RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10837|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

DJI Phantom 2

kay1926 發表於 2013-10-25 13:08:37 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
DJI Phantom 2
http://bbs.5imx.com/bbs/forum.ph ... page%3D2&page=1
jf813 發表於 2013-10-25 14:02:17 | 只看該作者
gary8780 發表於 2013-10-25 16:09:49 來自手機 | 只看該作者
如果雲台有埋Gyro就完美了
cytnet 發表於 2013-10-25 19:05:36 | 只看該作者
正野黎喎
kinkin8888 發表於 2013-10-27 02:31:02 | 只看該作者
無雲台.........唔得
solaris8x86 發表於 2013-10-28 13:13:30 | 只看該作者
DJI CEO於7月時於youtube說明遙控器改用了5.8Ghz (不知至今天為止是否有改變).
因無線電波長比第一代Phantom短了最少一倍 (2.4Ghz), 大家請注意飛行距離問題 (1000呎(300米) 內ok, 佢話) 由於5.8Ghz的反射力和穿透力較2.4Ghz為弱, 大家切忌於樹林和石屎森林中博命。大家happy.
R8fky 發表於 2013-10-30 04:24:22 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2013-10-28 13:13
DJI CEO於7月時於youtube說明遙控器改用了5.8Ghz (不知至今天為止是否有改變).
因無線電波長比第一代Phant ...

講得冇錯新phantom係改用左5.8Ghz .  我估應該係要佩合番個 wifi 圖傳嘅関系 !
吖.....唔知這種改動 咁phantom 2代是否唔可以換遙控呢
solaris8x86 發表於 2013-10-30 10:04:47 | 只看該作者
R8fky 發表於 2013-10-30 04:24
講得冇錯新phantom係改用左5.8Ghz .  我估應該係要佩合番個 wifi 圖傳嘅関系 !
吖.....唔知這種改動  ...

理應不可, Futaba, JR, Spectrum全部 2.4Ghz。
以後最多飛300米內, 仲要一定要無障礙物阻礙 (Line of Sight內)。唯一方法是加裝一個5.8GHz booster於遙控器上, 但5.8Ghz的booster較難找到。因為5.8Ghz的波長很短, 一般只適合於室內應用。
但5.8Ghz亦有好處, 最少不會和其他RC飛機互jam, 在短距離飛行會較其他傳統RC飛機穩定。
R8fky 發表於 2013-11-1 12:51:01 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2013-10-30 10:04
理應不可, Futaba, JR, Spectrum全部 2.4Ghz。
以後最多飛300米內, 仲要一定要無障礙物阻礙 (Li ...

唔會同其它RC啫....但如果會同其它用5.8Ghz嘅圖傳互jam好似仲唔化算喎
solaris8x86 發表於 2013-11-1 19:58:18 | 只看該作者
R8fky 發表於 2013-11-1 12:51
唔會同其它RC啫....但如果會同其它用5.8Ghz嘅圖傳互jam好似仲唔化算喎

的確, 今天旁晚時份剛好有Phantom 2於南生圍草地試飛而遙控器對不到5.8Ghz瀕段, 直至在場的唯一一架5.8GHZ FPV四軸關機後, Phantom 2才對瀕成功。但是, 相信這是短時期的問題, 因為"對瀕"基本上是firmware如何讀取瀕段的logic問題, 很容易便能從software上解決。

我在場"偷窺"了Phantom 2的整個試飛過程, 除了"對瀕"的問題以外, 基本上飛行丶和無線電性能正如DJI CEO所說一樣, 用5.8GHz成功飛到800 - 1000呎 (約300米) , 即1.5個南生圍草地 (240米)直徑長度), 非常穩定, 而2.4Ghz的iPhone圖傳也在800呎 (約300米) 左右不時斷。証明飛到1000呎 (約300米)是事實。
但為何那兩個師兄把Phantom 2遙控器和iPhone一起放入一個紙皮箱內做"對瀕",  似乎不太科學.... 基本上達100mW (0.1W) 的2.4GHz TX Power, 就能軽易穿牆入房 (如你屋企隻router), 更何究在場其他遙控飛機, 架架亦有400mW, 500mW (0.5W)...

總之一句"好穩定", 䢖議$$, 但要接受300米是你的FPV上限 (一般4軸FPV都飛到1000米以上(3000呎))。

R8fky 發表於 2013-11-1 20:39:03 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2013-11-1 19:58
的確, 今天旁晚時份剛好有Phantom 2於南生圍草地試飛而遙控器對不到5.8Ghz瀕段, 直至在場的唯一一架5.8GH ...

真的俾我預計得到, 不過jam線嘅問題應該都唔會咁易發生的, 除非係大功率的圖傳就唔知喇!
我估人地响度對緊個wifi咋...不過有成3百米已經唔錯, 我的5.8圖傳都冇咁遠呀...陰公
之不過部電話最緊要帶埋後備電池同埋玩嘅時候最好將條線飛出嚟, 如果唔係玩嘅時候經常有
電話打嚟真係激都激死你    我暫時唔會考慮佢喇...有1代改同加左咁多嘢 電機,云台同gopro
各樣, 轉玩這隻2代...升級又唔似升級咪盞搵自己笨實 要不是dji都唔會有1代的舊客仔買的話
可以減價1千的折扣優惠, 你估佢真係有咁鬼好死呀
solaris8x86 發表於 2013-11-1 20:53:10 | 只看該作者
R8fky 發表於 2013-11-1 20:39
真的俾我預計得到, 不過jam線嘅問題應該都唔會咁易發生的, 除非係大功率的圖傳就唔知喇!
我估人地响度 ...

>>真的俾我預計得到, 不過jam線嘅問題應該都唔會咁易發生的, 除非係大功率的圖傳就唔知喇!

... 馬後炮....

>>我估人地响度對緊個wifi咋...不過有成3百米已經唔錯,

我話2.4GHz, 當然是指用紙皮箱"對WiFI".

>>我的5.8圖傳都冇咁遠呀...陰公

你用開Taobao嘢, 係咁上下架喇

>> 之不過部電話最緊要帶埋後備電池同埋玩嘅時候最好將條線飛出嚟, 電話打嚟真係激都激死你   

其實... iOS有個基本Setting... 叫做Airplane mode, 打著後, 便能只使用WiFI而不收電話.....

>>我暫時唔會考慮佢喇...有1代改同加左咁多嘢 電機,云台同gopro>>各樣, 轉玩這隻2代...升級又唔似升級咪盞搵自己笨實 要不是dji都唔會有1代的舊客仔買的話

最好買啦, 始終有助經濟增長, 又可增加卡數, 又可以同人講"我有Phantom 2..." , 即使明年今日又有Phantom 3...

R8fky 發表於 2013-11-1 21:13:39 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2013-11-1 20:53
>>真的俾我預計得到, 不過jam線嘅問題應該都唔會咁易發生的, 除非係大功率的圖傳就唔知喇!

... 馬後炮.. ...

車...咁你又唔買隻玩來助長一下個經濟, 但又關個卡數乜鬼嘢事啫
家陣响淘宝買嘢好失禮咩定話淘宝冇好嘢呢?係我自己唔識買同用啫
solaris8x86 發表於 2013-11-1 21:19:44 | 只看該作者
R8fky 發表於 2013-11-1 21:13
車...咁你又唔買隻玩來助長一下個經濟, 但又關個卡數乜鬼嘢事啫
家陣响淘宝買嘢好失禮咩定話淘宝 ...

無人話TB罝嘢有咩問題哎, 我自己日日都買, 我意思話中國生產既質量, 你明架喇。

>>車..咁你又唔買隻玩來助長一下個經濟

嗱, 咁喇, 你隻PHantom cheap cheap哋過比我, 等我又將佢搞一搞router mod, 變成 "AR Phantom"後, 到時飛到一丶兩公里, 再賣返比你啦..... , 不過到時要用iPad黎控架喎....:lol
R8fky 發表於 2013-11-2 00:36:16 來自手機 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2013-11-1 21:19
無人話TB罝嘢有咩問題哎, 我自己日日都買, 我意思話中國生產既質量, 你明架喇。

咁...即係幫我改机啦!真係麻煩你,辛苦哂!照道理講我要跌番多少俾你先啱數的. 不過1代改嚟好似冇乜意思'你買隻2代嚟改啦!用 ipad嚟控兼睇埋圖傳已經夠哂照
solaris8x86 發表於 2013-11-2 09:22:16 | 只看該作者
你買左Phantom 2先再講喇…..
R8fky 發表於 2013-11-2 10:23:03 | 只看該作者
都話左冇諗過會買2代,隻1代仲有排玩的!
感覺你比dji的托還更托啊
solaris8x86 發表於 2013-11-2 10:24:35 | 只看該作者
R8fky 發表於 2013-11-2 10:23
都話左冇諗過會買2代,隻1代仲有排玩的!
感覺你比dji的托還更托啊 ...

什麼是"托"....
R8fky 發表於 2013-11-2 14:53:09 | 只看該作者

係好勁......咁解

登錄/註冊後可看大圖

solaris8x86 發表於 2013-11-2 18:27:20 | 只看該作者
R8fky 發表於 2013-11-2 14:53
係好勁......咁解

我Tiu, 大家黎forum, 技術討論下之嘛。