RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2136|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

M05 出車問題

hkmario 發表於 2014-2-11 16:22:24 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄大佬, 小弟想出部 M-05 mini 有幾個問題想請教一下:
1.) 係咪一定要用7.2v 電? 因為小弟有幾排 2200mAh 3S 11.1V 20C LiPo Battery with XT60 connector
1.1) 可唔可以用LiPo? 如唔得要用乜野電?
2.) 遙控有咩平價選擇? 係咪最好2.4G? 呢隻 得唔得呢?
3.) 除左Car kit, 噴油, 電, 同上面講既遙控, 仲有咩必須品?

多謝解答...
Simonng 發表於 2014-2-11 16:44:44 | 只看該作者

1.) 係咪一定要用7.2v 電? 因為小弟有幾排 2200mAh 3S 11.1V 20C LiPo Battery with XT60 connector        ANS 跟車果個 雙星104bk有刷電變 好似只用到7.2 v, 口如果你用 HW 無感無刷電繳 , 係可以用到3S , 不過要換風扇
1.1) 可唔可以用LiPo? 如唔得要用乜野電?
     ANS : 而家多數會用 LiPo 玩車
2.) 遙控有咩平價選擇? 係咪最好2.4G? 呢隻 得唔得呢?
     ANS : 無話吾得. 如果夠錢, 買個好少少比較好. 內置功能會齊, 比較起會易操控車
3.) 除左Car kit, 噴油, 電, 同上面講既遙控, 仲有咩必須品?

ANS : 差電機 , Servo, 可以考慮換左套胎 及 買set 6 角批

純個人意見. 不喜勿插

樓主| hkmario 發表於 2014-2-11 17:17:50 | 只看該作者
Simonng 發表於 2014-2-11 16:44
1.) 係咪一定要用7.2v 電? 因為小弟有幾排 2200mAh 3S 11.1V 20C LiPo Battery with XT60 connector[/backc ...

請問師兄, 暫時未諗住改車全部用KIT野, 應該用幾多2s mAh電?另外, 500蚊左右遙控有乜選擇?

THANKS!
Shinka 發表於 2014-2-11 17:36:58 | 只看該作者
1.1.
冇錯係可以用LiPo,但係原裝M05裝唔到方形電,所以你個款未必得
2.
500其實可以找3PL,不過考慮你應該冇receiver/servo建議1set買
3.
電子野主要係電變,控,Servo,Reveiver
我個人建議換Bearing同4條Tire,特別如果你有轉到無刷用新Tire是必要,不然推到死

當然一些基本工具也是必要的
Simonng 發表於 2014-2-11 17:55:22 | 只看該作者
hkmario 發表於 2014-2-11 17:17
請問師兄, 暫時未諗住改車全部用KIT野, 應該用幾多2s mAh電?另外, 500蚊左右遙控有乜選擇?

THANKS!

2s 幾多mah 都可以. 大多數會用 4000-5000 mah左右 , 係M03. M05 既 前題下.. 你要買圓電, 要放得入架車, 就到你既預算.另外. $500 其實買唔到乜野太好既遙控, 夠用就得 . 2PL OR 3PL , 都係入門既好選擇, 不過2個都要過千 (2手除外)

enrico 發表於 2014-2-11 23:23:24 | 只看該作者
500蚊左右可以買支futaba 3pk,雖然係入門控,但都叫大廠嘢有保証
 樓主| hkmario 發表於 2014-2-12 10:57:32 | 只看該作者
擒日落左KWS,
掃晒成條街後用 $680 入左部 M-05 mini,
再用3舊水入埋Flysky FS-GT3C
過2日落去買埋叉機AND電就可以開工
叉機用 IMAX B6 得唔得?? 有冇意見比到小弟?
Thanks 咁多位師兄
kevin-ysl 發表於 2014-2-12 14:30:38 | 只看該作者
B6要另買火牛...注意下....