RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1647|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

關於MINI-Z 數問, 希望師兄解答

tempo3010 發表於 2014-7-6 20:00:16 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄好, 小弟想玩mini-z 不過有少少問題
1. 我想買ma020, 其實呢個底盤用到邊d 車殼? 我上網搵過都唔多見有車殼兼容資料, 驚買返來d 殼用唔到

2. 買架ma020 係咪有埋零件改軸距同軸寛?

3. 我應該多數屋企玩下就算, 咁既用途架車問題多唔多?
(因我玩cc01 玩落有好多問題, 想知多d 有心理準備)

唔該晒咁多位師兄

Rukiwing 發表於 2014-7-6 22:55:17 | 只看該作者
你好.我都係尋日先買ma020 用到邊個殼我唔識點講..個老闆叫我搵翻個盒有寫for awd既就岩裝.軸距應該有.因為我本身架車個後碌唔岩個殼之後跟說明書加長左.寬就唔清楚.
wing1203 發表於 2014-7-6 23:48:32 | 只看該作者
1 基本上大部份既車殼都可以,除左86mm及102mm 輪距既車殼唔可以
2 應該有埋的
3 如果係屋企玩,問題唔大,但落街玩就盡量避免,因車太細,只要一粒細小的沙,都可以做成好多問題
d.s 發表於 2014-7-7 01:26:28 來自手機 | 只看該作者
CC01係像真派,不能太高要求~
但miniz真係不宜outdoor
請三思
 樓主| tempo3010 發表於 2014-7-7 18:02:59 | 只看該作者
唔該晒咁多師兄解答
我mini-z 只會室內玩師兄可放心

問題較多希望師兄唔好介意
我想問點知邊隻殼要用咩setting, 例如輪距, 軸寛? 如何得知個殼係幾多mm?
有說明書講定點?
thx
botaebi 發表於 2014-7-7 19:08:36 | 只看該作者
睇中邊款直接問店主la,主流車殼r8,458都係98mm.
wing1203 發表於 2014-7-7 19:28:08 | 只看該作者
tempo3010 發表於 2014-7-7 18:02
唔該晒咁多師兄解答
我mini-z 只會室內玩師兄可放心

唔清楚時可以問店主
如果盒面係寫住 FOR AWD DWS , 咁個四條軨係可以用係AWD上
如果係MR-03 XX , 咁就要另外買軨了
risken 發表於 2014-7-8 00:03:00 | 只看該作者
http://www.kyosho.com/jpn/suppor ... s-tekigou201206.xls

師兄可以參考下依個 offical excel 睇番 AWD 嗰行有冇 remark 就知用唔用到呢, 小弟都係剛剛入咗架 ma 020 冇耐