RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7082|回復: 78
打印 上一主題 下一主題
收起左側

對你地呢班機友認識加深左好多

ccwong 發表於 2013-4-4 14:26:30 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

以前以為玩直昇機D人會諗到自己玩緊o既玩具係好危險,玩o既時候點都會自覺顧及其他人安全,原來我咁諗係錯,人天性就係自私,只要佢地想玩係完全唔會理任何野同出事後所付出代價,話之你係犯法同影響到人,附近有民居好途人好,非法進入政府地好,要玩就玩,我相信就算部直昇機撞到你佢地都會話係你阻住佢地,見到我部直昇機你唔曉自動行開,D樓起咁多都未出聲話你阻住我玩直昇機,反而你出聲就係你多事唔啱,今次真係對你地呢班機友認識加深左好多,估唔到希望你地守法同玩得安全D都會得罪到你地呢班機友!
G4guy 發表於 2013-4-4 14:41:17 | 只看該作者
I 'm agree
solaris8x86 發表於 2013-4-4 15:56:16 | 只看該作者
你住係邊區架? 竟然能夠比直升機搞醒, 都算係奇聞。
samuel20461 發表於 2013-4-4 17:43:19 | 只看該作者
Where? Tseung Kwan O?
R8fky 發表於 2013-4-4 21:37:22 | 只看該作者
我都戥樓主你勞氣嘅  乜人咁早就响度嘈哩巴閉, 仲要响政府土地玩咁過份 叫佢去私人地方飛 要民航處都管唔到嘅 咁就話Q之佢冇皇管    再有下次實行call飛虎隊嚟拉人 不能再俾佢地逍遙法外   話時話晨早流流嗰兩位人兄咩樹幹响度放啲咁巨咪嘅機呀? 會唔會有咩特別原因呢?佢地有冇玩3D? 可能有咩苦衷都唔定呢 我諗
 樓主| ccwong 發表於 2013-4-4 21:46:15 | 只看該作者

我對直昇機唔係太了解但都略知一二,咁大部直昇機斷估都唔會係用電,佢唔係飛二,三層樓咁高係有成十層,部機係咁飄黎飄去玩3D飛行,你話牙煙唔牙煙?
 樓主| ccwong 發表於 2013-4-4 21:48:50 | 只看該作者
samuel20461 發表於 2013-4-4 17:43
Where? Tseung Kwan O?

唔係,地點唔講費事引黎一班中意玩對抗o既人,免得警察叔叔唔得閒!
 樓主| ccwong 發表於 2013-4-4 21:58:36 | 只看該作者
R8fky 發表於 2013-4-4 21:37
我都戥樓主你勞氣嘅  乜人咁早就响度嘈哩巴閉, 仲要响政府土地玩咁過份 叫佢去私人地方飛 要民航 ...

佢做咩事要咁早玩直昇機我無興趣去理,o既然佢走入政府土地玩係犯法,我做市民就有責任報警,就算私人地方,你玩直昇機妨礙到人都係唔啱卦?唔好以為係自己興趣就可以大哂,可以目空一切,始終香港係一個人口密集城市,民居根本唔適宜玩呢種遙控,有事整到人你一世都唔會安樂 ,要玩就去郊區同離島,咁樣唔單止係為人亦都係為自己!
 樓主| ccwong 發表於 2013-4-4 22:35:56 | 只看該作者
選擇適當模型飛機飛行地點時,除顧及航空安全外,還須:

(i)      遠離建築物及人羣 ;

(ii)     遠離一切可干擾無線電訊息的電源,例如電線、變壓站、高壓電線和變壓塔等;

(iii)    地勢平坦,無線電控制模型飛機可升降自如;和

(iv)    操作模型飛機者視野清晰無阻,能夠淸楚看見飛行中的模型飛機。

http://www.cad.gov.hk/chinese/model_aircraft.html
solaris8x86 發表於 2013-4-4 22:45:04 | 只看該作者
有趣, 直升機竟然能搞醒人, 仲報警, 這個兒童節實在夠妙。
 樓主| ccwong 發表於 2013-4-4 23:02:22 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2013-4-4 22:45
有趣, 直升機竟然能搞醒人, 仲報警, 這個兒童節實在夠妙。

一部用內燃機直昇機可以飛到十層樓高接近你窗口水平,加上擅闖政府土地,難道你覺得係無問題?你可以接受到?我報警只係大驚小怪小題大做?
teamlosi 發表於 2013-4-4 23:08:46 | 只看該作者
ccwong 發表於 2013-4-4 23:02
一部用內燃機直昇機可以飛到十層樓高接近你窗口水平,加上擅闖政府土地,難道你覺得係無問題?你可以接受 ...

佢重有趣啦
solaris8x86 發表於 2013-4-4 23:14:07 | 只看該作者
哦, 我同希拉理一樣:  "We don't take side"既, 但只係覺得件事在因由上幾有趣,

因: 比直升機搞醒
果: 報警  

至於十層樓.....其實就一般普通啦, 其實以今天既RC科技, 架架不論大小既飛機都好容易做到架啦, 不過若果佢直係飛近你屋企窗口, 就唔係幾好啦。
R8fky 發表於 2013-4-4 23:53:36 | 只看該作者
飛近樓主窗口 莫非莫非玩偷拍 之不過樓主話佢地係好嘈嘅油機 仲要玩埋3D 依在下嘅睇法
咁嘅情況嚟講....段估嗰倆名機手唔單至博拉咁簡單 必定係有幕後黑手指示佢地咁做嘅  單case越嚟越有趣了   擅闖官地 侵入領空 實屬挑釁嘅行為 既然香港嘅官唔埋就有勞樓主你做嘢打飛機把他打下來為民請命
ThomasZ 發表於 2013-4-5 07:30:02 | 只看該作者
ccwong 發表於 2013-4-4 21:58
佢做咩事要咁早玩直昇機我無興趣去理,o既然佢走入政府土地玩係犯法,我做市民就有責任報警,就算私人地 ...

請恕小弟無知,請問進入政府土地係犯咩法?
師兄如果在旺角見人不依燈號過馬路(違反香港法例第374章)會唔會報警?
報警前會唔會先嘗試自己解決問題?例如親自落去要求玩緊機嘅師兄收檔或用腦電波干擾控制等等....
ThomasZ 發表於 2013-4-5 07:37:05 | 只看該作者
R8fky 發表於 2013-4-4 23:53
飛近樓主窗口 莫非莫非玩偷拍 之不過樓主話佢地係好嘈嘅油機 仲要玩埋3D 依在下嘅睇法
...

在平地飛到十層樓咁高玩3D,相信係單手操控,另一隻手拿望遠鏡。
albertau2011 發表於 2013-4-5 09:24:47 | 只看該作者
說明地點吧
Chungyin3610 發表於 2013-4-5 10:14:04 來自手機 | 只看該作者
where were they play
solaris8x86 發表於 2013-4-5 10:49:39 | 只看該作者
ThomasZ 發表於 2013-4-5 07:30
請恕小弟無知,請問進入政府土地係犯咩法?
師兄如果在旺角見人不依燈號過馬路(違反香港法例第374章)會 ...

在法理上, 說得有道理, 其實在原理上, 的確, 若整個人踏進政府官地內, 並不是什麼大不了的事, 例如南生圍大草地也是政府宮地, 富山水壩也是政府宮地.... 相信樓主對被吵醒才是主因, 所以走去報警出出氣吧。

啊甘 發表於 2013-4-5 13:15:28 | 只看該作者
其實樓主想講咩!!!?