RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6210|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

ma-20s 一問

chob07 發表於 2014-11-14 13:11:51 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
下個月出個套 ma-20s, 連控都係¥19800, 想買呢套sport 版既ma-20s 同ma-20 差d 咩?
thx!
gyhk2014 發表於 2014-11-14 16:19:29 | 只看該作者

Source from :
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.756716071056458.1073741850.277838672277536&type=1

Features:
KT-19 Transmitter
Full set of ball bearings (14 total)
•MA-020-based chassis with VCS front suspension
•Most of the optional parts for the Mini-Z AWD can be fitted
20 cones to mark your own drift course are included
•Adjustments for the optional LED Lighting and Gyro are included on the RX/ESC unit
•Non-delay reversing – no brake action is required before reversing
•Many existing AWD bodies are interchangeable
•Extremely detailed, scale bodies

P.S. 個尾好似同ma-020唔同. 020s好似用010尾.
東TONG 發表於 2014-11-14 16:37:54 | 只看該作者
正~新手一問~如果新手MA-020VE同佢揀~係咪應該揀MA-020S會岩D??
gyhk2014 發表於 2014-11-14 16:48:12 | 只看該作者
東TONG 發表於 2014-11-14 16:37
正~新手一問~如果新手MA-020VE同佢揀~係咪應該揀MA-020S會岩D??

個人意見, 如果您只想玩漂移, 又唔要求要好快既速度, 又唔會想改咁多野, 又唔想分開買好d功能既控, 就可享受漂移樂趣, 咁020s可能係您杯茶.

速度可參考呢段片.
https://www.youtube.com/watch?v=oPIK0kFYsxA

價格比較: (以可落地玩計算)
ma-020ve ($14xx)
KT-18 ($4xx)
陀螺儀 ($1xx其他牌子~2xx京商)
車殼 ($2xx~3xx) (稀有款個別價格有差距)
漂移呔 ($3x~4x)

ma-020s (估計$12xx)

wing1203 發表於 2014-11-14 16:51:59 | 只看該作者
ma-020s  因制式唔同,只可使用kt19
如果想玩ma-020ve , mr-03ve , 都需要再買控的 , 而ve既係用無刷磨打,基本上就算唔改車,都已經好快
東TONG 發表於 2014-11-14 17:03:47 | 只看該作者
多謝兩位師兄教路~因為小弟猶豫緊MINI-Q全改定MA-020VE,宜加又多一個選擇~睇黎要第多一個月出左新車再決定~
 樓主| chob07 發表於 2014-11-14 17:20:43 來自手機 | 只看該作者
我都唔該咁多位, 依家又諗緊買amz 好定呢套sport 好
gyhk2014 發表於 2014-11-14 17:28:41 | 只看該作者
chob07 發表於 2014-11-14 17:20
我都唔該咁多位, 依家又諗緊買amz 好定呢套sport 好

AMZ要自己做d功夫先玩到, 如果唔識攪怕您攪好耐先玩到. 要有那些師兄既手藝先得架.
 樓主| chob07 發表於 2014-11-14 17:37:08 來自手機 | 只看該作者
咁睇黎都係套ma20sport 岩我d, thx 咁多位!!
tempo3010 發表於 2014-11-14 19:40:38 | 只看該作者
好似好吸引咁, 前排差D 買左020 普通版+控成兩千幾銀
呢SET 應該$1400 左右抵玩好多
gyhk2014 發表於 2014-11-14 20:01:30 | 只看該作者
tempo3010 發表於 2014-11-14 19:40
好似好吸引咁, 前排差D 買左020 普通版+控成兩千幾銀
呢SET 應該$1400 左右抵玩好多
...

睇您咩要求啦. 各有好處.
tempo3010 發表於 2014-11-14 20:19:56 | 只看該作者
gyhk2014 發表於 2014-11-14 20:01
睇您咩要求啦. 各有好處.

我諗住o係屋企玩下漂移
不過我睇份manual 好似得90, 94mm wb?
咁咪玩少好多98mm 殼??
wing1203 發表於 2014-11-14 20:29:49 | 只看該作者
tempo3010 發表於 2014-11-14 20:19
我諗住o係屋企玩下漂移

跟車返黎應該有埋98MM既改件的
gyhk2014 發表於 2014-11-14 20:30:57 | 只看該作者
tempo3010 發表於 2014-11-14 20:19
我諗住o係屋企玩下漂移

其實多數房車殼都係90或94, 通常係gt殼或利曼殼就98
wing1203 發表於 2014-11-14 21:49:50 | 只看該作者
gyhk2014 發表於 2014-11-14 20:30
其實多數房車殼都係90或94, 通常係gt殼或利曼殼就98

利曼殼是102的唷
tempo3010 發表於 2014-11-14 22:41:12 | 只看該作者
wing1203 發表於 2014-11-14 20:29
跟車返黎應該有埋98MM既改件的

剛上台灣某個rc 網, 係有得set 98mm wb
gyhk2014 發表於 2014-11-14 23:06:37 | 只看該作者

多謝補充
東TONG 發表於 2014-11-15 00:12:46 | 只看該作者
其實MA-020同020S係差一個要買控,一個只可用KT19,同埋用ge殼吾同~其他配置係一樣??即係吾會020s比020低班??求咁多位師兄指教
gyhk2014 發表於 2014-11-15 00:40:25 | 只看該作者
東TONG 發表於 2014-11-15 00:12
其實MA-020同020S係差一個要買控,一個只可用KT19,同埋用ge殼吾同~其他配置係一樣??即係吾會020s比020低班 ...

其實無話邊個高低.看相片似乎020s用既係前代既尾陣囉. 但勝在一條龍, 買完入電即玩.其他組件應該全部係通用, 即使您玩玩下開始對速度有要求, 可換摩打既. 套裝用意都係為了一步到位請君入甕姐

020 或020ve就要配控和車殼先有得玩, 同埋會貴d. 並不代表佢地高級d, 只係為了照顧唔同層面既玩家.

玩車為既係開心, 高興先最重要, 咩級根本無意思.