RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kkchung
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[電變專區] Speed Passion 電子變速器玩家專區:

amazingball 發表於 2013-6-27 03:36:42 | 只看該作者

KK師兄我有更新LED Programe box,ESC 可在電腦改setting ,但不能 update fimeware。彈句野( update faile)跟住(the reventonR can only update fimeware)

樓主| kkchung 發表於 2013-6-27 04:14:31 | 只看該作者
amazingball 發表於 2013-6-27 03:36
KK師兄我有更新LED Programe box,ESC 可在電腦改setting ,但不能 update fimeware。彈句野( update fai ...

請問是用什麼 OS 呢?等我問問他們先。

spawn1126 發表於 2013-6-27 08:30:13 | 只看該作者
kkchung 發表於 2013-6-26 14:04
正常應可以,可否放圖片看看情況。

今日再試又得喎,真奇怪
amazingball 發表於 2013-6-27 14:09:10 | 只看該作者
kkchung 發表於 2013-6-27 04:14

Win7 and Xp

buggy 發表於 2013-6-27 14:16:10 | 只看該作者
我冇windows, 俾OS Lion用嘅SOFTWARE有冇㗎?
amazingball 發表於 2013-7-3 02:20:42 | 只看該作者
kkchung 發表於 2013-6-27 04:14

KK師兄請問有冇進展,我試咗好多次都唔成功update個firmware!可否講吓個流程,睇吓我有冇做錯。唔該哂!
ac306 發表於 2013-7-7 10:55:31 來自手機 | 只看該作者
Gear Ratio (Final drive); 7.98 ~ 8 / DRRS 3.0 Level 7 / Hybrid Boost Active 90% / Hybrid Boost Maximum 150,000 (150K) / Hybrid Boost Start RPM 8,000 rpm / Hybrid Boost Delay 0.2s

我响電腦setup個ESC於hyber boost果頁建議8.5R吾好多過60%但上文建議90%
想問下各用家的setting如何?
 樓主| kkchung 發表於 2013-7-7 13:28:13 來自手機 | 只看該作者
Boost Active 你可因應跑時彎位動力速度是否夠用來調整-(同時留意温度不要過高)。然後 Maximum 是管直路極速。

而不同板號 Firmwere  同數值效果也不同,一定要按你情況去調整。
lailcm 發表於 2013-7-11 22:46:31 | 只看該作者
可唔可以由第7至11項設定解釋下點用呀?
kamwai 發表於 2013-7-16 07:57:42 | 只看該作者

想問下剛剛買咗pro 140a.但set完中位後前後波掉轉咗,禁我就在mt4 ch2處轉去rev.(我睇說明書話rev futaba only. 但我都試下)之後再set一次,但開咗制後,等一陣佢自己向前行,我要落晒迫力佢先好似中位,大家知唔知乜事?
yujaikeith 發表於 2013-7-17 00:33:54 | 只看該作者
kamwai 發表於 2013-7-16 07:57
想問下剛剛買咗pro 140a.但set完中位後前後波掉轉咗,禁我就在mt4 ch2處轉去rev.(我睇說明書話rev futaber  ...

MT4去system>TH type>mode F70:B30 轉成 F50:B50 試吓
我之前都好似你咁嘅情況,一開電,㗎車會自己向前行,轉咗就正常返

kamwai 發表於 2013-7-18 21:43:46 | 只看該作者
kamwai 發表於 2013-7-16 07:57
想問下剛剛買咗pro 140a.但set完中位後前後波掉轉咗,禁我就在mt4 ch2處轉去rev.(我睇說明書話rev futaba o ...

問題未解決.各師兄可給我一些意見?重有我用個好盈9t冇感摩打黎試有冇關係?謝謝各位!
devilstar 發表於 2013-7-19 12:28:16 | 只看該作者
我已check過電腦認到個program card,但一直個sofeware無法同program連線,已經試過換過第二個usb頭插同重裝個sofeware,強制連接pc都唔得,但又可以update到program card個firmware,請問有咩方法解決,thanks
 樓主| kkchung 發表於 2013-7-21 00:13:19 | 只看該作者
kamwai 發表於 2013-7-18 21:43
問題未解決.各師兄可給我一些意見?重有我用個好盈9t冇感摩打黎試有冇關係?謝謝各位!
...

用無感馬達時,出現倒轉了只要把 A及C線 倒接便可。

樓主| kkchung 發表於 2013-7-21 00:18:14 | 只看該作者
devilstar 發表於 2013-7-19 12:28
我已check過電腦認到個program card,但一直個sofeware無法同program連線,已經試過換過第二個usb頭插同重裝 ...

是否用  Zero Timing Software 限制賽用的 Reventon Stock Club Race ,應不支援 PC 上設定。

樓主| kkchung 發表於 2013-7-21 00:32:04 | 只看該作者
lailcm 發表於 2013-7-11 22:46
可唔可以由第7至11項設定解釋下點用呀?

7.Neutral Range (中位敏感度=Dead band)
8.Over Heat Protection (過熱保護)
9.ESC Temperature (顯示-當時電變温度)
10.Battery Voltage (顯示-當時電池電壓)
11.ESC Firmware (顯示-電變正在使用的程式版本)
車仔妙 發表於 2013-7-21 02:53:41 | 只看該作者
Sp 140A + 8.5T V3 係米唔適宜用7.2V nimh電餅?小弟新手初用今日上JV,叉足電先去,頭兩個圈好鬼好力但第三個圈就開始謝,冇turbo而且慢到白豬咁,收車返泥esc凍motor凍電凍,插卡check setting冇問題,我用5000nimh 7.2V電鉼,換其他電(1700nimh,3000nimh)都冇氣息,抖下再試5000又係爆得一個圈就謝,係電唔得定係連接上有問題?已確保冇錯線,係米一定要Lipo?
 樓主| kkchung 發表於 2013-7-21 03:13:49 來自手機 | 只看該作者
車仔妙 發表於 2013-7-21 02:53
Sp 140A + 8.5T V3 係米唔適宜用7.2V nimh電餅?小弟新手初用今日上JV,叉足電先去,頭兩個圈好鬼好力但第三個 ...

是否這時回來看到電變其中一敉 LED 在閃呢?把鋰電池低電壓保護停用看看會否好些。玩這麼大功率组合,未來改用大C數鋰電池會較合適。
車仔妙 發表於 2013-7-21 03:19:55 | 只看該作者
谢kk師兄,咁用lipo係米又要最少5oc先得?35cok?
 樓主| kkchung 發表於 2013-7-21 13:23:13 來自手機 | 只看該作者
車仔妙 發表於 2013-7-21 03:19
谢kk師兄,咁用lipo係米又要最少5oc先得?35cok?

之前用 GT POWER 錶接來看 SP V3.0 8.5R 有負載時最高連續電流約有五十多 A
,如果用 Boost Model 調至 130K 最高連續電流可上至八十多 A 左右。當一般買到的 4200mAh 35C 按字面應可負載到 147A ,但安全些打回八折看應剛可以應付。