RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7671|回復: 28
打印 上一主題 下一主題
收起左側

其實.....有冇人將架D3當快車改!!

hocyho2002 發表於 2013-10-30 02:23:57 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

我改左喇, 當初改佢係因為架D3異常好灣(D3既轉向係特大的), 又因為頭重關係, 攻灣可以非常進取(即係搶佔內灣), 加上係4WD, 其實好適合多灣既兢速賽道 .而且拆走一些部件就成為 FF / FR, 所以係一架可玩性極高既MODEL.

另外, 部車係可以用回3RACING既 牙差, 加上更換以下零件就搞定 :

玩4WD時
1. 更換車尾22齒帶輪為13齒 .
2. 車尾更換
3RACING 牙差(38齒), 這樣13齒 配 38齒, 皮帶已經唔鬆
3. 車頭依舊用上原本的
38齒直軸, **差速軸承要調至最少第二緊, 否則頭皮帶容易掃牙
4. 車尾膠帶輪座更換
3RACING的 有可調式帶頂的鋁帶輪座, 目的是避免皮帶掃牙.
這樣就成為頭直尾
牙差的快.

玩FF時
1. 原來車頭只要拆去一隻
13齒帶輪, 就可以裝3RACING 牙差, 當然也可選用38齒直軸.
2. 拆去中
皮帶, 車尾帶輪座, 尾差速, 拆去車尾萬向節的狗骨部分.

玩FR時
1. 裝回頭13齒帶輪, 中皮帶, 車尾帶輪座, 尾差速, 車尾萬向節的狗骨部分.
2.拆去車頭差速, 車頭萬向節的狗骨部分.
3. 我就加個GYRO在車頭二流板, 幾過引架.

我部車用 : HW120A ESC, 5.5T MOTOR, CHAMBER F/R=0度, 頭 toe out, 尾toe in 1度, 車頭2000度油(玩過D3明的), 車尾400度油.
齒輪: 48P 80/23
在橋底行左30排電左右啦~

GZchiu 發表於 2013-10-30 02:57:40 | 只看該作者
建议换翻sakura XIDH前C及前比!反应会更灵活
 樓主| hocyho2002 發表於 2013-10-30 03:30:42 | 只看該作者
GZchiu 發表於 2013-10-30 02:57
建议换翻sakura XIDH前C及前比!反应会更灵活

謝謝提點。但為何會增加反應呢? 可否賜教那些C座角度既概念
asng 發表於 2013-10-30 03:44:17 | 只看該作者
I tried racing a  TA05-VDF. Lots of corner entry speed. But mid corner and exit were pushing very badly. Good luck
ws188tong 發表於 2013-10-30 07:03:59 | 只看該作者
建議唔好用D3改做跑,雖然可以加鉛配合負重,但車架設置唔同,貪好玩改改過下癮就得,或者當粗玩
 樓主| hocyho2002 發表於 2013-10-30 08:29:16 | 只看該作者
asng 發表於 2013-10-30 03:44
I tried racing a  TA05-VDF. Lots of corner entry speed. But mid corner and exit were pushing very ba ...

師兄, 這可能是TA05既先天油壓幾何有關, 你留意一下FF車, 通常油壓架既幾何都差不多成誰直, 而且油壓固定在下搖臂的位置會好接近車身。這設定足以令架車以車頭重量作高速pat灣。會不會TA05VDF既車頭仲係用原TA05既油壓幾何呢?

說真的, 我這架車係難追唔上417佈局既快車的, 但在多灣路段一定可以比這些快車更快搶佔內灣, 形成佢地要收更多的油來入灣, 足以做成Dogfight。
加上我係那些受四驅郎影響, 終日想用DIY技倆, 務求慢車介快車, 其實都係娛樂大過勝負

樓主| hocyho2002 發表於 2013-10-30 08:44:13 來自手機 | 只看該作者
ws188tong 發表於 2013-10-30 07:03
建議唔好用D3改做跑,雖然可以加鉛配合負重,但車架設置唔同,貪好玩改改過下癮就得,或者當粗玩 ...

冇錯, 搞咁多野都不過為好玩
wellhope 發表於 2013-10-30 08:48:26 | 只看該作者
配服
ws188tong 發表於 2013-10-30 08:53:25 | 只看該作者

細聲D話你知。。。。我都試過,有無試埋55度果支萬向
我架D3已經變成咁了
 樓主| hocyho2002 發表於 2013-10-30 09:01:12 | 只看該作者
ws188tong 發表於 2013-10-30 08:53
細聲D話你知。。。。我都試過,有無試埋55度果支萬向?

原來DIY或者有另類想法係唔見得光架~
你講支三折棍, 未試啊, 唔知插落去有咩感覺呢。。。。。
epc_mem 發表於 2013-10-30 09:01:52 | 只看該作者
期待師兄有片睇~
ws188tong 發表於 2013-10-30 09:08:12 | 只看該作者
大角度轉向高速全胎入灣個尾好似要飛出去咁
hydrogen9999 發表於 2013-10-30 09:28:22 | 只看該作者
touring 車底始終係快d, 唔駛好多,快0.1秒,已經個個玩 touring 車,仲要唔駛左換右換,除非有一日師兄你發現點用d3 在橋底跑到八秒,咁就難講
anyway, 我好欣賞師兄你的 idea, 支持
 樓主| hocyho2002 發表於 2013-10-30 09:28:42 | 只看該作者
ws188tong 發表於 2013-10-30 09:08
大角度轉向高速全胎入灣個尾好似要飛出去咁

師兄, 只要車尾油壓板幾何向車中傾斜, 由7個隆的第3個開始測試逐個隆, 你會發覺個車尾越來越聽話, 當然車尾係要用差速啦。
 樓主| hocyho2002 發表於 2013-10-30 09:39:40 | 只看該作者
hydrogen9999 發表於 2013-10-30 09:28
touring 車底始終係快d, 唔駛好多,快0.1秒,已經個個玩 touring 車,仲要唔駛左換右換,除非有一日師兄你 ...

師兄, 橋底好玩, 係因為佢容立到不同聲音, 好夾我這些搞屎棍, 我上星六拍過d快車, 佢地係冇得輸的, 都係同波叔架zero片會較適合我
hydrogen9999 發表於 2013-10-30 10:05:19 | 只看該作者
同意橋底好玩,因為細場不同車種都有足夠戰鬥力應付 (tt01 黑豬已經很快了),有時和不同車種同場大皮都是一種樂趣
有機會一齊玩 (希望橋底未拆)
 樓主| hocyho2002 發表於 2013-10-30 10:09:52 | 只看該作者
hydrogen9999 發表於 2013-10-30 10:05
同意橋底好玩,因為細場不同車種都有足夠戰鬥力應付 (tt01 黑豬已經很快了),有時和不同車種同場大皮都是一 ...

我同另外4個師兄今個星期都返去JV玩囉,這個季節, 橋底開始玩唔到12仔了, 雖然4WD仲跑到。。。。。
 樓主| hocyho2002 發表於 2013-10-30 10:12:05 | 只看該作者
hydrogen9999 發表於 2013-10-30 10:05
同意橋底好玩,因為細場不同車種都有足夠戰鬥力應付 (tt01 黑豬已經很快了),有時和不同車種同場大皮都是一 ...

好喔
ws188tong 發表於 2013-10-30 10:17:13 | 只看該作者
hocyho2002 發表於 2013-10-30 09:28
師兄, 只要車尾油壓板幾何向車中傾斜, 由7個隆的第3個開始測試逐個隆, 你會發覺個車尾越來越聽話,  ...

既然有D咁既事!未改成咁我都會試試,以家都系唔搞啦呢個SETTING漂移好過原裝D3漂移,
唔知D3原裝全胎轉彎個LOK好彈系唔系死症?
 樓主| hocyho2002 發表於 2013-10-30 10:29:17 | 只看該作者
ws188tong 發表於 2013-10-30 10:17
既然有D咁既事!未改成咁我都會試試,以家都系唔搞啦呢個SETTING漂移好過原裝D3漂移,
...

師兄, 衣我愚見,就算唔改三折棍, 架車轉灣都可以好定, 你部D3車頭應該未改炭油壓板, 你要知道FF車既貢干係好傷頭油壓板的, 所以我第一就改頭炭板, 再換走那隻伸廷波頭既膠柱為粗鋁柱, 如果唔改的話架車唔係靠油壓做避震, 架車轉灣會好唔定