RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5285|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

mini z buggy 普通版 同 50th

tomcheng.kh 發表於 2014-11-14 15:29:14 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
mini z buggy 普通版 同 50th
有咩分別?
多左d咩option?

50th 買唔買得過

gyhk2014 發表於 2014-11-14 15:52:37 | 只看該作者
如果您從來未玩過, 提議先買普通版玩下先, 感受過控制等各樣東西, 先upgrade會多樂趣D. 圍起身50th版係平D, 但要一炮過俾晒先囉.
 樓主| tomcheng.kh 發表於 2014-11-14 16:03:11 | 只看該作者
之前玩MONSTER 亂衝亂撞
ottofung 發表於 2014-11-14 21:44:38 | 只看該作者
五十週年有兩個版本,1架係Lazer版,1架係MP9版. 兩架與普通版吾同既係:
* xspeed motor
* 前後萬向cvd
* 鋁制motor plate
* 鋁制motor散熱座

Lazer 50週年版帶鋁製油壓/Lazer車殼, MP9 50週年版帶Graphite車身/前後珠差/鋁製尾翼墊高片/MP9車殼

樓主| tomcheng.kh 發表於 2014-11-14 23:49:24 來自手機 | 只看該作者
價錢有分別? 那部性價比高
roywai1682 發表於 2014-11-15 00:25:49 來自手機 | 只看該作者
50週年,兩款價錢一樣
ottofung 發表於 2014-11-15 01:48:30 | 只看該作者
吾介意自己裝既話可以考慮有套assembly kit (LAZER ZX-5 FS Unassembled Kit), 裡面已含Xspeed V 麼打同Graphite車身, 而且價錢吾比普通版的rtr版貴, 其他野可以慢慢op ...個人建議
 樓主| tomcheng.kh 發表於 2014-11-15 09:58:30 來自手機 | 只看該作者
assembly kit 自己组裝?  50週年版帶Graphite車身/前後珠差,珠差是金屬?因見50th,同普通差500$,但改小小陰下陰下可能都唔止,心大心細,
gyhk2014 發表於 2014-11-15 10:50:23 | 只看該作者
tomcheng.kh 發表於 2014-11-15 09:58
assembly kit 自己组裝?  50週年版帶Graphite車身/前後珠差,珠差是金屬?因見50th,同普通差500$,但改小 ...

其實50週年版只係包多少少野俾您,但價錢一定平過您逐件買.要改既野仲可以有好多. 好多人一開頭都諗住玩下唔會投資好多落去, 但玩下玩下就唔係咁架喇,改車條路無止境.
原裝車跟既通常係齒差, 50週年跟既係珠差. 珠差係升級件。
 樓主| tomcheng.kh 發表於 2014-11-15 12:43:04 來自手機 | 只看該作者
50th佢跟的其實係咪必改?有時怕反手又升级哂d$
gyhk2014 發表於 2014-11-15 13:56:10 | 只看該作者
tomcheng.kh 發表於 2014-11-15 12:43
50th佢跟的其實係咪必改?有時怕反手又升级哂d$

其實升級改件係好睇個人要求, 視乎個別要求而作出針對性既改動, 令到某方面既提升所帶來既滿足或享受.
例如換摩打, 唔換得唔得? 我覺得夠玩但您覺得唔夠, 咁咪可能我唔駛換而您要換.
或者油壓避震, 50週年跟既已係金屬油壓, 但其實有更高一級既金屬油壓改件, 價錢當然有差距啦,咁如果您係想要高一級既, 咁套裝呢對咪晒咗錢啦, 係咪?
又返番去最原始問題, 就係您覺得夠唔夠? 無野係絕對要或絕對唔要.
普通版, 入電玩得; 50th版, 入電都玩得, 但馬上俾多幾舊. 除非您玩過兩款, 否則如果係新手, 未必能察覺到分別.
 樓主| tomcheng.kh 發表於 2014-11-15 21:14:02 來自手機 | 只看該作者
谢指教,買左assembly kit 9條魚,享受下砌車,又可以了解结構,。另外有咩配件要爛要常備?
jr-rc1988 發表於 2014-11-16 01:33:26 | 只看該作者
我都想知, 有d咩件係要買定? 以備不時之需,如果有那些後備件可替換馬上繼續玩得, 唔駛頻樸出去買, 最驚到時缺貨要等返貨.謝謝.
jr-rc1988 發表於 2014-11-16 01:37:13 | 只看該作者
tomcheng.kh 發表於 2014-11-15 21:14
谢指教,買左assembly kit 9條魚,享受下砌車,又可以了解结構,。另外有咩配件要爛要常備? ...

請問c兄邊度買? 知唔知仲有無貨呢?
ottofung 發表於 2014-11-16 02:02:00 | 只看該作者
tomcheng.kh 發表於 2014-11-15 21:14
谢指教,買左assembly kit 9條魚,享受下砌車,又可以了解结構,。另外有咩配件要爛要常備? ...

如果飛得勁既話有時個Steering Plate會跌出,可以考慮換個Under Guard(MBW033)。其他我覺得都無咩野特別容易爛,同大越野車差吾多,抄車可能會壞A-Arm/跌King Pin,不過我暫時A-Arm無事,King Pin有跌過。
 樓主| tomcheng.kh 發表於 2014-11-16 13:50:58 來自手機 | 只看該作者
有牙廣華街買
 樓主| tomcheng.kh 發表於 2014-11-17 08:11:13 來自手機 | 只看該作者
買中一盒冇胎尺== 除左mbw 027r ,1set 5支仲有冇其他選擇
ottofung 發表於 2014-11-17 11:08:39 | 只看該作者
只有這套可選
jr-rc1988 發表於 2014-11-17 11:29:40 | 只看該作者
tomcheng.kh 發表於 2014-11-17 08:11
買中一盒冇胎尺== 除左mbw 027r ,1set 5支仲有冇其他選擇

C兄意思係有d有連呔尺而咁啱您抽中盒無既?
ottofung 發表於 2014-11-17 12:13:12 | 只看該作者
如果要Op金屬既呔尺,無錯系MBW027.

但原裝個盒最起碼有普通既呔尺,吾會無架喔.