RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2823|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

燒FET疑問???

johnnykut 發表於 2014-6-21 03:09:41 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
話說上星期幫部BUGGY改左FET,一直相安無事,o係屋企玩得好開心,,
前兩日玩完放低左就去訓,第二朝俾老婆叫醒,部車冇開到但自己識得郁,我拎左粒電出黎就再訓過

放工返到屋企試下開,玩1分鐘唔夠粒fet竟然出煙,拎上手發現粒有兩棟 ic 燒左,
屋企仲有4粒士啤,即刻就換左佢~~~~開著,冇煙,郁得,收野玩排電先.......

第2朝諗住操返排電再返工,點知又出煙
自問焊野ok,而且check過冇short,而我所換既fet係8858Cz,,見咁多人用,應該都係好野~~

請教下有冇電子高手可以教教我有d乜野情況下會導致燒fet

出完post我要拆散部車睇下自己有冇野做漏左

ray2011 發表於 2014-6-21 07:00:33 | 只看該作者
D fet是否大陸次貨漏電,要訂原廠的,一般玩完都最好拔岀電,安全D。
 樓主| johnnykut 發表於 2014-6-21 12:53:20 | 只看該作者
ray2011 發表於 2014-6-21 07:00
D fet是否大陸次貨漏電,要訂原廠的,一般玩完都最好拔岀電,安全D。

已經係用原廠
上網見到類似情況,話可能炭刷兩邊short到,或者跌左d野落pcb
睇黎防塵工作真係要快d做
ray2011 發表於 2014-6-22 09:54:26 | 只看該作者
johnnykut 發表於 2014-6-21 12:53
已經係用原廠
上網見到類似情況,話可能炭刷兩邊short到,或者跌左d野落pcb
睇黎防塵工作真係要快d做

那裏買fet,陶宝D fet唔得,摩打短路都會壞fet.所以新車有灰士的(黄色那粒)。
 樓主| johnnykut 發表於 2014-6-22 14:06:59 | 只看該作者
ray2011 發表於 2014-6-22 09:54
那裏買fet,陶宝D fet唔得,摩打短路都會壞fet.所以新車有灰士的(黄色那粒)。
...

我o係香港某大電子零件商度買,所以呢方面唔擔心
係可能自己有野check唔夠清楚,引致短路

樓主| johnnykut 發表於 2014-6-24 02:25:58 | 只看該作者
呢幾日上網問左唔同師兄,多數意見都係唔小心引致短路~
既然係咁,穩陣少少就拆晒DIC由頭做一次

拆晒佢,洗乾淨
netherlkm 發表於 2015-2-19 15:33:01 | 只看該作者
仲有無問題,那裏買fet?