RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3691|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

失眠POST~~~没有最藍, 只有更藍

monsterken 發表於 2013-8-26 03:59:52 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

話說我部M-03改埋套TRF油壓之後,
係橋底PARTY出奇地好跑,
連轟七排電都無異樣.
但隔左幾個禮拜後再落去就突然間走晒樣....
直頭連直路都行唔到!!!
跟住再CHECK....原來個十二仔SERVO SAVER可能因撞擊而破裂~~
所以對上個次FRIDAY PARTY要提早收工返屋企.....(其實都夾硬轟左六排電~~)
今日放假終於得閒整埋佢啦~~

登錄/註冊後可看大圖

舊個個SAVER可以清楚見到爆裂位置~~~(又四十幾蚊.....)

登錄/註冊後可看大圖

主角出場~~~~低磨擦5MM波頭同3X23藍推桿~~~

登錄/註冊後可看大圖

二十分鐘後......完成~~~等待有機會再試車~~

登錄/註冊後可看大圖

TOMY1988 發表於 2013-8-26 04:06:00 | 只看該作者
想問M03宜家仲易唔易搵件?????

我都有部M03雪藏左十幾年......
 樓主| monsterken 發表於 2013-8-26 04:11:34 | 只看該作者
TOMY1988 發表於 2013-8-26 04:06
想問M03宜家仲易唔易搵件?????

我都有部M03雪藏左十幾年......

有, 但視乎你要虛榮OP件定普通件基本的話如...
TRF油壓
金屬轉向杯(可用M-05)
轉向推桿(自己度啱呎吋去配推桿同波頭)
油壓軸(有碳纖同金屬中空偷輕)
黑膠齒
一體化A髀
萬向狗骨
偷輕尾軸
金屬六角
防傾桿
都可以係KWS各位店鋪或丫佬司媽到搵到
TOMY1988 發表於 2013-8-26 04:21:29 | 只看該作者
monsterken 發表於 2013-8-26 04:11
有, 但視乎你要虛榮OP件定普通件基本的話如...
TRF油壓
金屬轉向杯(可用M-05)

THANK YOU......

搵日去執執部車先.......

如果OP件......仲有無機執到你咁藍......???......
 樓主| monsterken 發表於 2013-8-26 09:11:29 來自手機 | 只看該作者
TOMY1988 發表於 2013-8-26 04:21
THANK YOU......

搵日去執執部車先.......

個藍低兜我諗你可能真係要行多幾間搵,又或者上ebay搵,
因為先個排有個師兄就一連bid左兩個,唔記得由澳洲定英國空運到港
仲有個heatsink...3racing好似有出。。。但官方網話已discon...但你可以照去kws搵搵撞一撞手氣
但我諗都係銀色多。。。不過3racing個個其實低買過孖星個個好多,因為佢跟埋一個藍色金屬摩打座!!
如果孖精原廠只有係M-03R跟車個個先係藍色。。。但依家有得賣M-03R既地方。。。佢個車價同架top mini只係掙七百蚊內。。
其他都好易搵得到架啦!!!
仲有一點注意,如果你話你架03收藏超過十年以上的話
當你要換05金屬轉向杯,就一定要連C座同king pin鑼絲一拼更換,否則呎吋係唔一樣,
到時又要行多轉~~~
DLAM 發表於 2013-8-26 10:00:39 | 只看該作者
monsterken 發表於 2013-8-26 09:11
因為先個排有個師兄就一連bid左兩個,唔記得由澳 ...

想請教師兄我部M03係 Rover Mini Cooper版  https://www.tamiyausa.com/product/item.php?product-id=58211

轉向杯尋日俾個仔撞爛咗,想問是否可以淨換金屬轉向杯定係要連埋其他Parts挨?

Thx!!
丘比凸 發表於 2013-8-26 12:06:04 | 只看該作者
monsterken 發表於 2013-8-26 09:11
因為先個排有個師兄就一連bid左兩個,唔記得由澳 ...

智落品牌有出藍色
RX-7FD 發表於 2013-8-26 12:10:53 | 只看該作者
失眠就噴殼la~
hei_choro 發表於 2013-8-26 12:20:30 | 只看該作者
 樓主| monsterken 發表於 2013-8-26 13:47:16 | 只看該作者
丘比凸 發表於 2013-8-26 12:06
智落品牌有出藍色

係喎~~~唔記得左tim~~
 樓主| monsterken 發表於 2013-8-26 13:48:25 | 只看該作者

七仔兄!!!噴殼依家野梗係等你show “哥利”啦!!!
 樓主| monsterken 發表於 2013-8-26 13:49:30 | 只看該作者

幾時出你部超級R同我架土炮RR片過姐~~~
rcrr 發表於 2013-8-26 23:13:19 | 只看該作者
用藍推桿如一般鋁做的會好易彎,除非用7075或用鈦,否則用原压好過.
tsanpong 發表於 2013-8-26 23:24:59 來自手機 | 只看該作者
失眠靜聽夜空小雨滴落寞訴出冷清啊...
 樓主| monsterken 發表於 2013-8-27 01:39:12 | 只看該作者
rcrr 發表於 2013-8-26 23:13
用藍推桿如一般鋁做的會好易彎,除非用7075或用鈦,否則用原压好過.

依樣我都好清楚...
但推桿好早期買落,
用埋先啦~~~
 樓主| monsterken 發表於 2013-8-27 01:40:42 | 只看該作者
tsanpong 發表於 2013-8-26 23:24
失眠靜聽夜空小雨滴落寞訴出冷清啊...

心裡的寂靜....
腦裡的思念...
未能忘記....

TOMY1988 發表於 2013-8-27 01:45:46 | 只看該作者
monsterken 發表於 2013-8-27 01:40
心裡的寂靜....
腦裡的思念...
未能忘記....

好慘..........
 樓主| monsterken 發表於 2013-8-27 01:48:45 | 只看該作者

............

剛剛家裡有親戚出事......所以.....

只可以慢慢砌車.....整車.....CUT殼.......

RIP.........
TOMY1988 發表於 2013-8-27 01:55:17 | 只看該作者
monsterken 發表於 2013-8-27 01:48
............

剛剛家裡有親戚出事......所以.....

完全明白 ,希望你早日平伏心情.....

好似部已整好既M03一樣重新上路.........
 樓主| monsterken 發表於 2013-8-27 23:26:42 | 只看該作者
TOMY1988 發表於 2013-8-27 01:55
完全明白 ,希望你早日平伏心情.....

好似部已整好既M03一樣重新上路.........  ...

已經由03跳到04之旅~~~