RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 11042|回復: 39
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[新產品資訊] TRF418神交短評

AMAT 發表於 2013-12-30 01:40:15 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
經歷O左一整個417 O既空白期,終於再次投入田宮懷抱(其實中間係冇買過其他車...哈!),原因係因為yen價低返,架車去返三千幾水平.

車就99%完成,所以肯定係未試.
不過就早兩日係車場已經有人試車,話架車好易走,好好操作.
坦白講,每一多田宮o既trf,由415至宜家418,我真係好似未聽過有人話過邊一代一砌出嚟係唔好走o既.....
至少我玩咁耐由415幾代到416we.....我又真係未試過砌過一架係唔好走o既.....呢個亦都係我鍾意玩田宮o既原因:原裝setting就好走,唔駛諗太多.

由於未試車,所以只能以組裝同埋設定角度去評價,我會話,如果417係416 O既複雜進化....咁417/416去到418,就係化雜為簡.

好O既地方,除O左套臂唔同O左,佢O既臂碼系統係同416/417相同.而部份配件,如轉向杯,我就咁度數睇,都係可以互通.
不過,你會見到418係少O左好多SETTING.例如臂上面俾油壓用O既波頭窿,你只係得一個揀.又或者係轉向杯同尾杯,都係得一個,唔似416或417咁,係有幾個選擇.
或者咁講,玩開果o的都知,其實果O的位,真係未必成日會郁佢嚟SET....田宮將呢O的多餘O既窿全部踢走晒,其實對玩家SET車嚟講,係一件好事....唔駛咁多無論O既考慮.

另外一O的小配件,好似彈弓....我唔知係咪由417開始已經係咁,但418只係跟一款彈弓,前後都係一樣....以前玩田宮車,頭硬尾軟係王道....可能已經唔同晒唔出奇....至少我416年代唔係先.如果跟據玩過o既話原裝都好走.....似乎已經唔駛再前硬尾軟呢支歌仔?

有人話今代418跟少o左o野....就我眼所睇....少o左套轆?不過唔知417果時有冇呀,難於評價,416we果時都有跟o既....

就咁睇嚟講,成架車一定比416/417更扭,因為車摩打都冇上螺絲,只係得一粒咁大把.
頭尾油壓版勁厚,要求油壓反應好高.....相信亦都可能因為車架扭,所以變成前後油壓彈弓唔駛好似以前咁set,可以平均返咁去做.

過多一排去試試車,用原裝setting,感覺下416去到418 o既感覺分別先....

好耐冇搞底板上aa膠同慢慢油壓抽真空呢.....
 樓主| AMAT 發表於 2013-12-30 01:48:11 | 只看該作者
不過有一個覺得幾不滿o既東西.....

就係田宮今次o的包裝方式好奇怪.....話就話係跟次序嚟安裝,所以先分開一包包嚟pack....
但實際操作上,係完全唔work....我係check大細,唔係睇嚟pack幾....我仲要慢慢搵你pack o左o的o野去邊....一個波箱都分幾包嚟pack......傻的嗎?
個人覺得浪費膠袋......

davychan1 發表於 2013-12-30 02:52:33 來自手機 | 只看該作者
非常詳細,其待樓主試車告!
george519 發表於 2013-12-30 09:20:22 | 只看該作者
Ching, 我未試過封底板上aa膠, 請問係唔係用黃色果隻aa膠, 圍邊少少,少少咁封呀? 請教一下
jakee 發表於 2013-12-30 10:26:49 | 只看該作者
:D
go2usie 發表於 2013-12-30 11:56:57 | 只看該作者
AMAT ....... 點解我以為你已經消失左既…
IBM 發表於 2013-12-30 12:15:27 | 只看該作者
哇, 總舵主出文, 非睇不可啊

樓主| AMAT 發表於 2013-12-30 12:20:36 來自手機 | 只看該作者
George,用痴膠呔果啲會好啲,因為流質啲。
 樓主| AMAT 發表於 2013-12-30 12:24:38 來自手機 | 只看該作者
通常我沿邊滴,等佢流落去。有時會用綿簽幫忙嚟搽一搽。以前啲玩家係會用沙紙再磨,磨到光面,稱為水晶邊。心机嘢嚟。但宜家冇乜人咁做,啲車砌完就玩玩爛就掉,唔會搞咁多嘢。
georgej 發表於 2013-12-30 13:06:13 來自手機 | 只看該作者
而家d原裝底板普遍都吾貴,重有其它品牌出,所以封邊係小人整
 樓主| AMAT 發表於 2013-12-30 13:08:29 | 只看該作者
georgej 發表於 2013-12-30 13:06
而家d原裝底板普遍都吾貴,重有其它品牌出,所以封邊係小人整

都可以咁講......所以都係睇個人......我自己就鍾意靚仔O的~
howailam2012 發表於 2013-12-30 16:43:18 | 只看該作者
試車了本身設定都非常流暢非常穩定.天氣凍冰冰 點樣令到入灣速度更快. 令其高速過細灣唔推頭
418車是原裝設定(蘇歷士32)(039m)因為地面不平坦前後車高5.5:mm唔想撞底板downstop前5.5後4.5mm
 樓主| AMAT 發表於 2013-12-30 17:18:44 | 只看該作者
howailam2012 發表於 2013-12-30 16:43
試車了本身設定都非常流暢非常穩定.天氣凍冰冰 點樣令到入灣速度更快. 令其高速過細灣唔推頭
418車是原裝設 ...

幾多R摩打?有冇TURBO?同埋邊個場?
 樓主| AMAT 發表於 2013-12-30 17:19:26 | 只看該作者
go2usie 發表於 2013-12-30 11:56
AMAT ....... 點解我以為你已經消失左既…

我一直係到,只係我冇時間去理太多O野.
howailam2012 發表於 2013-12-30 17:30:47 | 只看該作者
天水圍師兄10.5t. x20 v3.1齒比7.8b24t26因為啲車友速度好快
Allan007 發表於 2013-12-30 19:00:30 | 只看該作者
我已經試咗個馬蹄膠頭直,下次都係換返鐵磨鐵好過
d.s 發表於 2013-12-30 19:10:20 來自手機 | 只看該作者
Allan007 發表於 2013-12-30 19:00

呢份補品用落13.5 NA應該襟用D……掛……
blackshark3 發表於 2013-12-30 19:39:38 | 只看該作者
Allan007 發表於 2013-12-30 19:00

其實想問問媽星有冇唔用馬蹄膠嘅鐵頭直杯俾418用?
Allan007 發表於 2013-12-30 21:02:26 | 只看該作者
d.s 發表於 2013-12-30 19:10
呢份補品用落13.5 NA應該襟用D……掛……

我玩10.5,四排電無左半舊馬蹄膠
Allan007 發表於 2013-12-30 21:03:22 | 只看該作者
blackshark3 發表於 2013-12-30 19:39
其實想問問媽星有冇唔用馬蹄膠嘅鐵頭直杯俾418用?

舊款頭直杯應該得