RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 新手008
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手砌 ..... Spec-R S1 ..... Day1 至 Day10 之: 莫欺少年窮

sykwok 發表於 2012-11-8 01:46:33 | 只看該作者
新手008寫作手法咁似之前ARC個新手001,
好彩唔係一DAY一個POST啫
 樓主| 新手008 發表於 2012-11-8 01:54:41 | 只看該作者
嗱, 原本ge砌法, 可以睇睇說明書大家就明

http://www.spec-r.com/default/pdf/S1%20Instruction%20Manual.pdf

唔明就睇埋下邊幅相    

大齒兩邊放進啤呤, 再加膠介指, 然後用套筒迫住, 跟住穿入中軸再修好螺絲

樓主| 新手008 發表於 2012-11-8 02:15:34 | 只看該作者
問題解決左, 人都精神晒, 一於砌多一 part 先訓    跟住就到個轉向座

成個轉向組件連螺絲成 21 件野, 都算巴閉, 不過唔難砌, 順利完成

樓主| 新手008 發表於 2012-11-8 02:31:47 | 只看該作者
依家個人又有番鬥志, 看看到現時的成績

kkchung 發表於 2012-11-8 02:36:15 | 只看該作者

中座那有邊膠套環,邊位一定要貼著中座那樣才不會令內裡左右走(套環同時也影響內裡產生的空間。)。介子應只加在多出一邊來便可,我裝膠中座版本內裡虛位比金屬中座版本少許多,不用改成有邊啤呤。還有裝上二樓板後才是真正正確內裡虛位。而二樓板皮帶齒位置最好先磨入0.5~1.0mm,因為皮帶齒剛好磨著二樓板。
 樓主| 新手008 發表於 2012-11-8 02:44:54 | 只看該作者
kkchung 發表於 2012-11-8 02:36
中座那有邊膠套環,邊位一定要貼著中座那樣才不會令內裡左右走(套環同時也影響內裡產生的空間。)。介子應 ...

Thank, KK 師兄, 等我明天再執一執

也期待看到 KK 兄的 "S1安裝篇"
allan007_alive 發表於 2012-11-8 02:57:42 | 只看該作者
新手008 發表於 2012-11-8 02:31
依家個人又有番鬥志, 看看到現時的成績

用黎set油壓rebound。
kkchung 發表於 2012-11-8 03:09:05 | 只看該作者
那膠件工具主要有三種用途,說明書有教什樣用。
龜速車手 發表於 2012-11-8 07:54:12 | 只看該作者
新手008 發表於 2012-11-7 23:52
哈哈, 傻下傻下

可能過多個月, 你會覺得自己好精明呢

唔駛過多個月,返到屋企拎出黎睇睇,同當日買SS一樣,無買錯
龜速車手 發表於 2012-11-8 07:56:51 | 只看該作者
新手008 發表於 2012-11-8 00:15
我只砌過 TT-01 同 Sakura S

TT01 大力D扭螺絲都會滑牙, SS 就相反, 扭到手痛

SS其實都唔難砌,只要買個絲攻幫手就易好多
pakcheongkwan 發表於 2012-11-8 09:52:33 | 只看該作者
kkchung 發表於 2012-11-8 02:36
中座那有邊膠套環,邊位一定要貼著中座那樣才不會令內裡左右走(套環同時也影響內裡產生的空間。)。介子應 ...

我砌膠中座時發覺四隻牛角可以平行成一直線,但中座會較入,令到佢唔可以同牛角成一直線,跟住上二樓時螺絲孔唔對中座嘅位。係咪我砌得有問題?
percy313 發表於 2012-11-8 09:59:49 | 只看該作者
龜速車手 發表於 2012-11-8 07:56
SS其實都唔難砌,只要買個絲攻幫手就易好多

two way we can think

one : 要買絲攻對新手是有難道
two : lao c 緊d唔易(tak q)
pakcheongkwan 發表於 2012-11-8 10:05:58 | 只看該作者
新手008 發表於 2012-11-8 01:36
Day 3 : 遇到阻滯, 心情低落

作晚砌完個大減齒組件, 見個虛位大到超過1mm, 仲要要係三大個虛位

其實我睇你上螺絲嗰邊個膠套筒(即係車左邊)無迫到最入,所以變左大減同中座之間有虛位,紅色管位介子同個座又有虛位。(即係虛位幾個地方都有)

我跟住説明書砌,迫到個膠套筒最入後,中座內係零虛位(其實只係加埋哂入面嘅虛位放返喺出面),跟住就好似kk兄咁,座出面加左一粒5x6x1mm collar 先再上紅色介子同螺絲,就已經零虛位。
Bleed.Kaga 發表於 2012-11-8 12:09:54 | 只看該作者
師兄們會去那玩S1?
約一起玩啦
kkchung 發表於 2012-11-8 12:24:48 | 只看該作者
pakcheongkwan 發表於 2012-11-8 09:52
我砌膠中座時發覺四隻牛角可以平行成一直線,但中座會較入,令到佢唔可以同牛角成一直線,跟住上二樓時螺 ...

因為膠件當用力收繄螺絲時會容易鈄向一邊小許。加上底雖然有定位孔,但其實還有一定虛位可動。所以也是要留意是否平直才收繄螺絲。而什樣膠件收繄後也有極少許二樓板不對孔,但約只有0.2mm左右不會很大。
kkchung 發表於 2012-11-8 12:54:04 | 只看該作者
情況便如圖中,中座和二樓板孔位約只有0.2mm左右差距不會很大。收好二樓板後而內裡約只有一片 0.1 mm 介子虛位。令外二樓板皮带齒位置,雖要磨入一些減小兩者互磨情况。

Evo5 發表於 2012-11-8 14:33:16 | 只看該作者
點解二樓板個個brand都要犯同一個問題?
唔通見人奶野之後都唔識去避?
percy313 發表於 2012-11-8 16:55:52 | 只看該作者
Evo5 發表於 2012-11-8 14:33
點解二樓板個個brand都要犯同一個問題?
唔通見人奶野之後都唔識去避?

可能開發同制做有+-5%問題
不是唔識去避..是避無可避
just my idea
not 100% real
 樓主| 新手008 發表於 2012-11-9 00:38:08 | 只看該作者
參考了 KK兄 和 Pakcheongkwan兄的意見, 今日又再重新檢視大齒座

發現加上二樓板後, 螺絲孔有少許不對位

樓主| 新手008 發表於 2012-11-9 00:52:16 | 只看該作者
Day 4 : 回復信心, 重新上路

搖臂部份的安裝都幾煩下, 臂針穿住搖臂, 加上介指, 套入波子, 放進臂碼, 另一隻手上螺絲

一手震就散晒, 睇黎我仲要多多練習

同 S Zero 一樣, 臂碼是膠的, 不過就多左粒臂碼的波子, 無撬住晒, 可惜粒波子都是膠的