RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4503|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

60T摩打一問(新手)

kk2007big 發表於 2014-3-15 22:01:41 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄,剛在旺角買了Wraith Kit, 想用60T 摩打(想扭力大D), 適合Wraith用嗎?新手上路, 請賜教。
hktchim 發表於 2014-3-16 11:38:04 | 只看該作者
60T太慢了....
個人用35T,覺得唔錯
 樓主| kk2007big 發表於 2014-3-16 12:43:00 | 只看該作者
hktchim 發表於 2014-3-16 11:38
60T太慢了....
個人用35T,覺得唔錯

多謝回覆,60T太慢,但我純粹想玩慢爬,唔會快跑,以大扭力摩打哩講是否可考慮?
阿邊個 發表於 2014-3-16 19:56:21 | 只看該作者
我都係新, 部SCX 10, 用55T 摩打, 咁呢, 全速都係同普通行路差唔多, 雖然我都係以爬為主, 但都係覺得唔係好好. 因為你間唔中都會想佢快少少.

而家換左個大少少既pinion, 極速快左DD, 幾滿意
Ericang 發表於 2014-3-17 03:23:54 | 只看該作者
當你過 泥/鬆沙/落葉 時你會想有番d速度架!
stam28 發表於 2014-3-17 12:51:13 | 只看該作者
個人意見27~35T最適中。
基本上同上面幾位Ching意見一様。
60T太慢
有D位需要快、需要爆先可以過到
同埋Wraith本身己好好爬、
如果用27T、要快有快、要爬有爬、最好玩配塔!
阿邊個 發表於 2014-3-17 16:36:21 | 只看該作者
順勢想問, 其實個摩打扭力咁大, 係咪應該都要其他部分夾到呢? 例如個轆輸出個扭力好大, 但係條呔唔夠咬地, 都係冇用架?

咁成個佈局應該係點諗呢?
ricksonchow 發表於 2014-3-17 17:55:11 | 只看該作者
我都有類似既疑問, 究境大T數摩打(eg 55t)搭快齒比, 定係細T數摩打(27T) 搭大力齒比好?  計返可能END UP 車速差唔多

而車胎果方面我諗玩得慢爬, 車胎一定要咬地, 越咬越好, 加重量落條軨度又會再咬d
kimihotin 發表於 2014-3-17 18:27:14 | 只看該作者
白猪猪都店喇。
阿邊個 發表於 2014-3-18 10:45:10 | 只看該作者
真心問: 白豬仔個扭力夠唔夠呢?
stam28 發表於 2014-3-18 11:22:33 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2014-3-18 10:45
真心問: 白豬仔個扭力夠唔夠呢?

係上己真心答0左
 樓主| kk2007big 發表於 2014-3-18 23:55:29 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2014-3-16 19:56
我都係新, 部SCX 10, 用55T 摩打, 咁呢, 全速都係同普通行路差唔多, 雖然我都係以爬為主, 但都係覺得唔係好 ...

請問pinion是甚麼?
ricksonchow 發表於 2014-3-19 02:18:58 | 只看該作者
摩打齒
阿邊個 發表於 2014-3-19 10:33:12 | 只看該作者
ricksonchow 發表於 2014-3-17 17:55
我都有類似既疑問, 究境大T數摩打(eg 55t)搭快齒比, 定係細T數摩打(27T) 搭大力齒比好?  計返可能END UP 車 ...

睇返axial 官網, 就教可以換個摩打齒大D 細D, 黎調較下個速度. 但我估可能少少上落而已, 始終27T 個轉速同55T 差好多, motor mount接受摩打齒個range 係好有限.

Ericang 發表於 2014-3-19 12:14:55 來自手機 | 只看該作者

其實好睇你點玩,咩地方玩。

我主要玩長途(10km) trail trekking, 原裝27t 20/87 配兩cells lipo.
如用55t, 低速扭力會好d 但好多沙泥斜破位上唔到,不過爬石陣呢d要精確低速既位置會好控制d。

阿邊個 發表於 2014-3-19 13:34:05 | 只看該作者
ching 指既沙泥斜坡位, 係咪都係預拉高速度衝上去?

會唔會45T, 係一個幾好既平衡?
Ericang 發表於 2014-3-19 14:27:15 | 只看該作者
45t 冇用過答你唔到,但考慮下架車幾重? drive shaft 頂唔頂到?slipper 教到幾鬆?
有冇試過27/35t 真係唔夠力既情況?
So far 我只換左 rims 同加左 wheel weight,前輪重225g x2,後185g x2。
其實用35t 未試過唔夠力既情況。 27t 中速基本上都夠晒力,但好多位真係 full 雞先上到。
都係果句,我既用途唔係純攀岩,因為香港講真冇乜咁既地方。
反而追求低速線性我就訂左 holmes hobbies BR-XL ESC 同motor。 因為拍片會像真好多。
阿邊個 發表於 2014-3-19 15:25:35 | 只看該作者

正, 學到野!

其實未試過其他T 數, 前兩日先搵左個白豬, 又試下裝上去玩下.

聽你咁講, T 數同個slipper 都要配合, 係咪即係低T 數要較返鬆佢少少呢?

我就冇響轆度加重, 就只係將舊電裝左前面.

樓主| kk2007big 發表於 2014-3-19 18:06:41 | 只看該作者
真係多學問,哩次真係有排學,等我砌好架"四腳爬爬"玩過再請教各位Ching
Ericang 發表於 2014-3-19 21:55:15 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2014-3-19 15:25
正, 學到野!

其實未試過其他T 數, 前兩日先搵左個白豬, 又試下裝上去玩下.

我意思係假如你個 slipper 太鬆,用27t 都會空轉既話,你用再大力既摩打都冇意思。
鎖死個 slipper 可用盡摩打扭力不過一但個 wheel 鎖死左又怕 d gears/shaft 頂爆。