RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1855|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請教Axial 慢爬選擇問題

blackshark3 發表於 2014-7-1 01:49:18 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
同個朋友想去行山玩慢爬,睇見Axial好似好多款但唔識分每一款嘅分別,想請教各位買邊款好?有乜要補?我想像真屋仔學(sawback開篷款唔鍾意)啲有燈玩
ricksonchow 發表於 2014-7-1 06:02:46 | 只看該作者
其實全部都差唔多, 係個殼唔同, 睇你想唔想砌車, 有KIT 同RTR 版, 不過都係果句, 你中意邊個樣?
丫匡 發表於 2014-7-1 07:47:45 | 只看該作者
Wraith 行山玩一流,大沙地又可以飛下車
andyccf2004 發表於 2014-7-1 08:15:43 | 只看該作者

Axial 主要係3個車架
1 SCX10
2 wraith
3 AX 10

如果想一大班人玩,多數會用SCX10,改殼方便啲。好爬得嚟可以像真啲。
Wraith 同AX10 都好爬,不過無SCX10 噉主流。

如果想有屋仔嘅車殻, Honcho 係最底玩。

睇你有乜零件同電子嘢響手,如果乜都未有,其實SCX10RTR係唔錯嘅選擇。如果有齊電子嘢可以買Kit版,D膠硬浄D,另外有D零件已經 upgrade咗。
佢唔同款D軸距有些少分別,其實只係條Link款式唔同,長短唔同,日後想改其實亦好簡單。

建議RTR版要改嘅地方有
Servo horn
轉向推桿,頭轉向杯同C杯。
呢D嘢唔改行山會爛嘢拋錨。

其他如金屬車鈴,好爬車呔,萬向直軸,油壓架之類,唔使心急,玩一輪先,到有需要先改會經濟好多,

樓主| blackshark3 發表於 2014-7-2 01:27:31 | 只看該作者
多謝各位師兄嘅回答
我其實有控,所以想買kit多啲。咁去睇㗎SCX10先
Annie268 發表於 2014-7-7 23:31:11 來自手機 | 只看該作者
資料好詳盡,佩服佩服⋯
stam28 發表於 2014-7-8 12:35:34 | 只看該作者
最後都係中0西毒、セ款都買0西