RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3845|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

雪條棍船again

lyboy 發表於 2014-9-21 19:02:04 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
暑假時無聊見到 lojasonkachun C hing 砌左部船就跟住砌
砌砌下發覺原來細左好多 得16吋 (41cm)
衣家就快砌完個底

有好多野都唔清楚

想問下用咩做防水
原子灰可否補強??
同埋小弟唔多清楚啲零件
暫時只買左個唔岩SIZE的軸同掌
魔打應該買什么SIZE??

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

Benlikong 發表於 2014-9-21 20:51:12 | 只看該作者
....慢慢做 一定會成功....!
Tony人 發表於 2014-9-21 21:17:55 | 只看該作者
lyboy師兄,我都係見到lojasonkachun師兄,所以先用雪條棍裝船
目前有兩隻尖頭仔
我用原子灰(動物牌)好方便,切記未上油前唔好濕到水
咁細隻應該可以用380摩打用3cm夠唒
Annie268 發表於 2014-9-22 00:45:16 來自手機 | 只看該作者
努力⋯
lojasonkachun 發表於 2014-9-22 11:41:36 | 只看該作者
船旁底應該駁好一條長雪條棍裝上去先會令船底有弧度.....分斷痴上去咪起哂角做唔到船底個線條。
中間之後底骨船邊位應該垂直, 成個底骨<U 型>。
 樓主| lyboy 發表於 2014-9-22 14:02:42 | 只看該作者
因為我呢隻用既係細雪條棍 最長得10 CM
好難屈 好細隻。。。
Tony人 發表於 2014-9-22 15:53:45 | 只看該作者
今次又學到野啦
我都係用雪條棍屈船底【4條x10cm駁】
jason兄--->雪條棍造船鼻袓