RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: rc.explorer
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[新產品資訊] Team Powers Radon Pro (140A) ESC

hoyinyin624 發表於 2014-7-17 21:56:53 來自手機 | 只看該作者
本身用開1.3,屎忽痕轉左1.4就之後連燒3隻radon
nick78 發表於 2014-7-17 21:59:07 來自手機 | 只看該作者
rc.explorer ching,请教个问题,较早前在食粥入左两旧tp 6800 70c电池,一直没有使用,前两日睇左下发现两旧电池都大左肚,系米电池质量有问题,点算啊,仲可吾可以用定系可以换翻新电
lung1 發表於 2014-7-17 22:24:32 | 只看該作者
Toby144 發表於 2014-7-17 21:08
10.5T 7.6齒比 Jv 但我用開hw v3.1,佢timing開1就係1 Tp開1就爆進角(冇開turbo),完全唔係開1咁少,跑完八 ...

電變其他setting?
blackshark3 發表於 2014-7-17 23:09:51 | 只看該作者
我買咗兩舊短電都一樣擺喺度都漲咗
Toby144 發表於 2014-7-17 23:10:49 | 只看該作者
nick78 發表於 2014-7-17 21:59
rc.explorer ching,请教个问题,较早前在食粥入左两旧tp 6800 70c电池,一直没有使用,前两日睇左下发现两 ...

師兄我都買左同你一樣,用左一次7.8v收都大肚,可能要8v先唔大肚

登錄/註冊後可看大圖

rick888 發表於 2014-7-17 23:14:49 | 只看該作者
要食避孕丸架  ,  C兄 !!   
Toby144 發表於 2014-7-17 23:16:07 | 只看該作者
lung1 發表於 2014-7-17 22:24
電變其他setting?

Radon Pro+ tpV2 8.5T Reference Setting (V1.4 firmware):
TH1: Punch Rate A: 5
TH2: Punch Rate B: 5
TH3: TH SW Point: 50%
TH4: TH Slope: Linear
T1: Timing Boost: 1
T2: BT Start RPM: 5000
T3: BT End RPM: 20000
T4: Boost Slope – Boost: Linear
T5: Power Saving- Boost: No
T6: Turbo Boost: 0
T7: TB Activation: TH
T8: Turbo Delay: 0.1s
T9: TB Start RPM: ---
T10: TB on Slope: 15deg/0.1s
T11: TB off Slope: Instant
T12: Turbo K LVL: 0
T13: Turbo T LVL: 0
Tp V2 8.5T Motor  , FDR = start from 7.6

Toby144 發表於 2014-7-17 23:23:13 | 只看該作者
Toby144 發表於 2014-7-17 23:10
師兄我都買左同你一樣,用左一次7.8v收都大肚,可能要8v先唔大肚

rc.explorer ching
我都可唔可以換返新?用過一次咋!7.8v收,大左肚呀???
hoyinyin624 發表於 2014-7-18 01:19:05 來自手機 | 只看該作者
今日喺萬里攞番維修完隻radon番屋企即刻試,要人手轉先識郁,試過其他摩打一样情況!究竟咩事会咁? 其实有無整過?真係好失望
hoyinyin624 發表於 2014-7-18 02:54:38 來自手機 | 只看該作者
仲有就喺我隻电变應該維修時同人掉轉左!因為我嗰隻喺全新的,电变低殼全花!希望唔好再掉轉
hellowong 發表於 2014-7-18 14:27:42 | 只看該作者
rc.explorer 發表於 2014-7-16 22:28
從以下這個比較線性的設定先開始, 如發現不夠快, 那直接增加 T1和T6的數值.

Radon Pro+ Plutonium V2 5.5 ...

Thx,如果v1.5firmware 是否一樣setting?
Toby144 發表於 2014-7-18 21:06:50 | 只看該作者
nick78 發表於 2014-7-17 21:59
rc.explorer ching,请教个问题,较早前在食粥入左两旧tp 6800 70c电池,一直没有使用,前两日睇左下发现两 ...

rc.explorer ching
遇上問題都會隔兩三日⋯⋯有新的環節才能備過這個大肚和電變問題
其實rc.explorer ching可能想問你地用電方式有問題,如差滿左放起度是會漲的!工作溫度⋯?齒比?⋯你用的麼打timing同tUrdo放電太長?都有影響等等原因
是否TP電的保養要特別細心?
但為何我買了四個品牌一様地安全使用,但TP電就漲了
我都想知TP電咁易漲是什麼原因⋯⋯漲左有冇問題?
nick78 發表於 2014-7-20 16:01:24 來自手機 | 只看該作者
Toby ching,我都好想知tp电池售后服务如何,出现依个问题会点处理,讲真啊,我地都吾系第一日玩rc,点样保养d锂电都吾识咩,如果厂家用依d理由推搪甘真系没野好讲咯,依个问题同样出现系另一位ching噶电池上,都系全新无用过就肥左,所以我先上尼发帖,如果系个体问题我只会觉得自己黑仔,但好明显吾系我黑仔,系电池质量问题咯
Toby144 發表於 2014-7-21 12:53:17 | 只看該作者
nick78 發表於 2014-7-20 16:01
Toby ching,我都好想知tp电池售后服务如何,出现依个问题会点处理,讲真啊,我地都吾系第一日玩rc,点样保 ...

Nick ching你看帖子沒人回覆就知有人變了⋯⋯⋯⋯
hoyinyin624 發表於 2014-7-21 21:33:14 來自手機 | 只看該作者
有無17.5t嘅F1 setting
georgej 發表於 2014-7-22 18:55:13 | 只看該作者
本人用電池的方式提供比各師兄參考,每次玩完存放前都會做store模式,避免放在溫差較大和潮濕地方,如預計存放過久,就平均一個星期store一次,致於品質問題,本人用過TP電都無出現問題,反而之前各大品牌超過7000容量的電,真的比較易漲,我其中兩pack LRP7000玩一次就漲了
rcoolman 發表於 2014-7-27 20:33:49 來自手機 | 只看該作者
想請教下 radon 140a esc 配 tp 17.5 v2 motor 的電變 setting 同大細場齒比 aco touring
thx
racingwu 發表於 2014-7-28 12:27:32 來自手機 | 只看該作者
Toby144 發表於 2014-7-17 23:16
Radon Pro+ tpV2 8.5T Reference Setting (V1.4 firmware):
TH1: Punch Rate A: 5
TH2: Punch Rate B: 5 ...

你這樣設定係太靠排電本身去推動令排電在行車時有過放的可能。應該利用電變的TB去催谷麽打。令排電負荷小啲。
racingwu 發表於 2014-7-28 12:29:58 來自手機 | 只看該作者
T1,T6,較大啲啦!
racingwu 發表於 2014-7-28 12:42:41 來自手機 | 只看該作者
鋪頭擺就無事,賣出後擺就有事這情況就難解釋了,除非擺在極端環境,如車廂日照啦!