RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2545|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想問問TT-01改裝問題

TIERIA 發表於 2012-12-11 01:45:57 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
聽人講TT-01改電變同埋快摩打之後~ 個大齒輪會好快玩完... 即係會變左成日要換? 個大齒輪會唔會貴?
除左大齒之外其餘牙差果D會唔會都死得好快???
kkchung 發表於 2012-12-11 11:14:34 | 只看該作者
本身驅動系統的盛著面強度不高。如用超大動力如(3.5~5.5T)時車架盤連波箱殻要定期看看更換才不會因虛位出現而不停壞掉主齒等。
 樓主| TIERIA 發表於 2012-12-12 01:23:56 | 只看該作者
是不是每次反車, 大碰撞之後都要檢查? 現在都只是用白豬,.,. 有時都會發現螺絲鬆了~
想知TT-01既零件會不會很貴? 另外見過內地出了一款鋁合金+碳纖維的TT-01車架會不會比較好?
不過很多師兄都跟我說TT-01撞壞了就算... 換部皮帶的~
但我又怕不懂砌其他車架... TT-01都弄到我頭昏腦脹...
kkchung 發表於 2012-12-12 11:11:09 | 只看該作者
如玩白豬動力低損耗其實不高,TT01 可完全應付到不用換。而 TT-01 原裝車零件算是平。但如會玩大動功馬達便不要花錢下去,即接買台 六佰元的 3Racing SAKURA ZERO SPORT 會更好。

其實不用拍不懂嵌!只要走出第一步便可。而有些人說皮帶車不好嵌,多是說一些平價膠版車。但只要工具選擇得對便會沒問題。

正式有要求的玩家什麼車每次回來後也應看看車架。玩完後也會放鬆二樓板、油壓及防傾杆後才收藏車架,以免長時間壓著等等原因而令零件變形。但一般玩 TT-01 這類不理也可。

那台除新玩外也不建議再買來玩。
 樓主| TIERIA 發表於 2012-12-12 12:07:06 | 只看該作者
根據大家這樣說的話將來除了遙控之外什麼都要換過...
那就是從零開始...orz
用的錢不少啊...
因為我連電池差機都要換啊... 現在是用NI-MH...
看來要加份好賺職才能換車...
kkchung 發表於 2012-12-13 04:05:24 | 只看該作者

什麼也不用換先玩好其本控制至一組電不撞及每圏時開始平均才改快動力。先去隧道入口處休憩花園 - 模型車場幔幔玩玩先。

http://www.lcsd.gov.hk/lsb/b5/facilities.php?ftid=48&did=15
 樓主| TIERIA 發表於 2012-12-14 03:50:14 | 只看該作者
我差不多每個星期日都有去~ 一開始就在這地方玩了~ 全場最慢跑得最差就是我啦~ XDDD
現在車殼都反到差不多要換了...orz
vincenthk052005 發表於 2012-12-14 07:31:29 來自手機 | 只看該作者
TIERIA 發表於 2012-12-14 03:50
我差不多每個星期日都有去~ 一開始就在這地方玩了~ 全場最慢跑得最差就是我啦~ XDDD
現在車殼都反到差不多 ...

有d師兄玩之前會set 一Set架車…你可以試下。
tsfai 發表於 2012-12-14 17:23:20 | 只看該作者
Ching, I have both SS0 and TT01.
TT01 can be of very fun to play. Like many Chings say, if you do it right, change to all bearings and change the central shaft set; it can run up to a reasonable speed already. But don't expect it can run as fast and as steady as SS0.
 樓主| TIERIA 發表於 2012-12-15 01:29:52 | 只看該作者
唔... 暫時沒什麼錢~ 所以當作興趣去玩~ 不會要求有多快~ 開心就好~
而且我一開始就換全車bearing, 中軸, 萬向, 頭單, 尾珠差(有師兄建議用返原廠牙差,因為保養問題),用海綿胎
打算玩到電池死or摩打不行才打算~ 那個時候應該技術會好點吧...
tsfai 發表於 2012-12-15 14:15:36 | 只看該作者
Ching, you car is quite well equipped. Enjoy the fun it brings to you.
sean2012 發表於 2012-12-19 01:46:53 | 只看該作者
换車好過啦
 樓主| TIERIA 發表於 2012-12-20 01:34:05 | 只看該作者
我又唔係多時間玩~ 玩住TT-01已經滿足了~
龜速車手 發表於 2012-12-20 12:44:00 | 只看該作者
TT01只係比你知道咩係RC,要加錢改進的話不如買過部,SAKURA S同Spec-R S1比TT01好玩不知多小倍
 樓主| TIERIA 發表於 2012-12-21 02:15:20 | 只看該作者
我要求冇你地咁高要求麻~ 我個腦諗唔倒好深入既野架~
反正RC既坑很漫長~ SAKURA有興趣但真係要搵倒份好工, 有錢又多左時間先敢玩~ 反正而家手車又未得, 撞咪死得! 而且無謂浪費買左既電池同埋差機~
TT01的確冇乜前途~ 我都係休閒玩啫~ 有興趣但未去到全力投資好迷果種~ 因為身邊沒相熟的朋友一起玩...
而且每部車都有自己特性~ 有時配合一下就冇問題了! 雖然沒什麼setting可言~ 有時候也許習慣了就好~
而且我自己本身有娃坑...
hydrogen9999 發表於 2012-12-21 23:44:11 | 只看該作者
tt01 在橋底已經夠玩,除非你係想和班頂級師兄片,咁你真是要換部好d 既車啦
小弟之前都是在用tt在橋底玩
wongbunny 發表於 2012-12-22 02:18:59 | 只看該作者
tt01都可以好好玩..快有快玩..慢有慢玩..自己中意就得..我都耐唔耐玩下部tt..
novafans 發表於 2012-12-22 13:34:57 | 只看該作者
你所講用黎遊吓車河,TT01已經夠玩,換bearing同中軸/萬向都啱,珠差就浪費了!
 樓主| TIERIA 發表於 2012-12-23 01:11:26 | 只看該作者
珠差是店員介紹我換... 說那個預算內換這些就對了... 我知道珠差既用途,保養之後都好無奈...