RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4994|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

叉機/Power Supply介紹

blackshark3 發表於 2013-8-18 02:50:03 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請教邊部叉機/Power Supply好用?叉機想要可以差多排電嘅,有人話PL8可一差幾排但setting煩,又有人話Hyperion簡單叉完排電又好爆,兩架邊架好,定仲有第二部?Power Supply efuel 50A好用?
whatafather 發表於 2013-8-18 08:00:46 | 只看該作者
有幾多budget?

我有兩部LRP,一部Hyperion ,同A 數充同一款電,LRP 充得快D,Hyperion 平衡充好補身,充下停下,高A 低A ,爆唔爆我手車試唔出,但佢充電真係好似前列線發大病人痾尿咁
rcck 發表於 2013-8-18 08:16:40 | 只看該作者
我覺得Hyperion平均充電做得好
 樓主| blackshark3 發表於 2013-8-18 11:28:47 | 只看該作者

師兄我budget唔大問題,俾多啲貴買平用啫。
我幾年前未玩番車已用Hyperion,但覺佢叉得比較慢。我其他朋友推介Powerlab 8,但佢地玩直昇機飛機吾玩車,吾知呢部用嚟叉車電又點評?
ozone 發表於 2013-8-18 11:56:45 | 只看該作者

如果用 Revolectrix Cellpro PowerLab 8 可能要轉用同一容量 或 同一品電池(見圖) 及要 加並聯電池版$$

Revolectrix Cellpro PowerLab 8 出名义大容量 (見玩直升機及飛機的人多, 因電池容量超大及Cell 數多)

借圖 來自imax 師兄:
whatafather 發表於 2013-8-18 12:03:03 | 只看該作者
Powerlab 我都有,三個字>> 攪唔掂!

叉六排電,過咗一輪,停機,兩舊滿,四舊半滿。
攪咗一晚,我無咩耐性,無心機了解佢,放返入盒。
sykwok 發表於 2013-8-18 12:25:37 | 只看該作者
攪唔掂PL一次叉幾舊電咪叉番一舊囉,
同樣入定profile,叉電時enter-enter-enter-enter攪掂,
先平行再叉電,叉電又快又準
LRP足20A放電,用power supply供電的話放電最快應該係佢,
Hyperion so far so good,冇特別好亦冇特別差。
Power supply方面如果師兄有用12v抬橙/風扇或tire warmer,
用e fuel火牛就要小心個電壓制
d.s 發表於 2013-8-18 13:39:32 來自手機 | 只看該作者
現階段我首推Hyperion 720孖叉,有師兄話佢叉得慢係因為電池質數差,難平衡,所以慢,若果用ip或格氏....等優質電,1C約30min充滿,加上而家新代理售後服務做得好好,維修/換機都好快,所以我推薦
sykwok 發表於 2013-8-18 13:44:32 | 只看該作者

未用過ip/格氏,
小弟雖然唔係用咩優質電
但測試結果應該唔關電事
約半年前小小的使用經驗

登錄/註冊後可看大圖

以hyperion同pl6比較,
穩定性不相伯仲,
充電平衡準確度亦相約,
以同樣10A充同一款已storage mode的電池,
Pl6比720最少快五分鐘,
而hyperion的storage mode有個特點,
當由下而上平衡,會得出3.9xV每cell,
而由上而下,就會是3.8xV.
雖然不是大問題,
但小弟就感覺麻麻地喇
至今兩部機仍在服役中

vash 發表於 2013-8-18 13:48:19 | 只看該作者
除了 Hyperion, 還有 ELANR 。若要平可選 SKRC B6 ultimate。
sykwok 發表於 2013-8-18 14:29:47 | 只看該作者

MUCHMORE cell master legend加埋隻原廠牛,
外型靚仔又夠一體化,
又唔駛駁線.
外型滿分,
再用埋個原廠套,
造型真係冇得輸.
唯功能真係好一般......
除靚仔外冇賣點可言

兩部差機mon唔同色,唔係光暗與對比問題.......

疊起放喺pit位,整齊又企理

同場加影pl6媽叉示範例.

rcsky 發表於 2013-8-18 14:42:22 | 只看該作者
Much more 新款充电机
和 fleta pro 电子变速九月就有得卖啦

kclam 發表於 2013-8-18 16:09:13 來自手機 | 只看該作者
uNA6機好用,每cell獨立充,但無放電功能.
whatafather 發表於 2013-8-18 17:49:03 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

咩我D 電質素真係咁差咩?我係得尼D 咋,DS 兄可否介紹好一D 畀我
sykwok 發表於 2013-8-18 19:51:17 | 只看該作者
whatafather 發表於 2013-8-18 17:49
咩我D 電質素真係咁差咩?我係得尼D 咋,DS 兄可否介紹好一D 畀我

師兄,LRP同nosram隻7000小弟都有用緊,
唔覺特別爆,但比SMC及silverback易漲,
小弟喜愛次序如下
1,reedy 7000(爆得黎平均,都算快漲)    32x g
2,SMC 7200(電頭四款中最爆,淋得較明顯,第一批一出就買,到而家仲係一啲都冇漲,真好彩) 31x g
3,Silverback 7300(冇SMC咁爆,但較平均,不易漲) 31x g
4,LRP/Nosram 6900(印象中比silverback爆,平均,比7000襟唔漲,但衰在有八隻腳) 30x-31x g
5,LRP/Nosram 7000(比silverback淋,平均,但兩個月內已全部企唔穩) 32x g
如果唔係6900戈八隻腳,最愛一定係佢

純熟個人使用結果,
絕非正式測試,
各兄弟如有不認同勿大力插,謝謝

ozone 發表於 2013-8-18 19:59:32 | 只看該作者
kclam 發表於 2013-8-18 20:09
uNA6機好用,每cell獨立充,但無放電功能.

• UNA6 係好义機, 真正平行义機, (再加保姆再勁d!)
  • 因為不用T插供應電做义電 (平行插做义電及監控電壓)

sykwok 發表於 2013-8-18 20:31:23 | 只看該作者
whatafather 發表於 2013-8-18 08:00
有幾多budget?

我有兩部LRP,一部Hyperion ,同A 數充同一款電,LRP 充得快D,Hyperion 平衡充好補身,充 ...

師兄形容得好正,
充下停下戈下好似前列線有問題咁,
笑咗
Allan007 發表於 2013-8-18 21:48:23 | 只看該作者
sykwok 發表於 2013-8-18 13:44
未用過ip/格氏,
小弟雖然唔係用咩優質電
但測試結果應該唔關電事

用咗新firmware已經解決咗上3.9下3.8呢個怪問題啦。
Allan007 發表於 2013-8-18 21:53:13 | 只看該作者
sykwok 發表於 2013-8-18 19:51
師兄,LRP同nosram隻7000小弟都有用緊,
唔覺特別爆,但比SMC及silverback易漲,
小弟喜愛次序如下

終於明白了
sykwok 發表於 2013-8-18 22:14:23 | 只看該作者
Allan007 發表於 2013-8-18 21:48
用咗新firmware已經解決咗上3.9下3.8呢個怪問題啦。

up完冇留意佢tim........個update幾時架??