RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5597|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

turbo一問

G2偉 發表於 2014-1-2 07:11:43 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請教各位師兄如想turbo速度更快,小弟應該將turbo進角值度數加大,還是選擇turbo釋放速度數值加大thx
小弟對boost ,turbo五太認識謝師兄分享thx thx
oolongtea 發表於 2014-1-2 16:00:28 | 只看該作者

如在電池輸出,電變溫度,摩打溫度容許情況下,punch, boost, turbo都可以加大, turbo engage slope角度越大線性越急,各項加速線性越急,電變摩打快熱,電池輸出能量要求越高,如電池不能提供足夠電壓只會反效果!
 樓主| G2偉 發表於 2014-1-2 22:16:38 來自手機 | 只看該作者
明白師兄,如果50c80c既電可以嗎thx?
oolongtea 發表於 2014-1-2 22:23:23 來自手機 | 只看該作者
50至80c電池夠用了!
human50v2 發表於 2014-1-2 22:42:49 | 只看該作者
.................
oolongtea 發表於 2014-1-2 22:55:00 | 只看該作者

加速缐性設定會因埸地,操控,摩打而有所不同,低T摩打如4.5頭段缐性加速可以說是不需要,因為摩打本身己經夠快,只要set少少turbo己足夠,相反越高turn摩打如13.5T,頭中尾段加速線性都非常重要,各項設備要求越高!
 樓主| G2偉 發表於 2014-1-2 23:52:49 來自手機 | 只看該作者
明晒thx
 樓主| G2偉 發表於 2014-1-3 00:10:21 來自手機 | 只看該作者
oolongtea師兄想再問?我摩打用緊sp .mmm5.5 摩打19齒,turbo釋放速度由0.1秒15度轉為0.1秒18度齒比有無雖要改動?如果要應該點改?thx
RCTOURING 發表於 2014-1-3 00:10:59 來自手機 | 只看該作者
oolongtea 發表於 2014-1-2 22:55
加速缐性設定會因埸地,操控,摩打而有所不同,低T摩打如4.5頭段缐性加速可以說是不需要,因為摩打本身己經 ...

師兄,請教教小弟set HW 2.1 esc Lrp x20 4.5
玩Jv 怎樣set 電變各項( DRRS ....Acc)
齒比(84/19)乘 (38/19)= 8.8
Thank a lot
oolongtea 發表於 2014-1-3 00:53:14 | 只看該作者
RCTOURING 發表於 2014-1-3 00:10
師兄,請教教小弟set HW 2.1 esc Lrp x20 4.5
玩Jv 怎樣set 電變各項( DRRS ....Acc)
齒比(84/19)乘 ( ...

小弟好耐冇玩4.5T了,以下setting師兄可以參考下既,
電變firmware要係stock version
如果你手指夠快可以試
punch 0
boost 5 (rpm 8000/14000)
Drag break: 5
turbo : 8
engage slope 18
ACC:450

大減:81
齒比8.8:1

手指慢
punch 0
boost 0
Drag break: 25
turbo: 0
ACC:450

齒比8.8:1

oolongtea 發表於 2014-1-3 01:10:11 | 只看該作者
G2偉 發表於 2014-1-3 00:10
oolongtea師兄想再問?我摩打用緊sp .mmm5.5 摩打19齒,turbo釋放速度由0.1秒15度轉為0.1秒18度齒比有無雖 ...

其實0.1/15 及0.1/18係turbo廷時/角度 15度缐性比18度只係柔少少,如果想快啲感覺到Turbo加速就用18度,齒比無需改變!
不如我分享我X20 5.5T V3.1 setting :
1st punch : 3
2nd punch: 5
d/break: 18
Boost : 7 rpm 5000/14000
Turbo : 13
Turbo Delay: 0.15
Turbo start rpm: 14000
T. E/ slope: 12
T. D/slope 24
摩打齒:19
Ratio: 8.1:1.
呢個setting boost加速缐性比較急,但直路頭中尾段可以快過4.5T,但內灣手指要非常細致,係比較難控!
師兄可試boost 在9000/16000,內灣比較容易操控!

樓主| G2偉 發表於 2014-1-3 01:41:22 來自手機 | 只看該作者
ok thx
RCTOURING 發表於 2014-1-3 08:45:19 來自手機 | 只看該作者
oolongtea 發表於 2014-1-3 00:53
小弟好耐冇玩4.5T了,以下setting師兄可以參考下既,
電變firmware要係stock version
如果你手指夠快可以 ...

麻煩哂師兄,小弟試試先。
 樓主| G2偉 發表於 2014-1-4 04:27:45 來自手機 | 只看該作者
oolongtea師兄如照以上setting但係我本身用緊87T48p
hanswong 發表於 2014-1-4 13:23:10 來自手機 | 只看該作者
唔好意思三位,我想問HW 3.1 sp mmm 10.5 JV可以點set? 快得黎可以輕鬆入灣,因小弟真係反應唔夠快.... 又想舒服玩... Orz 麻煩Ching 了
hanswong 發表於 2014-1-4 13:24:18 來自手機 | 只看該作者
我FDR 7.28
oolongtea 發表於 2014-1-4 15:44:30 | 只看該作者
G2偉 發表於 2014-1-4 04:27
oolongtea師兄如照以上setting但係我本身用緊87T48p

4.5T, 5.5T建議大減用81,用87會容易令摩打過熱及內彎會比較難操控!
SP摩打punch, boost不適宜谷得太勁,小心燒摩打,4.5T, 5.5T其實已經好快唔駛點谷。
建議初級玩家操車玩10.5T或13.5T,操掂手指先玩4.5T.
 樓主| G2偉 發表於 2014-1-4 16:35:17 來自手機 | 只看該作者
我都有諗過想玩8.5/10.5
oolongtea 發表於 2014-1-4 16:58:50 | 只看該作者
G2偉 發表於 2014-1-4 16:35
我都有諗過想玩8.5/10.5

玩4.5T係快,但電漲得快,零件換得快,呔去得快,苛包乾得快!
玩10.5T,13.5T,乜都襟玩D,手車都可以操好啲,好多師兄玩10.5,13.5其實圈速與4.5T相差不到1-2秒!
玩車一定要有耐性,唔好成日唸住快,初初玩一定要練手指,練到唔返車唔出錯就自然會快。
可能初初玩聽到一啲以為自己鬥過下幾場車扮勁既人係旁邊同啲friend講"好驚呀","好怕呀",呢啲敗類可以完全唔駛理佢,只要有恆心,總會有成績的!
 樓主| G2偉 發表於 2014-1-4 18:50:50 來自手機 | 只看該作者
雖然只係搖控車,但真係好多野要學要請教師兄你,多謝你旨點。