RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2148|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手想玩DRIFT

dandanhk 發表於 2012-10-17 13:00:24 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
新手先來報到!
前排比條CYBER FORMULA 既DRIFT片毒到應一應,之後就買左本RC既雜誌睇。結果開始上網睇資料…
雖然有丁點概念。但係都未知玩邊種車架。
我朋友叫我玩RTR, 但我比較想動手砌。起碼對成架車既結構會清楚得更多。
如果預算大約2500-3000,有咩適合新手玩既DRIFT推介?
siukuenchi 發表於 2012-10-17 13:31:54 | 只看該作者
Hi!

我都係想入門, 剛剛問過一樣O既問題:
http://bbs.rc-evo.com/xbbs//foru ... &extra=page%3D1

好多師兄都好幫手, 可以參考一下

仲有另一個帖, 雖然係ZERO 唔係D3, 但都值得參考
http://rc-evo.com/xbbs/forum.php ... page%3D2&page=1

WELCOME !!
 樓主| dandanhk 發表於 2012-10-17 14:29:42 | 只看該作者

其實我都有係RCMART度睇過,佢SET D3 COMBO我係有D心動。
但係我朋友話3RACING出既野無咁好,配件又未齊,怕佢出出下就唔出。
所以我先想再問下有無其他選擇。
carven.chow 發表於 2012-10-17 16:22:34 | 只看該作者
dandanhk 發表於 2012-10-17 14:29
其實我都有係RCMART度睇過,佢SET D3 COMBO我係有D心動。
但係我朋友話3RACING出既野無咁好,配件又未齊 ...

出齊啦配件,可去KWS看看
cm2types 發表於 2012-10-17 16:44:31 | 只看該作者
carven.chow 發表於 2012-10-17 16:22
出齊啦配件,可去KWS看看

想問套頭單都出咗啦?
alan0108 發表於 2012-10-17 16:53:16 | 只看該作者
cm2types 發表於 2012-10-17 16:44
想問套頭單都出咗啦?

頭單好似可以用到zero果隻
 樓主| dandanhk 發表於 2012-10-17 16:56:19 來自手機 | 只看該作者
carven.chow 发表于  半小時前
dandanhk 發表於 2012-10-17 14:29      
但係我朋友話3RACING出既野無咁好,配件又未...

其實想問d3底耐用嗎?仲想求師兄推介初級無刷摩打同電變for drift。thx來自: iPhone客戶端
carven.chow 發表於 2012-10-17 17:19:25 | 只看該作者
cm2types 發表於 2012-10-17 16:44
想問套頭單都出咗啦?

如果買唔到D3個隻,ZERO個隻都可以用,但注意中間個塊粉紅色大介子換做3隻M3 X 5 X 1.5介子,記住買埋就可以用
carven.chow 發表於 2012-10-17 17:22:52 | 只看該作者
dandanhk 發表於 2012-10-17 16:56
其實想問d3底耐用嗎?仲想求師兄推介初級無刷摩打同電變for drift。thx

耐用唔敢講,如果有錢D3 +金屬皮帶牙+頭單,基本上已經行得走得,如果覺得反胎比過大可以選用較小的反胎比

如果初級無刷摩打同電變,可以試下HOBBYWING 60A有感電變+SP VER3.0 摩打,我見摩打好像有特價

摩打T數由9.5-13.5都有,香港多數玩10.5T
cm2types 發表於 2012-10-17 17:23:43 | 只看該作者
carven.chow 發表於 2012-10-17 17:19
如果買唔到D3個隻,ZERO個隻都可以用,但注意中間個塊粉紅色大介子換做3隻M3 X 5 X 1.5介子,記住買埋就可以 ...

唔該但係zero頭單度度都沒貨....But thank you very much!
carven.chow 發表於 2012-10-17 17:28:04 | 只看該作者
cm2types 發表於 2012-10-17 17:23
唔該但係zero頭單度度都沒貨....But thank you very much!

師兄你個架D3有冇咩特別問題??可以分享下嗎??
cm2types 發表於 2012-10-17 17:51:52 | 只看該作者
carven.chow 發表於 2012-10-17 17:28
師兄你個架D3有冇咩特別問題??可以分享下嗎??

其實我架D3砌好咗只係玩咗2次加埋15分鐘到,哈哈因為技術未到家,所以無頭單好難控制2.14cs. 架車飄大灣時好似cake住cake咁,收油架車直情調頭. 我自己有玩開軸車1.8cs加頭單, 所以我啉頭單影響會好大。就因為d3頭單未出加zero 頭單度度沒貨,所以架d3擺咗係度沒玩。其實我都好期待架車ge potential.
cm2types 發表於 2012-10-17 18:06:57 | 只看該作者
cm2types 發表於 2012-10-17 17:51
其實我架D3砌好咗只係玩咗2次加埋15分鐘到,哈哈因為技術未到家,所以無頭單好難控制2.14cs. 架車飄大灣 ...

所以現階段都好難評論d3有無問題.... by the way, d3用10.5T摩打應該幾配.
 樓主| dandanhk 發表於 2012-10-17 19:43:41 來自手機 | 只看該作者
如果zero同d3比,邊個玩drift好d?(同一價$計),zero係咪要改先玩到drift?來自: iPhone客戶端
carven.chow 發表於 2012-10-17 20:21:33 | 只看該作者
dandanhk 發表於 2012-10-17 19:43
如果zero同d3比,邊個玩drift好d?(同一價$計),zero係咪要改先玩到drift?

ZERO是快車設計,玩drift會怪怪地感覺

d3是純Drift的,原裝跟drift胎,三皮帶設計,有CS(不過好像有點大,是否減少CS自行定奪),膠油壓行姣牙,砌起上黎都冇咩大問題,算順,頭置摩打,個感覺幾得意