RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2676|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手買車,請各位比下意見

jwsy 發表於 2014-11-7 13:09:52 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位好,我打算買架ma-20來玩,不過昨日落去kws見到ma-20ve,有小小心動加上唔太喜愛而家ma-20套裝d body…
想問下各位如果直上ma-20ve可以的嗎?別外除了買多支kt-18同body外重有咩要買的?
題外話,有師兄知如果去日本買會比hk平嗎?因為一個月內會去日本玩
wing1203 發表於 2014-11-7 13:48:45 | 只看該作者
當然可以直接買ma020ve啦,要買控,車殼,有可能需要買車軨,因跟車殼的那套,有些不是給awd用的,要留意這點
hkgwxk 發表於 2014-11-8 00:55:03 | 只看該作者
ma020ve 可唔可以用ko ex1
OoCIRCUSoO 發表於 2014-11-8 01:19:13 | 只看該作者
hkgwxk 發表於 2014-11-8 00:55
ma020ve 可唔可以用ko ex1

當然得~
YOYOYO123 發表於 2014-11-8 02:33:18 | 只看該作者
去日本... 唔買野對唔住自己
ASKA1026yee 發表於 2014-11-8 03:49:06 | 只看該作者
YOYOYO123 發表於 2014-11-8 02:33
去日本... 唔買野對唔住自己

樓主| jwsy 發表於 2014-11-29 09:42:10 | 只看該作者

最後我係日本都買左少少野…因為果邊無晒020ve的貨…加上唔係平好多…返左來後而家已買晒所有野啦,係未組裝好…整好到時上車場跟各位學野
volvo9 發表於 2014-11-29 11:51:13 | 只看該作者
買車價錢差唔多(要找到間舖有7折先至有),買Parts就一定平過香港

volvo9 發表於 2014-11-29 11:54:35 | 只看該作者
見議可以在日本買option parts,尤其是珠差
北區 發表於 2014-11-29 12:11:19 | 只看該作者
我也是建議在日本
日本當地售價都比TW便宜不少
有時店家還有特價優惠
 樓主| jwsy 發表於 2014-11-30 14:13:06 | 只看該作者
因為真係新手,唔知買咩補品好,結果買左awd用的輪、甩尾呔同殼
另外想問下大家有無建議用咩電玩好?
Tat-tat 發表於 2014-11-30 23:37:56 | 只看該作者
啲電你去賣遙控模型的舖買啦,大約 $50-70一排
Interllect 750mah
Orion 800mah and 900mah
 樓主| jwsy 發表於 2014-12-1 10:12:51 | 只看該作者
咁差機呢?大家有無好推薦,家中得個3洋差機
Tat-tat 發表於 2014-12-1 16:32:22 | 只看該作者
有啲專門設計比 AAA 電池用既差機,多數都是使用交流電 AC,所以不需要另配電源供應器 (Power Supply),所以有方便攜帶的優點。
但係哩啲差機大多數冇得調校 A 數 (電流),佢同一般電器店找到的 AA/AAA 差機相類似,不過它的充電時間大約只需要 45分鐘,所以估佢大約用 1.2A - 1.5A 去差電。
有些進階版可以做到四顆電池獨立充電,好處是每顆電池都可以完全充滿,不會因為每顆電池的狀態和質素而影響充電量。

當然這些功能都會和售價掛勾,一般這類型的充電器由三百多元至八百多元不等。

Tat-tat 發表於 2014-12-1 16:39:50 | 只看該作者
專業型充電器

哩類差機多數都要在遙控模型店購買,因為它們都是設計給遙控模型的電池用的。一台基本的專業型充電器,都會有一個顯示屏,以顯示充電資訊。另外,佢地都可以調整差電的電流,多數都可以每 0.1A 調校。

專業型都仲有啲進階型既
佢地最大分別是充電的電流穩定度,量度電池電壓的準確度都有較好的表現。另外,就是功能上的分別:
  • 很多時都會有增壓功能,令它可以差超過 12V 的電池
  • 仲好多時都會內置埋放電功能,而有放電功能的話,又可能會有電池放電電阻值量度功能
  • 有啲差機可以量度電池的溫度,但係哩個功能多數要另買配件;
  • 有一啲可以校自動循環充放電
  • 又有一啲還可以連接電腦,以顯示更詳細的資料
  • 仲會一啲是內置兩台能獨立工作的充電器,可以同時獨立差或放兩排電

這些專業型的差機,大約售幾百至數千元,而且多數只可以用 12V-24V 的電源工作,所以成本上,要把這個 Power Supply 計算在內。

樓主| jwsy 發表於 2014-12-1 17:21:57 | 只看該作者
最後今日去左買左個powerex mh-c9000>_<
 樓主| jwsy 發表於 2014-12-2 13:17:29 | 只看該作者
重有樣野想問,大家點帶架車出街去車場的?
JKC710 發表於 2014-12-2 14:35:25 | 只看該作者
jwsy 發表於 2014-12-2 13:17

架車咁細, 有好多工具箱可車連配件, 工具一齊放啦.
OoCIRCUSoO 發表於 2014-12-3 00:35:06 | 只看該作者
jwsy 發表於 2014-12-2 13:17

雙星四驅車工具箱

登錄/註冊後可看大圖

OoCIRCUSoO 發表於 2014-12-3 00:36:58 | 只看該作者
可放三部車~或殻~~~
一箱走天下~