RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4423|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] downstop???

carrc 發表於 2014-1-18 00:44:28 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想問大家set 好downstop左右一樣,但機米長度爭少少是否正常?
andyccf2004 發表於 2014-1-18 01:11:57 | 只看該作者
應用Droop Gauge度,機米長短並無關係!
andyccf2004 發表於 2014-1-18 01:26:59 | 只看該作者
andyccf2004 發表於 2014-1-18 01:11
應用Droop Gauge度,機米長短並無關係!

See below
Tam 發表於 2014-1-18 09:47:06 來自手機 | 只看該作者
長短機米,可能係車架唔正型,先check 一下。把車架放在set 車板再收緊二樓板。再set down stop
Tam 發表於 2014-1-18 09:49:22 來自手機 | 只看該作者
如做好以上的都是有長短機米,就不用理會
 樓主| carrc 發表於 2014-1-18 12:53:44 | 只看該作者
Tam 發表於 2014-1-18 09:49
如做好以上的都是有長短機米,就不用理會

那A臂行程咪唔同?
 樓主| carrc 發表於 2014-1-18 13:11:06 | 只看該作者
如在JV Downstops應set幾多?
Allan007 發表於 2014-1-18 13:12:49 | 只看該作者
carrc 發表於 2014-1-18 12:53
那A臂行程咪唔同?

新車唔應該唔同,基米唔係一D好精準嘅零件,校啱downstop之後有少少長短唔同係正常,一個小貼士就係可以用銼磿圓粒基米腳,set出嚟個downstop會正常D。
 樓主| carrc 發表於 2014-1-18 14:11:17 | 只看該作者
Allan007 發表於 2014-1-18 13:12
新車唔應該唔同,基米唔係一D好精準嘅零件,校啱downstop之後有少少長短唔同係正常,一個小貼士就係可以 ...

oh tahnkyou
Beron 發表於 2014-1-18 14:21:52 來自手機 | 只看該作者

如果係新車又冇切錯的話,四粒機米唔應該差好遠。我會先係底板同機米接觸果個位用AA痴一格Cutter刀片落去,可以防止塊板比機米打出個氹。
 樓主| carrc 發表於 2014-1-18 15:11:08 | 只看該作者
Beron 發表於 2014-1-18 14:21
如果係新車又冇切錯的話,四粒機米唔應該差好遠。我會先係底板同機米接觸果個位用AA痴一格Cutter刀片落去, ...

其實機米每邊爭0.2mm左右?
Beron 發表於 2014-1-18 15:28:37 | 只看該作者
carrc 發表於 2014-1-18 15:11
其實機米每邊爭0.2mm左右?

0.2mm??? 一條毛都去啦 仲估你差幾mm。Set車o既o野唔使咁吹毛求疵o既,就算左右Camber差一度半度跑出來都唔會好覺佢鴛鴦灣(最好梗係唔好咁啦)
 樓主| carrc 發表於 2014-1-18 15:59:24 | 只看該作者
Beron 發表於 2014-1-18 15:28
0.2mm??? 一條毛都去啦 仲估你差幾mm。Set車o既o野唔使咁吹毛求疵o既,就算左右Camber差一度半度跑 ...

thankyou ching
Beron 發表於 2014-1-18 16:39:56 | 只看該作者

樓主唔好意思,借個位我抽下水。
我曾經見過有o的ching次次玩完排電返來就扭下條油壓,我多口問下係咪downstop唔o岩? 要唔要磚仔? 跟住對方話較底板離地高度,跟住問點解次次都要較呢? 對方話條軚跑完會細左,所以必須調較返setting sheet所示個正確高度。見佢扭兩下度一度,扭兩下又度一度,好似好精細,好似拆炸彈咁。我話膠軚喎...跟住水蛇春咁長o既道理.....跟住我....哦~~~IC之後唔再出聲。
我唔敢話佢唔o岩,不過我唔會,唔明,亦唔建議人咁做.
你話我懶又好求其又好話我屎話我唔識都好。我set好四條油壓車高覺得係果個場o岩跑就唔再攪佢,除非唔o岩軚又要玩或者其他特殊情況先會攪下之外,唔係基本上千年都唔會郁。
以上只係個人見解,如有影射,實屬巧合。
tofai 發表於 2014-1-18 22:28:32 | 只看該作者
Beron 發表於 2014-1-18 16:39
樓主唔好意思,借個位我抽下水。
我曾經見過有o的ching次次玩完排電返來就扭下條油壓,我多口問下係咪downs ...

你講既呢個情況真係好笑
鋒鋒鋒 發表於 2014-1-19 00:59:19 | 只看該作者
tofai 發表於 2014-1-18 22:28
你講既呢個情況真係好笑

其實每個人做法唔同JE,可能我部車D膠件開始虛,玩完一排電,左右CAMBER可以差一度半度,唔理佢再玩左右可以相差兩度,離地距仲可以四隻腳唔同TIM,所以我一兩排電都會睇一睇,其實有時都係求安心JE,都係想玩得開心