RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2100|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想入部AR Drone, 但有幾個問題...

iggihk 發表於 2013-3-2 00:43:51 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位Ching,

小弟想入部AR Drone玩, 上網做左小小Research但係有幾個問題希望大家幫手解答:

1) 有人話新Firmware會過早Cut電, 請問解決左味?
2) D電邊到買便? 大概幾錢?
3) 如果未改天線, 可以飛幾高同遠呢?
4) 改天線成本要幾錢?  難度高嗎?
5) 用Android同Iphone玩在功能上有分別嗎?
6) 個HD Cam 在日落時間拍攝性能ok嗎?
7) 其實要玩拍野重有咩選擇?

小弟第一次玩會飛的RC, 請多多指教!
DK666 發表於 2013-3-2 10:41:12 | 只看該作者
買番來自己玩咪清楚曬囉
 樓主| iggihk 發表於 2013-3-2 10:49:42 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2013-3-2 12:32:47 | 只看該作者

ThomasZ 發表於 2013-3-2 20:27:44 | 只看該作者
原裝有效安全控制距離大約20米吧
呢部機太易玩, 但好多動作做唔到, 玩既場地亦好受限制。好快會悶
有心玩不如買華記HOTEN-X + DEVO8S控, 再買多隻小飄虫練習, 好易上手, 價錢差不多。
我就係玩完AR.DRONE, 跟住買上述兩套四軸,跟住直升機100級>120級>200級>450級, 一路平安大吉(唔玩花式及夜間飛行的話)
URIKA 發表於 2013-3-2 21:37:37 | 只看該作者

極小修理 方便易玩易上手 比較耐撞耐跌<-個人覺得
但係你唔太想飛1次煩1次整1次既話 AR DRONE係1個唔錯既選擇
因為你放手 部機就會自動平衡返係原位  但係其他機就靠你技術去救 救唔到又要整!

如果你唔想用太多錢同時間 又想飛遠小小小小小既話 加隻ROUTER都有相同效果
不過頂盡都係100米內 你想飛出100米外我諗你就真係要改機/考慮其他4軸

http://www.youtube.com/user/ARdrone
錄片效果可以自己睇下
R8fky 發表於 2013-3-7 19:38:38 | 只看該作者
URIKA 發表於 2013-3-2 21:37
極小修理 方便易玩易上手 比較耐撞耐跌

頂..><   仲以為乜叉嘢片添,原來宣傳片 重要係程式嚟控制啲機嘅!
樓主真萬分感激你地囉!(唔知以為) 唔該你地似番個人啦! 人地好心問各ching
意見, 有心就俾啲有用嘅建議, 如果唔係就唔好分享埋啲不切實際,不知所謂嘅建議,
唔通你又可以飛到段片咁咩?! 我夠話我改到可以飛到去西伯利亞添啦! 另一個就叫人地
買啲幾萬蚊一架嘅 dji .人地識玩幾雞嘅 dji 都唔洗問你 唔洗你嚟俾意見啦! 我想玩呀...你買
一部我買一部教我玩吖.....笨
URIKA 發表於 2013-3-16 17:24:40 | 只看該作者
R8fky 發表於 2013-3-7 19:38
頂..><   仲以為乜叉嘢片添,原來宣傳片 重要係程式嚟控制啲機嘅!
樓主真萬分感激你地囉!(唔知以為):curs ...

AR.Drone 2.0 Best Of User Videos 請問呢條入面係咪user拍出黎既呢?^^
頂..><   仲以為乜叉野添 仲要係1個唔識用youtube既人!
真係感激你囉! (唔知以為條link得1條片)
你淨係識睇第1條 定唔知有第2條先
老老實實 唔識用同我講 我教你用唔收你幾雞野!

極小修理 方便易玩易上手 比較耐撞耐跌
<-唔通呢個唔係有用? 定係你玩直升機唔會炒?
每個人覺得有用既建議唔同 定係你覺得有用先岩?

為左幫1 d唔識用youtube/英文既人 我直接share我覺得有用既內容啦
http://www.youtube.com/watch?v=4P6WdoVcNNI
http://www.youtube.com/watch?v=Ge8DtDJMuMk
http://www.youtube.com/watch?v=Hpe-oX-Iy7w
http://www.youtube.com/watch?v=sIoBGBjixRo

希望呢d"乜叉嘢片,宣傳片 係程式嚟控制啲機" 既片 幫助到樓主
亦都唔好比1d有心人影響到啦
solaris8x86 發表於 2013-3-16 20:23:24 | 只看該作者

R8fky 發表於 2013-3-17 05:10:58 | 只看該作者
URIKA 發表於 2013-3-16 17:24
AR.Drone 2.0 Best Of User Videos 請問呢條入面係咪user拍出黎既呢?^^
頂..><   仲以為乜叉野添 仲要係1 ...

多谢哂噢! 一次過整左4條片嚟睇~辛苦了
回想起之前我可能過於激進了, URIKA兄你亦都算係一片好心,
有片睇總好過冇, 睇了片之後能夠穫益多少就得靠自己了! 唉...!就小弟不中用,
天生蠢鈍,資質有限的我看了也等於沒有看喔! 你知嘛?雖則這些片是有用但小弟
看了之後亦也不懂呢!我又怎能跟你相比呢! 譬如說~給我看那些大學的教科書,
不講也知裡面的內容全都是有用嘅智識, 給我睇就是對牛彈琴 浪費了
你對樓主的用心等等 只怪自己太多管閒事了 成日都係咁 亂西緊撞人 都唔好好
反醒改善吓嘅! 話時話 回歸正傳先 URIKA兄你係可以親身教小第的