RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5004|回復: 30
打印 上一主題 下一主題
收起左側

AWD 尾直(MDW024)安裝問題

siukuenchi 發表於 2012-10-24 22:44:16 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

師兄們:

剛買了for MA015 嘅尾直MDW024
請問是否需要拆除DWS才可安裝尾直?
我見說明書個圖係冇DWS, 同我個尾唔一樣,所以有困難
bEN812 發表於 2012-10-24 23:02:33 | 只看該作者
師兄你買左車喇~
 樓主| siukuenchi 發表於 2012-10-24 23:03:52 來自手機 | 只看該作者
我真係師弟!
買咗,係R8 DWS RTR!
你幾時買?
wing1203 發表於 2012-10-24 23:15:14 | 只看該作者
做咩買呢個架

你想玩快車定飄移?
 樓主| siukuenchi 發表於 2012-10-24 23:34:49 來自手機 | 只看該作者
wing1203 發表於 2012-10-24 23:15
做咩買呢個架

你想玩快車定飄移?

玩drift. DWS 係咪主要for 快車?
咁我要改尾直,係咪要成個尾換番做平時冇DWS個尾?
yammax 發表於 2012-10-24 23:45:24 | 只看該作者
係要拆個DWS既 不過好易既姐
wing1203 發表於 2012-10-24 23:51:13 | 只看該作者

用DWS都可以飄掛.........
我都係飄移新手,要等下飄移瘋語大師先解答到你啦
 樓主| siukuenchi 發表於 2012-10-25 00:46:15 | 只看該作者
wing1203 發表於 2012-10-24 23:51
用DWS都可以飄掛.........
我都係飄移新手,要等下飄移瘋語大師先解答到你啦 ...

定係直頭砌過個尾: (因為已有1份尾直)
買份尾殼(MD002B) + 加埋D BEARING(BRG022), 萬向/萬向座, 咁淨係換胎同鈴都好方便.

但係KNUCKLE 應該買幾度? 1.5/3.0/4.5 ?

其實 ... 有冇人落尾直O係個DWS 度?  
 樓主| siukuenchi 發表於 2012-10-25 00:47:35 | 只看該作者
yammax 發表於 2012-10-24 23:45
係要拆個DWS既 不過好易既姐

其實 ... 有冇人落尾直O係個DWS 度?
會唔會好怪??
wing1203 發表於 2012-10-25 01:12:17 | 只看該作者
我只係用返前後牙差同飄移胎

個份尾座(唔係dws個份)你想要既我俾你啦,我有多係度
只係冇車尾用個份轉向杯

用文字真係好難講
 樓主| siukuenchi 發表於 2012-10-25 01:29:35 | 只看該作者
wing1203 發表於 2012-10-25 01:12
我只係用返前後牙差同飄移胎

個份尾座(唔係dws個份)你想要既我俾你啦,我有多係度

師兄真係唔該晒!

咁即係買多
1. MD008 (萬向) <- 要拆個DWS 好似好難攪...... 所以考慮買過份
2. MD004 (轉向杯)
3. BRG022 (大BEARING)
細BEARING 佢本身有SPARE
加埋你份殼
咁就PERFECT !
只要換TIRE 就可以DWS / 尾直互換~

但係有另一個問題
咁, 以前個尾座只係可以90/94mm, 但係R8 係98mm, 有冇方法令尾座支援98mm?
瘋語飄移 發表於 2012-10-25 02:17:28 | 只看該作者
siukuenchi 發表於 2012-10-25 01:29
師兄真係唔該晒!

咁即係買多

請問屋企玩定落埸玩...= =?屋企既話...其實無咩攪..個尾唔換好過換...換左又要買多個98MM加長...開頭玩唔慣...都係換個頭單好過
 樓主| siukuenchi 發表於 2012-10-25 02:26:21 | 只看該作者
瘋語飄移 發表於 2012-10-25 02:17
請問屋企玩定落埸玩...= =?屋企既話...其實無咩攪..個尾唔換好過換...換左又要買多個98MM加長...開頭玩唔 ...

大師你好!

首先屋企玩, 遲D見得O下人先落埸玩
而家屋企練緊轉圈....
其實DWS 尾都好甩
但係既然打算練飄, 就諗住點都要用O下CLASSICAL O既頭單尾直
同埋其實DWS 係咪FOR 快車? 等個尾穩D?
瘋語飄移 發表於 2012-10-25 02:53:02 | 只看該作者
C兄,其實我唔係大C...= =首先...屋企硬地既玩法同車埸地毯,係2個世界,不過個概念大致相同...係硬地比油,空轉情況其實比地毯多...即係打滑比較容易,細微轉向影響橫滑比較少..................仲有就係.........等你係屋企打完8字再講...頭單係車埸玩,到後期都好少用...因為條直路比錯油容易出事,同埋最緊要係飄出黎個美感問題,因為飄移唔同玩快車,最好當然係畫圓型過灣....不過屋企玩,地方唔大的話,頭單尾直當然可以...
DWS唔只FOR快車,不過係無必要用係飄移上,但係既然買左,你又係玩98MM...唔好攪佢住...DWS既用處,確實令快車個尾穩定!如果你聽日有空上CT,可以比你感受一下地毯飄移...不過多數人玩我部車都係轉唔到灣,因為係要用油門控制,所以SETTING同屋企玩有分別...C兄,我講住咁多廢話先,有機會再指教...
 樓主| siukuenchi 發表於 2012-10-25 03:05:42 來自手機 | 只看該作者
瘋語飄移 發表於 2012-10-25 02:53
C兄,其實我唔係大C...= =首先...屋企硬地既玩法同車埸地毯,係2個世界,不過個概念大致相同...係硬地比油,空 ...

師兄,
多謝指教!

但係聽日應該上唔到CT
要遲D先見識到你嘅英姿 hahaha
瘋語飄移 發表於 2012-10-25 03:15:27 | 只看該作者
siukuenchi 發表於 2012-10-25 03:05
師兄,
多謝指教!

有心玩飄移的話,總有一天會遇見...C兄+油
l0vebylok 發表於 2012-10-25 08:45:05 | 只看該作者
比我用dws尾好過
 樓主| siukuenchi 發表於 2012-10-25 11:17:25 來自手機 | 只看該作者
l0vebylok 發表於 2012-10-25 08:45
比我用dws尾好過

師兄可以分享一下嗎?
killermomo 發表於 2012-10-25 12:28:39 | 只看該作者
siukuenchi 發表於 2012-10-25 11:17
師兄可以分享一下嗎?

其實, 師兄你部車有無玩過.....?
如果你向屋企玩, 全車 bearing 加飄移胎就已經足夠到不得了.....
下一步就係打散部車,再砌反, 咁你就對部車有深一層了解.....
真係去到車場, 部車就會話比你知, 你需要換d乜野零件 (因為你通常會有機會撞爛野)
放心, 之後大把野要你換 ^0^
l0vebylok 發表於 2012-10-25 12:28:39 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

我架車(未得閒改埋佢)
我用dws尾去玩飄都0k