RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6078|回復: 29
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手入門, 請求意見

siukuenchi 發表於 2012-10-9 03:44:15 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
大家好
小弟從未親手玩過EP 車
(但係想玩好耐!)
爬過幾日文之後都係忍唔住決定入手

本來想入YOKOMO DRIFT PACKAGE
但係一來唔知咩適合自己
二來BUDGET 都係3幾千
三來想試一試挑戰自己O既能耐 (手力......)
所以目標係入門車SAKURA D3 CS Sport

參考過師兄入門快餐
http://rc-evo.com/xbbs/forum.php ... page%3D2&page=1

但係覺得自己都係幾大機會遲D 會UPGRADE
所以1ST CAR 車身係旨在學習
而電子部份例如ESC/MOTOR, 控, SERVO etc 想買得"半"步到位的
唔想玩得一排就係咁諗住換PARTS
希望就算換車都可以用得番

見到RCMART 有個PACKAGE
http://www.rcmart.com/racing-sak ... 13_3Racing_D3-combo
但係電子O野好似一般

請問師兄們可否建議一下要買咩PARTS?
BUDGET 大約3-5K
諗住KWS 入手
可否PM 小弟邊間店會好相與D (我真係只爬過幾日文+睇過人玩)

仲有有師兄提過 3RACING 有套SETUP TOOL
其實係咪都要入番套?

好多問題, 有勞有勞!
kin1985ty 發表於 2012-10-9 09:11:12 | 只看該作者
你想買套setup tool 姐糸套set車架 ? 如果糸我見意你買 HUDY 準好多
 樓主| siukuenchi 發表於 2012-10-9 21:25:25 | 只看該作者
唔知係咪好常會用到?
如果係咁都值得買嘅
 樓主| siukuenchi 發表於 2012-10-9 21:32:22 | 只看該作者
另外而家原來好多嘢都仲係一頭霧水

車:Sakura d3 cs sport
控:mt4 vs 3pl/ 4pl (有冇包receiver? 有冇推介?)
Motor / esc: 毫無頭緒
Servo: 毫無頭緒
電\叉:毫無頭緒

有冇師兄俾D 意見?
仲欠咩?
kkchung 發表於 2012-10-9 23:11:07 | 只看該作者
車架:3Racing Sakura D3 CS Sport $780.00 x1
遙控器:三和 MT4 $1680.00 x1
電子變速器、馬達:Speed Passion Reventon R Combo (Reventon R 有感電變 連 SPV3 馬達) $980.00 x1
伺服器:CYS-S8207 Low profile Servo:$290.00 x1
充電器:SKYRC 6X80 10A/80W : $460.00 x1
電池:IP 6800mah 70C 7.4V : $480.00 x3

工具初玩不用花過千元買太專業。
六角批 : 1.5mm/2.0mm/3.0mm 、3.0mm Arm Reamer、六角套筒 <--- 可買EDS tools
模型用斜口剪鉗、微鉗、寬刀片美工刀、尖咀鉗、卡尺<----鴨記買

Yeah Racing (#YT-0056BU) 3 in 1 Camber Gauge (BU) for all 1/8 & 1/10 on road cars
3Racing ST-006/PK 避震波頭拆除器-粉紅色
 樓主| siukuenchi 發表於 2012-10-10 00:08:22 | 只看該作者
 樓主| siukuenchi 發表於 2012-10-10 01:21:17 | 只看該作者
kkchung 發表於 2012-10-9 23:11
車架:3Racing Sakura D3 CS Sport $780.00 x1
遙控器:三和 MT4 $1680.00 x1

KK 師兄:

原來我係未可以SEND PM!
唔好意思, 仲有幾個問題要請教您:

1. 摩打: V3 有幾種唔同"R數", 請問有咩分別?
2. Speed Passion Reventon R Combo (Reventon R 有感電變 連 SPV3 馬達) $980.00 在官網上找不到, 是不是要到特定店買?
3. 充電器我相信是一次性的投資, 如果有質素較好的(其實除了?要可以放電之外還要有甚麼功能??)請推介, 如價格不是差太遠是可以接受的
4. 六角套筒都是買1.5/2/3mm就可以了嗎?
5. 3.0mm Arm Reamer 是用來開大太小的螺絲洞嗎? (?? 即是絲攻??)
6. 我是徹頭徹尾的新手, 打算在KWS 買第一台車, 但苦無近人介紹/帶領.
請問有哪間店我可以安心的買? (煩請PM告知!)

新人多問題, 多多包涵
萬謝!
kkchung 發表於 2012-10-10 06:18:53 | 只看該作者
siukuenchi 發表於 2012-10-10 01:21
KK 師兄:

原來我係未可以SEND PM!

R 數 可以當成一般T數那樣看,越細R 數KV越高即是空轉極速越高。

其實全系 Reventon 電變也會有 Combo SET,而ReventonR Combo 廣華街已有售。ReventonR回來後可以上網更新成 DRIFT Model。

好些充電器分別是精度、充電電流及程式運算。高級些可選 PowerLab-8  V2 or  LRP - Pulsar Touch (功能較合車仔用)充電器+。

六角套筒其實可以買一盒SET裝日本(碳鋼咀)便可又可平一些。

3.0mm Arm Reamer 用來修正 A ARM PIN 孔位等他活動滑些不買也可。

KWS 要問多數家,因一些來貨價每星期也在變。一般車中樂、萬里、創昇、鴻聲也有在賣 3Racing 車架。可先去確定有沒有貨及價錢先。而 futaba 4pl 同樣很不錯,可看看上手後手感喜愛而選擇。Low profile Servo 也可選 Team Powers Primus Low Profile , Savox SC-1251MG , Team orion vortex vds-1009 等等也沒問題。
 樓主| siukuenchi 發表於 2012-10-10 08:38:12 | 只看該作者
kkchung 發表於 2012-10-10 06:18
R 數 可以當成一般T數那樣看,越細R 數KV越高即是空轉極速越高。

其實全系 Reventon 電變也會有 Combo ...

感激不盡!
咁摩打方面您建議買咩"R數"?
應該一步到位,定唔好買太勁驚控制唔到?
kin1985ty 發表於 2012-10-10 19:48:40 | 只看該作者
siukuenchi 發表於 2012-10-9 21:25
唔知係咪好常會用到?
如果係咁都值得買嘅

每次玩之前我都會上架先..
 樓主| siukuenchi 發表於 2012-10-10 20:21:23 | 只看該作者
kin1985ty 發表於 2012-10-10 19:48
每次玩之前我都會上架先..

Thanks!

其實我都仲係一知半解,
個架係咪用O黎SET 車?
師兄介唔介意介紹一下?
謝謝!
kkchung 發表於 2012-10-10 20:30:36 | 只看該作者
siukuenchi 發表於 2012-10-10 08:38
感激不盡!
咁摩打方面您建議買咩"R數"?
應該一步到位,定唔好買太勁驚控制唔到?

我對 DRIFT 所用不太清楚。今天問了一位玩這車的朋友說約用 7.0R 左右便可,因在一些情況下雖要用大動力來修正做推出去動作所以最好也有一定 Power 動力最好不要太低。而原廠 CS 比率較高,初玩可能不容易析應。可以先換掉 22T 皮帶牙成 15T 皮帶牙及改用SAKURA ZERO S 尾皮帶。初玩先去全心感覺一下車架反應不用什麼也改。
kin1985ty 發表於 2012-10-10 20:32:31 | 只看該作者
 樓主| siukuenchi 發表於 2012-10-10 21:31:22 | 只看該作者
kkchung 發表於 2012-10-10 20:30
我對 DRIFT 所用不太清楚。今天問了一位玩這車的朋友說約用 7.0R 左右便可,因在一些情況下雖要用大動力 ...

謝謝!

"先換掉 22T 皮帶牙成 15T 皮帶牙及改用SAKURA ZERO S 尾皮帶"
我諗對而家O既我O黎講係相當進階

睇過師兄們O既LEE個帖
http://bbs.rc-evo.com/xbbs/forum ... amp;page=2#lastpost
好似好複雜

砌掂架車先諗!
 樓主| siukuenchi 發表於 2012-10-10 21:32:01 | 只看該作者
kin1985ty 發表於 2012-10-10 20:32
http://www.hudy.net/xhudy/products/proddesc.php?prod_id=262&kategoria=64

謝!
會再好好研究一下!
 樓主| siukuenchi 發表於 2012-10-10 21:39:53 | 只看該作者
siukuenchi 發表於 2012-10-10 21:31
謝謝!

"先換掉 22T 皮帶牙成 15T 皮帶牙及改用SAKURA ZERO S 尾皮帶"

PARTS 即係:

3RAC-3PY/15 金屬皮帶牙15齒
咁"SAKURA ZERO S 尾皮帶" 即係咩?
kkchung 發表於 2012-10-10 21:47:59 | 只看該作者
siukuenchi 發表於 2012-10-10 21:39
PARTS 即係:

3RAC-3PY/15 金屬皮帶牙15齒

SAK-12 後皮帶 171
 樓主| siukuenchi 發表於 2012-10-10 23:11:16 | 只看該作者
kkchung 發表於 2012-10-10 21:47
SAK-12 後皮帶 171

了解!

其實有冇咩書可以介紹O下等我識多D?
windows3.11 發表於 2012-10-10 23:42:02 | 只看該作者
siukuenchi 發表於 2012-10-10 21:31
謝謝!

先講sakura cs d3  本身係漂移車,
行cs 2.14 即係 頭轆行1個圈,尾轆行2.14個圈.
由於行車時個尾比頭行得快,所以就會擺尾做成漂移.
小弟由於行cs2.14對我黎講唔係咁容易操控.
所以換咗16T齒和尾皮帶,改成行cs1.5左右.
我(個人)諗應該對操控會容易D.
買車個時買多兩樣零件(15T齒和sakura s 尾帶)代替完本的22T齒和尾帶就可以一次過行cs1.5而免除日後再折一次車.
師兄亦都可以先試一試完庄行cs2.14先,
如果可以控制得掂,當然唔使比多一佰買以上零件.

P.S 本行玩過下TT01 改尾直玩Drift,不過都係唔係好掂.

樓主| siukuenchi 發表於 2012-10-11 00:10:13 | 只看該作者
windows3.11 發表於 2012-10-10 23:42
先講sakura cs d3  本身係漂移車,
行cs 2.14 即係 頭轆行1個圈,尾轆行2.14個圈.
由於行車時個尾比頭行得快 ...

Windows3.11兄你O既解說真係深入淺出!
LEE 個部份明白了!

咁係咪理論上 前後輪比越大(EG 2.14 > 1.5),
除越難控制外, 就會可以O係同樣直線距離內做出越大角度O既轉向?