RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6535|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請教mi5玩家

G2偉 發表於 2013-12-24 18:03:58 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想知架車是否耐用,零件容易找到嗎?
winclearly 發表於 2013-12-24 18:52:01 | 只看該作者
零件下下都要訂貨,代理只會叫你留電話,但沒有回復。
oolongtea 發表於 2013-12-24 19:29:44 來自手機 | 只看該作者
唔係喎,我玩左Mi5半年,未試過買唔到parts, 每次留電話都有回覆,架車好硬淨,7075金屬,纖維板手腳好硬淨,最主要車架操控性一流!
toba7 發表於 2013-12-24 21:06:16 | 只看該作者
訂貨都冇問題,四至五日有貨收,最重要訂貨時唔好超過100£,郵費約6~8£,除番郵費parts價錢都比代理平
blackshark3 發表於 2013-12-24 21:08:04 | 只看該作者
我手車喳,成日揩擦邊,搞到個下A臂波珠好容易跳出嚟,跳到冇癮換下A臂。我個friend㗎就因成日同人大皮日久炒到架車内傷,個底板尾上波珠位變型,尾toe in 同downstop大細邊,搞到要換底板。

零件供應就唔算差,大路嘅要都太平道買到,包括下A臂,點差都唔會差得過Awesomatix要自己備件先有得玩。

以上個人意見感受,亦見好多師兄話佢又襟又好揸,最實際係自己試吓
winclearly 發表於 2013-12-24 21:27:17 | 只看該作者
oolongtea 發表於 2013-12-24 19:29
唔係喎,我玩左Mi5半年,未試過買唔到parts, 每次留電話都有回覆,架車好硬淨,7075金屬,纖維板手腳好硬淨 ...

我朋友今日先至去代理買a-arm, 但係都要訂貨,最快可能要下周先到,元旦前,公眾假期都唔駛指意有得玩!

oolongtea 發表於 2013-12-24 21:39:08 來自手機 | 只看該作者
個人意見應為玩呢類車要有心理準備,首先唔可以大皮粗咪,其次係買定一些手腳膠件,至於玩到爆a-arm纖維板就真係炒得好勁!
亞標 發表於 2013-12-24 23:16:06 來自手機 | 只看該作者
我玩mi5大半年都算好耐用,只係爛過轉向杯,大抄咩車都死,最重要係樓主你買定馬碲膠和短皮帶,其他冇咩特別了
rcrr 發表於 2013-12-25 01:26:30 | 只看該作者
有個朋友都有架 , 架車設計真係一流 , 不過真係唔好有碰撞 , 唔好以為碳纖就好硬 , 有時仲衰過膠 , 話斷就斷 , 膠有時撞到變左小小形都可還原繼續玩 , 我朋友果架又係玩到A臂經常跳波子 ,  又斷A臂 , 零件又唔係時時有 , 玩到距鞋口鞋面 , 當然我地唔係高手.
聽見D師兄話架車好好揸 , 其實E家架架車設計都差不多 , 這類雙皮帶四驅的車架 , 架架都大同小異 , 反而想問下邊架係唔好揸 ??
 樓主| G2偉 發表於 2013-12-25 01:31:18 來自手機 | 只看該作者
師兄馬碲膠係米超快就要換,因為我玩緊tc6.1之前未換頭直濕用馬碲膠玩一次換一次頭都痛埋,長皮帶耐用嗎?Thx
rcrr 發表於 2013-12-25 01:37:13 | 只看該作者
G2偉 發表於 2013-12-25 01:31
師兄馬碲膠係米超快就要換,因為我玩緊tc6.1之前未換頭直濕用馬碲膠玩一次換一次頭都痛埋,長皮帶耐用嗎?T ...

如玩快車一定係換個頭直唔用馬碲膠, 一係用頭差 . 其實師兄你玩開6.1不如玩6.2啦
亞標 發表於 2013-12-25 01:38:33 來自手機 | 只看該作者
我習慣二十排電左右換一次,馬碲膠好小爛,不過耐左會夾實狗骨,心裡會形住佢唔順,有聽過人話十排不到就夾,可能個個人的容忍度不同吧!
亞標 發表於 2013-12-25 01:42:51 來自手機 | 只看該作者
註明一點,我在jv玩冇計時器,馬碲膠夾唔夾都好,跑出來既感覺完全冇分別,a肶也常有跳波子,但換唔換感覺也是一樣,如果不是要求極高,其實呢架mi5係謹次於xray,排第二耐撞的
winclearly 發表於 2013-12-25 08:09:37 | 只看該作者
oolongtea 發表於 2013-12-24 21:39
個人意見應為玩呢類車要有心理準備,首先唔可以大皮粗咪,其次係買定一些手腳膠件,至於玩到爆a-arm纖維板 ...

唔係車種問題,係代理問題!hpi夠大路,但parts都經常缺貨,玩偉高代理車種,有幾可parts缺貨!不過算啦,d店鋪仔,資金又唔多,keep唔到禁多parts!
winclearly 發表於 2013-12-25 08:15:41 | 只看該作者
toba7 發表於 2013-12-24 21:06
訂貨都冇問題,四至五日有貨收,最重要訂貨時唔好超過100£,郵費約6~8£,除番郵費parts價錢都比代理平 ...

請問師兄是否在官方網訂貨?

rcrr 發表於 2013-12-25 10:50:26 | 只看該作者
winclearly 發表於 2013-12-25 08:09
唔係車種問題,係代理問題!hpi夠大路,但parts都經常缺貨,玩偉高代理車種,有幾可parts缺貨!不過算啦 ...

同意師兄 !! 如果零件唔係經常缺貨的話,我班車友應該都會轉玩mi5 , 架車真係very good, 其實唔單止mi5, 距連ABC都唔齊 parts , 下下都話要訂 . 所以我班車友以後都唔會玩距地代理的車.
oolongtea 發表於 2013-12-25 11:39:32 | 只看該作者

小弟玩Mi5重多過玩架BD7,買既時候都有心理準備預左冇parts就先放埋一邊,幸好還未有出現有呢種情形,任何車parts都有缺貨出現,有可能太多人買導致唔出奇,唔一定係代理問題,尤其東南亞Mi5玩家好多都同快捷訂件。小弟之前玩TC6買唔到parts經常發生,相信缺parts比Mi5仲嚴重得多!
 樓主| G2偉 發表於 2013-12-25 11:46:44 來自手機 | 只看該作者
五知Tc6.2幾耐會有得買?本來又話今個月尾而家都未見
oolongtea 發表於 2013-12-25 11:51:30 | 只看該作者
G2偉 發表於 2013-12-25 11:46
五知Tc6.2幾耐會有得買?本來又話今個月尾而家都未見

asso車小弟真係不會再掂,其一金屬件好容易拗兼最貴係佢,其二係代理返parts慢幾拍,之前玩到要買定多一架來劏!
winclearly 發表於 2013-12-25 11:52:57 | 只看該作者
rcrr 發表於 2013-12-25 10:50
同意師兄 !! 如果零件唔係經常缺貨的話,我班車友應該都會轉玩mi5 , 架車真係very good, 其實唔單止mi5,  ...

mi5 設計簡結又實察,可惜代理問題,我己將它和架collary轉咗做景品,玩就bd7同r12c