RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2127|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Sakura S Zero應用什麼齒比同車呔問題想請教各路前輩

Nicholas.C 發表於 2012-10-23 22:33:21 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位前輩好~本人雖然玩車一段日子~但其實咩都唔識~平日只係係公園兜圈~
近日才去了佐敦谷玩了幾次~發覺有很多問題~希望各位前輩可以指教一下~
我是玩Sakura S Zero 的~用大陸雜牌的13T摩打~我只有28T和33T的摩打齒~
我用開28T覺得比較慢~
1. 請問如果用33T會有問題嗎?
2. 同埋以近日的天氣, 係佐敦谷玩用咩呔會好D呢?
3. 其實車呔係點選擇的呢?
4. 用開的呔在新呔時很咬地, 但用左兩日就唔咬地了, 是不是所有呔都是如此呢? 有沒有解決方法?
5. 想買兩套新呔, 用邊隻牌子和邊D型號好呢?
6. 有冇百幾蚊一套連呔連鈴又好咬的呢? 我聽人講起碼要二百幾蚊啊~
7. 車鈴用最平的可以嗎?
8. 內胆是不是分軟,中,硬的呢? 那我用最軟的便不是會最咬地嗎?
新手真的太多問題了~煩請各位前輩指教指教~多謝多謝~
liu944 發表於 2012-10-24 00:15:10 | 只看該作者
13T用30齒 齒比80÷30×2=5.06
可用Teampower36R套裝呔約$150
erikism 發表於 2012-10-24 11:10:57 | 只看該作者
搭單問一問,我打算買esc 60a + motor 10.5t, 用返原廠48p 80t大齒, 咁應該用幾多t嘅motor齒呢? thanks.
 樓主| Nicholas.C 發表於 2012-10-24 18:05:52 | 只看該作者
多謝呢位師兄~請問其實怎樣知道那個齒輪比是岩用?
還有是teampower呢個牌子係咪廣華街間間都有得賣呢?
36R係咪軟硬度? 咁有冇其他度數的呢?
Noir.KAZE 發表於 2012-10-24 21:42:50 | 只看該作者

唔同turbo度數都有唔同
可以試下24開始
check motor temp.有冇過高,一般約70度就ok
太低溫可以試大d既pinion,太高就要減
唔開盡既turbo 10.5應該可以25-26左右
erikism 發表於 2012-10-24 22:43:06 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2012-10-24 21:42
唔同turbo度數都有唔同
可以試下24開始
check motor temp.有冇過高,一般約70度就ok

咁即是買定24 - 26T嘅摩打齒?  
如果用20 - 22T有無問題呢?
Noir.KAZE 發表於 2012-10-24 23:55:45 | 只看該作者
erikism 發表於 2012-10-24 22:43
咁即是買定24 - 26T嘅摩打齒?  
如果用20 - 22T有無問題呢?

太細唔一定會低溫d,反而直路慢左......