RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1439|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新仔想請教各位高手

issacyiuyiu 發表於 2014-8-3 19:36:07 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
咁多位師兄你哋好, 我想買一部mini z overland 係屋企玩, 睇中hummer h1, 但感覺上overland 比起其他系列少人玩啲? 而且我仲有以下問題:

1. Overland 係四輪驅動嗎?
2. 由於係新手, 所以諗住買套裝車, 套裝入面嘅遙控除咗overland之外, 仲可以操控其他mini z系列嗎?
3. Overland 除咗官網列出嘅車殼, 其他miniz 車殼能兼容嗎?
4. 哪哪一間在kws嘅鋪頭較老實及有較多種類嘅現貨呢?
5. Gp 嘅充電池夠用嗎?

希望能有幸, 得到咁多位能夠分享經驗, 感謝
 樓主| issacyiuyiu 發表於 2014-8-4 08:31:23 來自手機 | 只看該作者
希望得到師兄賜教
ffhcpi3f 發表於 2014-8-5 20:58:31 | 只看該作者
1. Overland 係四輪驅動嗎?
不是, 是後輪驅動的.

2. 由於係新手, 所以諗住買套裝車, 套裝入面嘅遙控除咗overland之外, 仲可以操控其他mini z系列嗎?
有分AM 和 FM 波段, 互相不能共用.

3. Overland 除咗官網列出嘅車殼, 其他miniz 車殼能兼容嗎?
99%以上不能兼容.

4. 哪哪一間在kws嘅鋪頭較老實及有較多種類嘅現貨呢?
間間差不多, 自已去比較一吓吧.

5. Gp 嘅充電池夠用嗎?
新仔絶對夠用.

overland 由於車身高所以適合家中地板行走,
不過千萬不要落街玩,
因為街道好大塵而它完全不防塵,
而且堅硬的水泥地會輕易把車輪磨蝕.
 樓主| issacyiuyiu 發表於 2014-8-6 08:54:06 來自手機 | 只看該作者
唔該你呀師兄,,, 咁overland 嘅遙控係fm 定am???
ffhcpi3f 發表於 2014-8-6 19:37:55 | 只看該作者
唔該你呀師兄,,, 咁overland 嘅遙控係fm 定am???

有fm 和 am 控, 自已問一問廣華街老闆吧,
通常900到1000多元的套裝車是am控,
fm 控要分開買, 而且比較貴.
Wayne~~ 發表於 2014-8-6 22:03:29 | 只看該作者
 樓主| issacyiuyiu 發表於 2014-8-7 18:25:15 來自手機 | 只看該作者
miniz overland 問哂成條kws都無貨, 仲有無其他途徑揾到??? 如果唔係睇嚟要轉玩第二個系列> <  mini z racer 係屋企好唔好玩? 我見有mx 02, mx 03  咁上下嘅嘢, 個分別係???
edmond3539 發表於 2014-8-9 00:02:57 | 只看該作者
我上次係食粥見到最後一部oveland俾我帶左返屋企,,,如果真的想買去淘寶搵下啦丨