RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2398|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

XV-01 TC pro行行下變FF...........

yin@hk 發表於 2014-9-4 16:17:00 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
首先講講今朝第一次入天水圍玩感想:塊地係好明顯凹凸不平,不過一早預左,玩落都仲接受到,感覺比橋底好玩,又唔似JV咁高速,比較適合我而D慢車低手玩

之後講下部車點死:
頭三排電都無事既,不過到第四排就出事,因為直路明顯慢左,因為我玩8.5T,而另外個fd玩10.5T既TA-06,比佢係[size=14.2857141494751px]直路追到,所以先知有問題(唔好問點解唔用同T數motor一齊玩,因為我係低手追唔到要用動力補救) 而家仲未有心機爆開個波箱黎睇咩事,不過我知道已經由4WD變左做FF,之前有睇過D POST話入面粒齒好易掃,如果係既話係未因為落BREAK太重所致呢? 另外果粒齒有係op係耐用D架? THX
skyhawk 發表於 2014-9-4 17:04:30 | 只看該作者

TC我無, 不過係RALLY, 成日都係大咬甩尾, 剎車甩尾..    我試過BG2 counter gear(manual p.4 最下面果張圖) 內面個六角掃到變圓形就玩完, 所以買定幾個,

你玩玩下無力多數個六角位就變圓形, 遲下連前驅都無埋就收檔, 最好盡早入返幾包gear Set看門口

另外用咗佢個spur gear諗住可以保護下個BG2 counter gear, 點知最近又掃咗spur gear 同埋pinion gear, 仲慘.. 唔知係唔係玩玩下走咗位定入咗沙.. ..

樓主| yin@hk 發表於 2014-9-4 21:48:53 | 只看該作者
skyhawk 發表於 2014-9-4 17:04
TC我無, 不過係RALLY, 成日都係大咬甩尾, 剎車甩尾..    我試過BG2 counter gear(manual p.4 最下面果張圖) ...

即係而個係死症黎???
skyhawk 發表於 2014-9-5 12:17:00 | 只看該作者
yin@hk 發表於 2014-9-4 21:48
即係而個係死症黎???

用咗SPUR GEAR 應該可以保護入面D齒, 我都試緊係唔係得.

但外面果D就難逃掃齒, 我下次上緊D 摩打再試.

不過掃外面好過掃裏面, 起碼唔洗拆波箱出來搞, 即場換齒又玩過
 樓主| yin@hk 發表於 2014-9-10 14:12:38 | 只看該作者
今日再去玩又掃左齒,今次又係掃左皮帶果粒,之前變FF,因為仲有電未玩就把比一橫當FF玩,到最後一排電連大減軸果粒都掃埋,安心歸家等得閒整車再去過
 樓主| yin@hk 發表於 2014-9-14 11:45:02 | 只看該作者
我開始懷疑XV-01唔適合係天水圍玩,今朝又掃,去左三次天水圍就掃足三次
tamiyafan 發表於 2014-9-14 14:12:40 | 只看該作者
雙星車就係咁,超快掃齒
cvleung 發表於 2014-9-14 17:29:18 來自手機 | 只看該作者
xv01 內齒裏面虛位太多,要加介子
Kevin8933 發表於 2014-9-14 20:59:53 來自手機 | 只看該作者
XV唔建議用太快摩打,啲牙頂唔順