA020VE或有刷 ASF(用KT18的或 KO) 或BUDDY 好D, 玩漂玩快都得. 如果想玩靚車殼, 就MA020, 如果又想出街玩, 就BUGGY. 不過, 當你買咗第一架MINI Z 之後, 你就會心思思想買第二架, 第三架,  其實我地全部都唔止一架, 我有MONSTER,BUGGY,MR03 & MOTO RACER
chob07 發表於 2014-12-11 10:58:39 來自手機 | 只看該作者
我心急等唔到sport 版, 收左套2手ma020加kt18...哈
likinwa 發表於 2014-12-11 20:37:30 來自手機 | 只看該作者
我想問有冇ching知依家amz連控個個set幾錢到
vincent322 發表於 2015-2-8 14:31:20 | 只看該作者
MA020 + KT18 都應詃夠玩......一陣, 哈哈~
rcmodel 發表於 2015-2-8 15:11:45 | 只看該作者
mr03 同mr03 sport其實有嘜分別
我想買架rtr.入電即玩
rcmodel 發表於 2015-2-8 15:36:09 | 只看該作者
除左個2.4g唔同   sport一定要用kt19外 。兩者車架結構 電子野係咪一樣的?