RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3356|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

LRP 6.5t x12 快過 speedpassion 6.5r ?

lapsphoto 發表於 2012-12-10 11:35:17 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
LRP 6.5t x12 係咪快過 speedpassion 6.5r好多呢 ?
Noir.KAZE 發表於 2012-12-10 12:31:05 來自手機 | 只看該作者
同一setting下X12係快同熱過SP
亞標 發表於 2012-12-10 14:01:26 來自手機 | 只看該作者
我有好幾個唔同牌子既6.5,除左最快既係LRP,其他品牌可以話完全冇分別,但LRP壽命短好多,反正玩6.5都唔單單係追求直線速度,都係買其他牌子好
sykwok 發表於 2012-12-10 16:09:03 | 只看該作者

師兄,唔可以話邊隻快邊隻慢嘅,
唔同摩打有唔同特性,
power band唔同.
在turbo電變下.
LRP同其他嘅摩打嘅setting會有好大分別.
主要係睇溫度做人.
如果用開其他摩打,
電變冇set番,
直接放隻lrp落去就梗係死得啦
耐用程度方面,
只要唔好比佢過熱和超轉,
理論上"線圈"係唔會"壞"嘅.
磁石同啤呤呢啲就正常損耗
唔得就換

p.s.車友中有測試過UFX及其他大陸不知名品牌摩打,在適當設定下,也不會慢過X20的.但係溫度就...............
hydrogen9999 發表於 2012-12-10 17:56:39 | 只看該作者
以上師兄對摩打的看法,不能同意更多
題外話:磁石並非損耗品,適當使用磁力是不會減少的,小弟有個摩打用了超過一年,用motor checker 轉速基本上是不變的,眼見製造一顆摩打其實要破壞環境很嚴重,請珍惜每一顆寶貴的摩打,大家都唔想一年後買個摩打要成千蚊。小弟有感而發,不喜勿插
hknobody 發表於 2012-12-10 20:05:03 | 只看該作者
熱力係主要殺手
 樓主| lapsphoto 發表於 2012-12-10 20:47:26 | 只看該作者
多谢各 c hing 既寶貴經驗分享!
咁如果相同T數,除左熱啲 之外, LRP 係咪較酷電(電質數要求較大)??
sykwok 發表於 2012-12-10 20:59:20 | 只看該作者

師兄的motor checker除kv值外,能測試出扭力嗎?
hydrogen9999 發表於 2012-12-10 22:46:26 | 只看該作者
sykwok 發表於 2012-12-10 20:59
師兄的motor checker除kv值外,能測試出扭力嗎?

師兄我知你想問什麼,其實如果磁力弱左,會在轉數上反映出來
我有時都靜靜雞拿d 二手摩打番廠充磁,會爽好多
sykwok 發表於 2012-12-10 23:20:51 | 只看該作者
hydrogen9999 發表於 2012-12-10 22:46
師兄我知你想問什麼,其實如果磁力弱左,會在轉數上反映出來
我有時都靜靜雞拿d 二手摩打番廠充磁,會爽 ...

我反而試到係強/弱磁kv相約(冇負載),
扭力卻差好遠
hydrogen9999 發表於 2012-12-10 23:38:30 | 只看該作者
i see, 好可能因為師兄個 motor checker 是定壓定流,而我在工廠用的是定壓動流,所以有不同結果
市面上唔知有沒有摩打馬力機呢?