RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2684|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

繼續問sp電變開T的問題

lam_109 發表於 2013-4-6 11:33:04 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問 Ching sp電變開T的時間控制係要改邊個數值啊,8000rpm我改到3000rpm delay果度我選左0s,但係都要去到幾乎full雞先可以開t,我想控制到2/3油門就可以開T,究竟點樣調先得咖。
Chungyin3610 發表於 2013-4-6 11:48:25 | 只看該作者
我都想知
Noir.KAZE 發表於 2013-4-6 11:56:35 | 只看該作者
你set左0s delay其實即係你full雞即著,而唔係2/3雞就著
你check下有冇一個選項係用RPM黎控制個turbo著,有的話試下set佢睇下得唔得
Chungyin3610 發表於 2013-4-6 12:35:06 | 只看該作者
原求較到0.就即開T
kckan 發表於 2013-4-6 14:25:08 | 只看該作者

BOOST TIMING  就可以半油門都可以着TURBO
TURBO  TIMING 不可

http://www.hobbywing.com/uploadf ... 110119_STOCK_cn.pdf
Allan007 發表於 2013-4-6 19:24:50 | 只看該作者
HW V3就可以RPM黎決定幾時開turbo,唔一定要full throttle。
kckan 發表於 2013-4-6 20:45:23 | 只看該作者

hw 2.1 都可不用full 鷄 以rpm着turbo

例:#9、Boost Timing:增压进角。+  #13、Boost Start RPM: +  #15、Boost Timing Acceleration:Boost Timing 加速度,RPM/度。+  Boost Timing Acceleration
(RPM/deg)
50-750 RPM/deg,调整量为 50RPM/deg  

例:   #9、Boost Timing設定40度   #13、Boost Start RPM設定摩打達到5000 RPM開動第1級turbo  5300弟2級turbo                                                       #15、Boost Timing Acceleration設定每300rpm跳1級進角直至開啓你#9、Boost Timing設定40度全turbo

樓主| lam_109 發表於 2013-4-6 20:54:38 | 只看該作者
rpm我已經設置到3000了。但係都係要差唔多full雞先可以開t。唔明點解啊。
kckan 發表於 2013-4-6 21:00:12 | 只看該作者

你可能用上 TURBO  TIMING  設定來開動TURBO就要full鷄才着TURBO

改用#9、Boost Timing 設定
Noir.KAZE 發表於 2013-4-6 22:21:42 | 只看該作者
問題係你玩咩玩到要咁低轉開turbo?
開到都好高溫,仲要3000rpm開?
 樓主| lam_109 發表於 2013-4-7 00:10:02 | 只看該作者
我係想睇下點解turbo開得甘遲,所以先設置到甘極端的3000rpm。宜家都仲係要差唔多full雞先開到。我是speed passion 140A的那款啊。hw設定同我個唔同啊。
Noir.KAZE 發表於 2013-4-7 00:15:02 | 只看該作者
基本上絕大部分都係full雞先起turbo
暫時未見過人set用rpm開.....
liu944 發表於 2013-4-7 00:20:23 | 只看該作者

你用細啲摩打齒個摩打可能先夠力開turbo
 樓主| lam_109 發表於 2013-4-7 00:23:13 | 只看該作者
我用6.5R馬達 馬達齒系29 大減用110 齒比係7.2
Noir.KAZE 發表於 2013-4-7 00:25:42 | 只看該作者
你依家覺得架車起圍冇力?
 樓主| lam_109 發表於 2013-4-7 01:07:34 | 只看該作者
現在就是直路開t慢。所以想2/3油門就可以開t
liu944 發表於 2013-4-7 01:39:02 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖
lam_109 發表於 2013-4-7 01:07

現在就是直路開t慢。所以想2/3油門就可以開t

你改用摩打齒26T齒比8.0摩打速度會快啲夠力早啲開turbo!
 樓主| lam_109 發表於 2013-4-7 02:36:07 | 只看該作者
thks ching 有時間試下先。