RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1487|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

關於450 電直螺絲位問題

michaeltam 發表於 2013-3-2 15:25:40 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
本人剛在淘寶買了架450 電直, 請問各師兄, 要在螺絲位落红色螺絲膠嗎?(特別是粒螺絲擰入膠位既位置)。 因現在好似滑了牙咁, 謝謝各師兄回答本人問題!
WOVT 發表於 2013-3-2 15:58:26 | 只看該作者
擰入膠位位置用自攻螺絲可不用螺絲膠, 如有滑牙情可能要換膠件了。另有圖關於那膠件睇嗎?
 樓主| michaeltam 發表於 2013-3-2 18:29:34 來自手機 | 只看該作者
謝ching 回復, 差不多入膠件都可以無限擰入, 但不會自動跌出. 原裝是用六角螺絲, 可能是大陸抄Align 既關係, 質素是差些.
ThomasZ 發表於 2013-3-2 20:22:09 | 只看該作者
買咗邊架? 450要好小心啊
 樓主| michaeltam 發表於 2013-3-2 21:08:43 來自手機 | 只看該作者
http://a.m.taobao.com/i16719917320.htm
WOVT 發表於 2013-3-3 09:37:26 | 只看該作者

是否買了套裝機? 如HK$1000全套質量應該不太好, 最好找有經驗機友check機及set機, 否則一飛就好易炒, 請問可否影幾張睇吓隻機的質量如何, 我都是玩大陸Tarot 450 pro, 價錢平, 品質良好
bus338 發表於 2013-3-5 16:57:51 | 只看該作者
michaeltam 發表於 2013-3-2 18:29
謝ching 回復, 差不多入膠件都可以無限擰入, 但不會自動跌出. 原裝是用六角螺絲, 可能是大陸抄Align 既關係 ...

就算亞拓的機也一樣,鎖入膠料中,用自攻螺絲,但要輕手些慢慢收到緊手,

如果打滑了,看看可否夠位用粗及長一些的自攻螺絲再慢慢收多次,唔夠位,

試試在螺絲上塗一層快乾AA膠,再收一次,維修時一樣也可取出............