RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1797|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

選擇粉电池

kawa5525 發表於 2014-8-15 10:11:03 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請教各位師兄,我隻1米長漁船用1個380摩打,應該用6v粉电或12V粉电,用12V电,要否加摩打散熱器和容唔容易燒摩打?

radiant_star06 發表於 2014-8-15 10:20:18 | 只看該作者
380 頂唔順 12V, 會燒摩打!  另外船長 1米 用 380 應該唔夠力, 建議用 550 (HKD5 個, 本星期初再現雷達行!) 行波箱.   
shvictor 發表於 2014-8-15 12:54:07 | 只看該作者

樓主車葉幾大直徑MM.  可以POST 相比船版師兄睇到更好 要睇返只船幾大只, 就容易估計

按壓水重, 通常用到 1舊 12V, 12AH 粉電就差唔多, 睇返你只漁船殼重唔重, 一舊就必須的.  我會建議用到 775 摩打, 行4:1 齒輪係模1齒, 775比550摩打大啲, 但摩打芯有5MM, 摩打杯士會比較耐用, 始終裝落船上一勞永逸.
http://item.taobao.com/item.htm? ... =fd85oradbbc#detail

至於電變, 淘寶有選擇, 自己親身用過效果好好.
http://item.taobao.com/item.htm? ... &_u=fd85ora6327
 樓主| kawa5525 發表於 2014-8-16 12:24:03 來自手機 | 只看該作者
多謝師兄資料,如用双星105电變配775摩打,电變會否燒,再問粉电又机在哪裹買
丘引 發表於 2014-8-16 12:43:17 | 只看該作者
深水埗鴨寮街粉電差機同粉電都會找到
shvictor 發表於 2014-8-16 17:23:31 | 只看該作者
kawa5525 發表於 2014-8-16 12:24
多謝師兄資料,如用双星105电變配775摩打,电變會否燒,再問粉电又机在哪裹買 ...

粉電有分 6V, 12V, 24V, 如樓主你行6V 電, 雙星105用到, 但105最多頂7.2V, 你可試下, 如果唔夠力轉12V, 就要用淘寶電變或以前香港品牌德寶電變(而家都冇貨了), 我有少量淘寶電變備用.
至於用邊只775, 要唔要配波箱, 要睇你車葉幾大直徑, 今日有只船試水, 車葉 45MM, 4反葉,  行775 - 12V 6000轉, 速度夠溫度正常, 電變唔熱,  沒有帶波箱.  船長4呎 .  淘寶775有多種轉數選擇.

http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=38115457381
 樓主| kawa5525 發表於 2014-8-16 17:38:53 來自手機 | 只看該作者
非常多謝師兄資料
 樓主| kawa5525 發表於 2014-8-20 09:49:53 來自手機 | 只看該作者
請問,我想用細servo做方向舵,有佯型號介紹。
radiant_star06 發表於 2014-8-20 13:10:00 來自手機 | 只看該作者
kawa5525 發表於 2014-8-20 09:49
請問,我想用細servo做方向舵,有佯型號介紹。

你船長 1米,可以用 standard servo 啦。我用Futaba S3003, 平靚正。不過要看你用咩牌子接收,以免唔啱插。