RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3952|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

最近放船 (Southampton Tug Boat)

fy789 發表於 2013-8-18 16:26:51 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

登錄/註冊後可看大圖

最近放船 (Southampton Tug Boat)

http://youtu.be/fNXMkKkLY7M

kenl 發表於 2013-8-18 18:10:55 | 只看該作者
頭重了點,速度有點慢,原動力通病,我正在改二個400麽打 2.8:1減速
ahyeah9394 發表於 2013-8-19 02:09:59 | 只看該作者
我改左...太快會頭起尾落好似快艇
 樓主| fy789 發表於 2013-8-19 05:04:25 | 只看該作者

kenl 兄果然係磚家奇才!
高見!高見!

大家學嘢喇:
(i) 拖船最重要係夠快
(ii) 拖船/推船一定唔能夠頭重尾輕,否則起唔到頭架。

fgs 發表於 2013-8-19 08:56:48 | 只看該作者
fy789 發表於 2013-8-19 05:04
kenl 兄果然係磚家奇才!
高見!高見!

頭重,船速慢我兩樣都有齊,請問咁有咩辦法解決。
taiming2 發表於 2013-8-19 10:46:48 | 只看該作者
C Hing 請問放船的水池在那裡
 樓主| fy789 發表於 2013-8-19 12:24:32 | 只看該作者

今日又放船!

又係得我一個,又做䈎孤城:「無敵(friend)是最寂寞,最是痛苦.......」

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

悶悶地,叫隻拖船跳番幾part水中芭蕾舞睇下先:

http://youtu.be/g3ZAJ4IKYYA

http://youtu.be/DPy2tP49MJU
 樓主| fy789 發表於 2013-8-19 14:25:54 | 只看該作者
fgs 發表於 2013-8-19 08:56
頭重,船速慢我兩樣都有齊,請問咁有咩辦法解決。

你問上面個磚家喇,小弟只略懂皮毛。
 樓主| fy789 發表於 2013-8-19 14:26:34 | 只看該作者
taiming2 發表於 2013-8-19 10:46
C Hing 請問放船的水池在那裡

我屋企樓下
taiming2 發表於 2013-8-20 09:43:26 | 只看該作者

C Hing 多謝你的回覆,好靓的水池 ,在香港很難找到玩慢船的好地方,請問你屋企大約在那裡
 樓主| fy789 發表於 2013-8-21 15:45:50 | 只看該作者
taiming2 發表於 2013-8-20 09:43
C Hing 多謝你的回覆,好靓的水池 ,在香港很難找到玩慢船的好地方,請問你屋企大約在那裡 ...

小弟家在美國矽谷一超「貴租」屋苑(但唔代表超好或超豪喎)!

哎,地產霸權無處不在!
siukeung1972 發表於 2013-8-21 17:15:31 來自手機 | 只看該作者
fy789 發表於 2013-8-21 15:45
小弟家在美國矽谷一超「貴租」屋苑(但唔代表超好或超豪喎)!

哎,地產霸權無處不在!

美國相信好盛行玩船模和有好多地方放船
 樓主| fy789 發表於 2013-8-21 17:51:46 | 只看該作者
花旗幾多本地呀伯玩船,方圓廿里內據我所知有兩個人工湖可放船。

遲d有空改埋隻聖公主遊艇或買一米果隻救火艇去湖度放。

Southampton拖船太細,落湖放冇安全感,有乜意外執唔番。
 樓主| fy789 發表於 2013-9-22 14:34:23 | 只看該作者

上過禮拜日又放修咸頓拖船,當日風大 "浪" 急!
隻拖船已再次改裝,將電池移後,改善咗耷頭情況,航姿總算見得人。

我尋日買咗兩個Johnson 600 摩打,準備再改動力,不過當然唔係呢隻船仔喇!
280摩打又慳電,航速又比例,真係唔洗改。用一排3800mAh電玩兩個鐘到我覺得悶走人仲有電。

http://youtu.be/WLUNBA5e7hY

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

glen6831 發表於 2015-1-27 14:41:16 | 只看該作者
我都買咗依隻船,以完個人夢

師兄,我好支持你的講法。的確,隻船行得好好而且像真。另平衡感唔錯,值得欣賞和借鏡的。

好可惜,我的船個雷達被破壞了。但就係因為咁,我計劃好加燈和做會轉的雷達。

至於動力,我會用原來的波箱和摩打。

想請教一下,師兄有沒有加配重?
 樓主| fy789 發表於 2015-1-31 18:57:06 | 只看該作者
glen6831 發表於 2015-1-27 14:41
我都買咗依隻船,以完個人夢

師兄,我好支持你的講法。的確,隻船行得好好而且像真。另平衡感唔錯,值得欣 ...

師兄言重,我只是略懂皮毛而已。

船太小,動力只是剛剛夠用,所以我沒有佩重。
我將船內接收機,電變及電池全部換上專業遙控级產品,如下:

(a) Spektrum DX-2E 槍控,佩原套SR-200 接收或MR-200 船用防水接收(另買)。
(b) Dimension Engineering Sabertooth 2x12RC 坦克車電變。(可以原地轉圏,玩水中芭蕾)      
(c) 電池換上3800mAH, 用原厰雙280摩打可玩數小時。   

內部佈局我用薄木板、螺絲重新做過。
電池現在是橫放在摩打前面,用摩術帖固定, 方便維修時取出,已有很好效果。
我曾將船放到很大浪的人工湖裏玩也沒有翻艇。

glen6831 發表於 2015-2-2 15:23:16 | 只看該作者
fy789 發表於 2015-1-31 18:57
師兄言重,我只是略懂皮毛而已。

船太小,動力只是剛剛夠用,所以我沒有佩重。

謝師兄回覆

鍵仔 發表於 2015-2-2 15:58:24 | 只看該作者

So  good