RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2028|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

SCX 10 KIT

rcyk22 發表於 2014-7-1 21:46:42 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
新手一問,想問吓各位師兄,如買KIT,Servo,ESC & Receiver有乜好介紀,thx
無限sky 發表於 2014-7-1 23:39:34 | 只看該作者
用最低成本 MG996,hw QuicRun 60a,50T Motro,gt3c
ricksonchow 發表於 2014-7-2 02:03:38 | 只看該作者
Servo 同返analog 會好D, 我隻995 同996 同GT3C 唔夾, 唔知係唔係個別問題, 會響中位抽根
無限sky 發表於 2014-7-4 10:57:02 | 只看該作者
ricksonchow 發表於 2014-7-2 02:03
Servo 同返analog 會好D, 我隻995 同996 同GT3C 唔夾, 唔知係唔係個別問題, 會響中位抽根 ...

SCX10 用1251 好嗎?
無servo得幾隻1251
ricksonchow 發表於 2014-7-4 11:03:50 | 只看該作者
無限sky 發表於 2014-7-4 10:57
SCX10 用1251 好嗎?
無servo得幾隻1251

有響手就試下先, 可能我唔好彩果兩隻MG 都唔夾我,  而家我都係用緊大陸 15KG servo jar
無限sky 發表於 2014-7-4 11:05:30 | 只看該作者
ricksonchow 發表於 2014-7-4 11:03
有響手就試下先, 可能我唔好彩果兩隻MG 都唔夾我,  而家我都係用緊大陸 15KG servo jar ...

ching 用咩控?
ricksonchow 發表於 2014-7-4 11:10:48 | 只看該作者

之前GT3C ,而家4PLS
無限sky 發表於 2014-7-4 11:12:40 | 只看該作者

gt3c夾吾到1251 ?
lee家我都系4pls
ricksonchow 發表於 2014-7-4 11:23:21 | 只看該作者

我冇1251 , 浄係試過mg995 996r 都係好得
法修 發表於 2014-7-4 14:43:03 來自手機 | 只看該作者
1251 佢得9kg 會唔會唔夠力
ricksonchow 發表於 2014-7-4 16:09:30 | 只看該作者
原裝AS -2 servo 即係3003 , 都冇咩力水, 唔係唔得不過差少少LOR, 如果唔加外置UBEC 唔可以用太勁SERVO , 我隻15KG 上次用AE-1 同內置bec玩到over heat shut down
12cm 發表於 2014-7-4 19:05:04 | 只看該作者
Ching 我有隻二手收返來既SAVOX SC-1258 我用緊120A 電變,內置 BEC 有 5V/3A output,但係都跳跳下,響4PLS 個 MON 睇到 RECEIVER 電壓會跌,
外置 BEC 可否解決問題? 定係隻 1258 本身壞既? 請指教
ricksonchow 發表於 2014-7-4 21:11:42 | 只看該作者
Receiver 電壓跌係正常的, 我用緊6V 10A UBEC 都會跌, 但係幅度比較少

你所講既跳係唔係指佢不停左右震動?  如果係, 就唔關BEC 事, 係隻SERVO 入面D 齒有虛位, 又或者SERVO 殼入面D 軸承位變大左/變左形, DIGITAL SERVO 比較精準但亦會較易又LEE個問題, 佢不停來回搵中位
12cm 發表於 2014-7-4 21:23:25 | 只看該作者
唔係不停搵中位,係我裝好晒所有野,再扭呔,一時時正常反應,一時時就見到 RECEIVER 電壓跌,跌左唔上,SERVO 就會停左,油門都無反應,再睇如果上得返電壓又可以正常一下.
想問 CHING 係唔係用呢類 SERVO (SC-1258, 0.08/sec, 12kg/6V) 都要加 UBEC 先夠 ? 電變 BEC 係唔夠力?
ricksonchow 發表於 2014-7-5 02:13:30 | 只看該作者
12cm 發表於 2014-7-4 21:23
唔係不停搵中位,係我裝好晒所有野,再扭呔,一時時正常反應,一時時就見到 RECEIVER 電壓跌,跌左唔上,SE ...

如果係咁既話就係關ubec事, 隻SERVO 大食, 電變佢HOLD 唔到電壓, reciver detect 到跌得太多cut 機, 要外接ubec