RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 鴨比
打印 上一主題 下一主題
收起左側

極x有個老闆真係當d客瘟神咁

Andrew168 發表於 2014-7-3 11:57:22 | 只看該作者

同食粥打交道, 先要自己有D料先得, 互寸時要笑笑口, 但要有 point, show 到你有料,
咁佢就唔會再寸你,, 最忌你冇料, 又死撐自己有料, 就一定寸你, 新手裝有料就更加寸你多D,
小弟就同佢一人一句冇溝通問題
greenplace 發表於 2014-7-4 23:24:35 | 只看該作者
打交道 ?? 無人想同佢打交道喎 ?? 重要show料 ?? 唔係呀我入去買野炸, 無興趣同佢吹水打交道喎, 佢態度惡劣, 做人基本禮貌都無, 問一句寸返你十句 !!
呢條友"食粥A先生", 死性不會改的 !!  希望佢早日關門倒閉, 自食惡果自作自受, 咁就大快人心 !!  
andyccf2004 發表於 2014-7-5 08:19:43 | 只看該作者

KWS舖租貴,佢地舖面間間都唔算大,如果人人入去睇十分鐘,然後問一大輪先買嘢,可能好快無模型舖俾你入去睇嘢問嘢。

如果多嘢問,自己爬吓文,上網睇清楚自己想要買乜,入到去,將自己想買嘅嘢清楚表達俾人知,應該無乜問題。

人地做生意,點會想趕客,大家明白對方難處,呢D誤會應該好快解決。

講真,我覺得KWS所有舖嘅老闆都好好人,佢地有時驚你買錯嘢,問清楚你其實要乜,如果你答唔到,噉你真係要做足功課先好,唔係買錯咗之後,大家都麻煩。

上網訂貨果D舖,冇舖面俾你睇貨,唔可以直接比較,睇你地想要邊種服務啫。
愛玩車 發表於 2014-7-5 09:38:58 來自手機 | 只看該作者
正如財爺同"長七"講,做生意一定包你賺㗎??舖租貴係人都知,冇計過數先做咩?可能佢冇計過自己態度差!EQ 低!!好多時經過入去望下,可能會即興買嘢,問多兩句就面黑,有一次我在食粥對面間舖見到有一對父子左問右問,開盒看車,之後話貴唔買,老板話冇問題,笑笑口,下次再睇過,如果在食粥發生呢D情況會點呢?平人十元八塊,有乜用?改變下態度,提升下EQ,比D笑容,如果唔係就遲早玩完!
愛玩車 發表於 2014-7-5 09:44:22 來自手機 | 只看該作者
講開上網訂貨果D,價錢重貴過代理,又要限時限刻取貨,但又生存到,佩服!!
arigato 發表於 2014-7-5 15:35:01 | 只看該作者
師兄好似比食粥老闆更上心,不時提出方案希望粥店改善對客質素從而提升市場佔有力,真是難得.

同一件物品,有傾有講有feedback賣$600,無計傾態度差$450有找,相信不少消費者經常碰到,如何選擇問題在理應消費者身上,EQ係雙向的.

小弟求玩不求氣,入鋪正常不會講多五句說話,有貨合理價就比錢開心走人,吾係個個老闆鐘意entertain客人.
愛玩車 發表於 2014-7-5 16:23:42 來自手機 | 只看該作者
其實我都不算是上心,呢個貼有現在有過百個回覆,其他師兄都好關注,我只是答下咀。就因為吾係個個老闆鍾意entertain客人,所以高低立見!零售業是一種服務性行業,對客人黑口黑面,再平都冇人來!佢玩唔玩完不關我事,可能佢唔做,其他人做,會更平,更以禮待客 :-)
blackshark3 發表於 2014-7-6 14:09:06 | 只看該作者
喺我嚟計,Andy冇乜嘢仲對我超好禮貌又好服務,有人同我講因為我同佢買嘢多所以係咁,但一樓就買嘢都唔想睬我,所以佢疑似平我都唔去,都係嗰句係人夾人緣啫
Rukiwing 發表於 2014-7-10 00:06:25 | 只看該作者
係咪個門口打斜果間??
如果係既話我覺得冇乜野喎.
我上星期六買車 行左幾個鍾 係間鋪出出入入問呢問路都冇黑我面
愛玩車 發表於 2014-7-10 22:34:15 | 只看該作者
愚子可教也奸爸爹
Peterchan 發表於 2014-7-25 14:54:01 | 只看該作者
所以我近年都係鐘意online store 多
hcchan 發表於 2014-9-21 14:07:29 | 只看該作者
我都覺得冇乜野, 買百零蚊brushed電變都多謝師傅.......
玩車人 發表於 2014-10-22 23:42:05 | 只看該作者
呀DICK十幾年前比較COOL, 但近年都MATURE左好多
ANDY一直都好好人, 好有禮貌又肯教野
在廣華街6左十幾年
我覺得鴻星, ACTION HOBBY,  和車中樂都是很老實和能夠提供意見的店
RCMODEL和水佬英其實也很不錯
nick0080 發表於 2014-10-29 21:58:07 | 只看該作者
玩車人 發表於 2014-10-22 23:42
呀DICK十幾年前比較COOL, 但近年都MATURE左好多
ANDY一直都好好人, 好有禮貌又肯教野
在廣華街6左十幾年

其實水貨英即是邊間???創星???
zeda 發表於 2014-10-30 13:48:49 | 只看該作者
我去食粥多數自己看, 要買才出聲, so far so good
恆.com 發表於 2014-10-30 18:14:23 | 只看該作者
老實講我幫親左食粥咁耐一直都無題,有傾有講
toysman2002hk 發表於 2014-11-4 01:42:57 | 只看該作者
消費=尋開心
唔開心何必買 ?
餓死佢 !
TIERIA 發表於 2014-11-4 09:00:49 | 只看該作者

惡攪少少講句,既然咁多師兄咁不滿D RC舖既話,咁就千祈唔好幫襯啦!
online訂啦!反正你地都唔志在錢同時間, 咁就唔好同小弟去爭零件,我成日買唔倒件,成日賣曬,好hurt架。
小弟比較貧,RC都係慳住玩,當每件都平十元八塊,買幾件之後慳左既錢又可以買多D。
更何我了解左佢地大約性格之後未試過比任何老闆黑面,有幾位仲會自動discount添。
如果你想落舖頭享受五星級服務性既話,請回強國消費,想做土豪大爺就稍移玉步,過大海。
colgatent 發表於 2014-11-13 02:27:05 | 只看該作者
鍵全給我的感覺很怪,有點兒像夜冷店 !
eason 發表於 2014-11-13 02:40:53 | 只看該作者
colgatent 發表於 2014-11-13 02:27
鍵全給我的感覺很怪,有點兒像夜冷店 !

the shop has some bad smell inside