RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4362|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

SCX 10 慢速時chok 下chok 下

阿邊個 發表於 2014-1-2 21:58:45 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

新砌起部SCX10, 試車啦, 咁呢, 好慢速時, 會chok chok下咁行, 退後嚴重D, 前進都有, 但冇咁明顯.

踩大少少油, 又會順返.

諗住係電變啦, 咁, 用四舊1.5V電池仔(夾埋6V) 直接駁落摩打開車, 都一樣, 可能D 電弱, 仲chok得勁. 似乎唔係電變咁簡單.

咁會係邊個位出事呢? 初步諗, 不外乎係, D 傳動部件收得太緊, 行得唔順. 如果係咁, 咁我應該放鬆邊個位?

又或者係, 摩打問題? 我個摩打, 係國產白豬 590, 長過一般攀爬車摩打成1cm, 聲稱又有速度又大扭力.

唔該先!
MCV20 發表於 2014-1-2 22:16:11 | 只看該作者
留意傳動軸要對 mark 位,唔對啱就會有你個情況出現。

小宝宝 發表於 2014-1-2 22:22:10 來自手機 | 只看該作者
我估係波箱或者係車橋啲齒嘅問題,你試吓續條傅動軸拆來試。
tunagt 發表於 2014-1-3 01:00:34 | 只看該作者
May be slipper
hotelnissan 發表於 2014-1-3 05:02:57 | 只看該作者
MCV20 發表於 2014-1-3 11:27:58 | 只看該作者
hotelnissan 發表於 2014-1-3 05:02
MCV02 is probably the fix. See these links.

http://www.youtube.com/watch?v=HdNG4d3EqJc

Thank you !
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-1-3 13:07:43 | 只看該作者

多謝指教, 但尋晚睇過兩支傳動軸, 個mark 位又冇對錯丫.

原來唔只我有問題, 仲有好多人有, (下面係網上搵, 唔係我部)

https://www.youtube.com/watch?v= ... outube_gdata_player

同埋係, 只係極慢速先會chok, 一踩快少少就順返晒.

今晚再上網刨下睇人地點搞, 唔該晒先!
osmond 發表於 2014-1-3 19:00:21 | 只看該作者

會唔會係摩打齒同波箱齒
太緊
sam529 發表於 2014-1-6 09:49:37 來自手機 | 只看該作者
搵到係咩問題未?sam
貓仙人 發表於 2014-1-6 10:44:55 | 只看該作者
係咪反轉架車空轉先會?我响地行又唔覺.....
blackcolt 發表於 2014-2-4 11:31:28 | 只看該作者
我無這個問題,會唔會係摩打齒同波箱齒太緊
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-2-6 10:01:11 | 只看該作者
多謝關心, 搞返順晒啦. 集中港台番邦網頁, 列出好多可能既死因同解決既方案, 邊個先係最最最最最重要主因, 我都唔知, 總之每樣野做完之後, 又改善少少, 開列清單如下,

1. 摩打齒輪, 小心唔好太近個spur gear,

2. 後drive shaft可能角度太大, 導致佢轉既時候阻力太大, 解決方法, 係響後面果條Y 杆, 接頭球果個位, 加個5mm 介子, 加左之後,成條後draft shaft 就冇咁扭, 順好多,

3. remote 上, 個剎車可以用abs, 關左佢.

4. 唔好用有拖剎果個電變, 用返一個普通版.

而家用55T 摩打, 都好順, 最快速係等如人行咁上下, 扭力應該唔錯 (因為我冇其他車比較). 諗下係咪要換個快速少少摩打, 例如45T

多謝各位大哥一路既意見.
chlderek886 發表於 2014-4-21 21:52:00 來自手機 | 只看該作者
我都有同樣問題,4輪離地時會明顯chok,大油些少過左個1/3油就好順了,放左落地後唔會太明顯,我都是用55t,會不會未夠力起動就一定會這樣?已試過以上方法結果一樣呢
ricksonchow 發表於 2014-4-21 21:59:56 | 只看該作者
我之前都係咁, 跟返佢咁整就有好大改善

https://www.youtube.com/watch?v=acrSdzzniiw
chlderek886 發表於 2014-4-23 01:42:11 來自手機 | 只看該作者
跟住套片試,整到完全不會震超順了,謝謝!
chlderek886 發表於 2014-4-23 01:45:32 來自手機 | 只看該作者
原來我條軸有其中一邊對不好那mark位,對番正就好順了
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-4-23 13:50:09 | 只看該作者
我就對返正都唔得, 但remote set 返唔用ABS 就解決了九成五了.
mus 發表於 2014-8-6 22:14:38 | 只看該作者
That's great I solved the problem completely following the video. The most important thing is the pin (AX30166) alignment apart from the mark.  
lyboy 發表於 2014-8-10 14:18:50 | 只看該作者
我慢行轉向扭盡都會CHOK
ricksonchow 發表於 2014-8-11 09:11:59 | 只看該作者
lyboy 發表於 2014-8-10 14:18
我慢行轉向扭盡都會CHOK

應該係車頭萬向/狗骨卡住, 你轉向角度太大