RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 新手008
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手砌 ..... Spec-R S1 ..... Day1 至 Day10 之: 莫欺少年窮

樓主| 新手008 發表於 2012-11-9 00:59:55 | 只看該作者
我照跟說明書, 尾碼用左3度的, 唔知咁好唔好走

樓主| 新手008 發表於 2012-11-9 01:03:39 | 只看該作者

尋晚講呢個小工具, 應該最少有3個用途, 師兄們又估唔估到點用法 ?  

kkchung 發表於 2012-11-9 03:16:39 | 只看該作者

不對位時先鬆回小許中座底下螺絲,你這時可看到中座有少許可活動位置。然後移動至最接近孔位位置後收緊回中座底下螺絲便可。
Bleed.Kaga 發表於 2012-11-9 11:13:40 | 只看該作者
新手008 發表於 2012-11-9 01:03
尋晚講呢個小工具, 應該最少有3個用途, 師兄們又估唔估到點用法 ?

開估啦
rk2 發表於 2012-11-9 11:18:16 | 只看該作者

我估呢個工具的用途是  : 1. 鬆開 波頭 ( 乂位 ) 2. 直排孔位 - 固定 M3, M4, M5 絲帽. 3. 長方形孔位 - 唔知 ( 可能是固定方型絲帽 ? )
Bleed.Kaga 發表於 2012-11-9 11:23:39 | 只看該作者
rk2 發表於 2012-11-9 11:18
我估呢個工具的用途是  : 1. 鬆開 波頭 ( 乂位 ) 2. 直排孔位 - 固定 M3, M4, M5 絲帽. 3. 長方形孔位 -  ...

2 似係調油壓反彈
pakcheongkwan 發表於 2012-11-9 17:21:59 | 只看該作者
新手008 發表於 2012-11-9 00:38
參考了 KK兄 和 Pakcheongkwan兄的意見, 今日又再重新檢視大齒座

發現加上二樓板後, 螺絲孔有少許不對位

我同你情況一樣(上面問左KK兄),就係車右邊中座係會入左,對唔到二樓板。雖然KK兄答左係砌時有機會左不平衡地修緊引致,但我拆開再砌後都無法令中座螺絲同二樓板對位。

最後有個比較簡單無痛嘅解決方法,就係喺定位孔加上0.3mm厚M3介子,令到佢有非常少嘅斜出,就可完全對位
pakcheongkwan 發表於 2012-11-9 17:27:55 | 只看該作者
新手008 發表於 2012-11-9 00:38
參考了 KK兄 和 Pakcheongkwan兄的意見, 今日又再重新檢視大齒座

發現加上二樓板後, 螺絲孔有少許不對位

另外,我而家係用另一個方法去砌大減部份,排列如下:

(車頭方向)

螺絲 -- 紅色定位介子 -- 5x6x1mm collar -- 套筒 -- 左中座 -- 5x6x1mm collar -- 大減連beariing -- 5x6x1mm collar -- 套筒 -- 右中座

(車尾方向)

係好fit好順,完全無虛位之餘亦唔使煩要用佢嗰個膠介子
暴風超音 發表於 2012-11-9 21:53:09 來自手機 | 只看該作者
pakcheongkwan 發表於 2012-11-9 17:21
我同你情況一樣(上面問左KK兄),就係車右邊中座係會入左,對唔到二樓板。雖然KK兄答左係砌時有機會左不 ...

你咁樣會撬住個中座,應該放鬆下面兩粒鏍絲少少,然後上二樓上面兩口鏍絲,最後四口一齊收緊...
pakcheongkwan 發表於 2012-11-10 01:26:21 來自手機 | 只看該作者
暴風超音 發表於 2012-11-9 21:53
你咁樣會撬住個中座,應該放鬆下面兩粒鏍絲少少,然後上二樓上面兩口鏍絲,最後四口一齊收緊... ...

你呢個方法雖然唔使落任何嘢,但其實就係互相迫住。佢哋明明各自修緊係唔啱位,但最後都係迫佢修埋一齊,中座,二樓板,底板 三嘢嘢都受力。

一個0.3mm厚介子,其實就補返個中座底斜呢個缺點,底板唔使受力,亦都提供到三點比中座支撐,而呢個時間二樓板已經對位,亦唔使受力。
pakcheongkwan 發表於 2012-11-10 01:31:01 來自手機 | 只看該作者
加上0.3mm厚只係提供好少斜度,對中軸平衡影響非常少,而如果個底真係斜的話,更加可以改善埋中軸平衡。
 樓主| 新手008 發表於 2012-11-12 23:48:51 | 只看該作者
睇完 KK 師兄的 "S1 安裝篇" , 發覺人地砌車真係專業好多, 而且有些要點是自己沒有注意到的

所以今日走去買左支2分鑽咀(1/8吋), 裝左落去支批柄度, 幫D搖臂通通櫃

樓主| 新手008 發表於 2012-11-12 23:53:35 | 只看該作者
果個小工具, 其中一個用途好多人估到, 係用來量度油壓 rebound 的

個柄個方形孔, 原來係扭 ball cup 時用的,, 至於個义就未知

龜速車手 發表於 2012-11-12 23:55:45 | 只看該作者
今日已經第九日,仲未砌起呀
龜速車手 發表於 2012-11-12 23:57:32 | 只看該作者
新手008 發表於 2012-11-12 23:53
果個小工具, 其中一個用途好多人估到, 係用來量度油壓 rebound 的

個柄個方形孔, 原來係扭 ball cup 時用 ...

個义應該係起ball cup時用
 樓主| 新手008 發表於 2012-11-12 23:58:35 | 只看該作者
龜速車手 發表於 2012-11-12 23:55
今日已經第九日,仲未砌起呀

我果對係龜速砌車手  
龜速車手 發表於 2012-11-13 00:03:35 | 只看該作者
新手008 發表於 2012-11-12 23:58
我果對係龜速砌車手

我兩日就砌起,玩左幾排電轉手賣左比朋友,今日啱啱入左部R1,睇黎都係慢慢砌,因為已經過個手癮,唔使急
龜速車手 發表於 2012-11-13 00:03:46 | 只看該作者
新手008 發表於 2012-11-12 23:58
我果對係龜速砌車手

我兩日就砌起,玩左幾排電轉手賣左比朋友,今日啱啱入左部R1,睇黎都係慢慢砌,因為已經過個手癮,唔使急
 樓主| 新手008 發表於 2012-11-13 00:12:42 | 只看該作者
Day 5 : 落後大市, 加快步伐

見到好多師兄架 S1 已經砌好玩得, 自己真係要快手D, 希望可以在 Day 7 完成  

到萬向部份, 折出黎睇下先, 依, 呢隻萬向我係極速見過, 一對都要賣$98

呢度4條已經值2舊水

樓主| 新手008 發表於 2012-11-13 00:47:58 | 只看該作者
頭尾擔的安裝組件, 一D都唔馬虎