RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6765|回復: 44
打印 上一主題 下一主題
收起左側

TF2防水電變及SERVO?

cccan 發表於 2014-7-26 16:05:06 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位ching, 我剛買咗一部RC4WD TF2, 想問吓有乜嘢防水電變
好介紹呀?我聽過平靚正1060 60A, 可靠嗎? 如再加燈, 是否要加UBEC
呢? UBEC又邊隻牌子好呢?
煩各位ching幫手

escrc 發表於 2014-7-26 16:09:57 | 只看該作者
嘩! ching幾$買?邊度有得賣?
 樓主| cccan 發表於 2014-7-26 16:18:28 | 只看該作者
$75 Promotional Discount        1        -75.00                
RC4C0002         RC4WD 1/10 Trail Finder 2 Kit w/Mojave Body Set        1        399.99                
DTXC2380         Duratrax Pit Tech Deluxe Truck Stand Blue        1        17.99                
RC4WD prefers to deal direct with customers on questions of warranty and repairs. Please contact RC4WD directly regarding such issues.
SHIPPING AND PAYMENT

Current Charges (U.S. Dollars)
        In-Stock Items:         $342.98          
        UPS-USPS PRIORITY MAIL I:         $74.26          
Payment Type: PayPal        Total Current Charges:         $417.24          
計落車價都係$3200左右, 運費比$75 Promotional Discount cover咗
重平過TaoBao同香港
 樓主| cccan 發表於 2014-7-27 02:15:06 | 只看該作者
請問有無ching答到我呀?

andyccf2004 發表於 2014-7-27 02:33:02 | 只看該作者
1060 平靚正又防水。
防水servo可用Savox SW1210 SG。
用得大扭力 servo 就要用番隻UBEC。
UBEC 大約5A可以夠用,UBEC最緊要做好防水,同唔好近住隻receiver。
如果唔係,D電子嘢時得時唔得,有排煩。
 樓主| cccan 發表於 2014-7-27 13:32:17 | 只看該作者
thank you ching
blackshark3 發表於 2014-7-28 23:38:51 | 只看該作者
師兄,$75 Promotional Discount 喺邊度搵到?
yoyobaby 發表於 2014-7-29 08:10:00 來自手機 | 只看該作者
UBEC 與 BEC 有冇分別? 有冇圖解教學怎樣接駁?THANKS.
 樓主| cccan 發表於 2014-7-29 19:10:48 | 只看該作者
blackshark3 發表於 2014-7-28 23:38
師兄,$75 Promotional Discount 喺邊度搵到?

你係咪要, 買時入呢啲Code
Your Promotional Offers
[size=-1]Coupon #[size=-1]Promotional Offer[size=-1]Good Thru
[size=-1]016JA[size=-1]SAVE $10 on a $55.00 order[size=-1]31-Jul-2014
[size=-1]016JB[size=-1]SAVE $20 on a $110.00 order[size=-1]31-Jul-2014
[size=-1]016JC[size=-1]SAVE $40 on a $220.00 order[size=-1]31-Jul-2014
[size=-1]016JD[size=-1]SAVE $55 on a $300.00 order[size=-1]31-Jul-2014
[size=-1]016JE[size=-1]SAVE $75 on a $400.00 order[size=-1]31-Jul-2014
[size=-1]016JF[size=-1]SAVE $100 on a $530.00 order[size=-1]31-Jul-2014
[size=-1]016JG[size=-1]SAVE $125 on a $660.00 order[size=-1]31-Jul-2014
[size=-1]016JH[size=-1]SAVE $150 on a $790.00 order[size=-1]31-Jul-2014
[size=-1]595GT[size=-1]SAVE $12 on a $50.00 order[size=-1]13-Aug-2014

andyccf2004 發表於 2014-7-29 21:54:36 | 只看該作者
yoyobaby 發表於 2014-7-29 08:10
UBEC 與 BEC 有冇分別? 有冇圖解教學怎樣接駁?THANKS.

BEC (battery eliminator circuit) 通常係響電變內置嘅,其實電變插入Receive果3條線當中,其中紅色同黑色線就係電變內置BEC供電俾Servo同Receiver用嘅電。
電變響舊7.4V或11.1主(2S或3S)鋰電果度取電,然後將電壓降至4.8到5V左右,再透過呢pair線供電俾隻Receiver同servo
。一般內置BEC大約只有2A到3A

UBEC (Universal BEC)通常係外置,可以將6v至14.8v甚至更高嘅主電池電壓降至4.8或6V,然後再供電俾接收,一般電流可以超過5A,
有個別款式可自行設定輸出電壓在4.8V或6V。

如要外接好多其他元件,可以再揀更大A數嘅UBEC,由於電流量可以好大,比起內置在ESC嘅BEC,更能滿足大扭力Servo對大電流供電嘅要求。

andyccf2004 發表於 2014-7-29 22:11:24 | 只看該作者
接駁UBEC之前,切記要折斷ESC內置BEC供給Rx嘅電源,一般可以將ESC插入Rx果三條線當中紅色果條線切斷或取走,不可插上Rx。

UBEC可直接從主電分線取電,亦可自行安裝另一組供電嘅電源,另一面插入Rx電源插位或其中一個空置Channel即可,借用網上Download了一幅圖分享。
blackshark3 發表於 2014-7-29 23:16:07 | 只看該作者
cccan 發表於 2014-7-29 19:10
你係咪要, 買時入呢啲Code

多謝師兄!
711leung 發表於 2014-7-30 10:18:09 | 只看該作者
andyccf2004 發表於 昨天 22:11
接駁UBEC之前,切記要折斷ESC內置BEC供給Rx嘅電源,一般可以將ESC插入Rx果三條線當中紅色果條線切斷或取走,不可插上Rx。.......

ching, 想問問圖中UBEC嗰絛紅色同克色線, 有乜插頭, 1) 可以駁ESC,  or 2) 有乜插頭可以直接2個(UBEC同ESC)一齊駁电, 唔洗就咁cut開?? tks
ricksonchow 發表於 2014-7-30 11:21:54 | 只看該作者
UBEC 我自已會用JST 駁電果邊,  由於我改電變電插頭果陣已經加焊左條JST 落去, 所以唔使轉插, 如果己焊T頭又唔想剪野可以另外買個轉插

登錄/註冊後可看大圖
711leung 發表於 2014-7-30 14:38:09 | 只看該作者
tks rickson 兄, 唔好意思,唔識!  請問JST係邊個位?? 好想參考下你嘅做法, 麻煩可否請影一影你驳UBEC的相比我睇睇! 令外是不是所有ESC都內置BEC, 如AE-2 & Hobby wing 1060 要不要cut左入接收果絛紅色線 ??
知前見其他ching講用(平衡插)駁UBEC, 請問糸點樣駁 ?? 可否講一講及請問有無相片可參考, tks
yoyobaby 發表於 2014-7-30 18:41:32 來自手機 | 只看該作者
請問如果唔cut ecs 紅線 (唔想整爛), 有乜方法呢?
ricksonchow 發表於 2014-7-30 23:08:28 | 只看該作者
711leung 發表於 2014-7-30 14:38
tks rickson 兄, 唔好意思,唔識!  請問JST係邊個位?? 好想參考下你嘅做法, 麻煩可否請影一影你驳UBEC的相比 ...

jst 係插頭名, 好易買到

登錄/註冊後可看大圖

今晚返去影比你睇

大部份ESC 都會有雞肋既內置BEC , AE2, 1060 都要斷紅線, 而BALANCE頭的確可以駁UBEC, 不過都要自己焊個平衡接頭

ricksonchow 發表於 2014-7-30 23:11:27 | 只看該作者
yoyobaby 發表於 2014-7-30 18:41
請問如果唔cut ecs 紅線 (唔想整爛), 有乜方法呢?

問得好好,  我係咁整的, 不會整爛, 可以裝得返
https://www.youtube.com/watch?v=4Ri8i5ITI8o
711leung 發表於 2014-7-31 09:19:39 | 只看該作者
tks ching 唔該嘥
間人 發表於 2014-7-31 16:31:03 | 只看該作者
師兄請問你係身邊個MO站訂架車??THX