RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2329|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手遙控問題.....求教

DLAM 發表於 2012-8-15 10:37:08 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位Ching......求教,已有十多年冇玩RC,最近玩返,買咗部Kyosho DMT VE-R RTR發覺跟車遙控(2.4GHz K-200)接收唔夠遠(一個足球場都唔得)有冇得Tune?如果想換遙控有乜介紹、ESC同Servos需要一齊換嗎?
Allan007 發表於 2012-8-15 13:19:49 | 只看該作者
會唔會係條天線擺得唔好?2.4G照計一個球場絕對冇問題。影幅相擺上黎比D師兄睇睇啦。
kkchung 發表於 2012-8-15 13:33:53 | 只看該作者
先把天線穿出來申直及直放接收。平價玩玩可以用 FlySky FS-GT3B 也可,不用換 ESC 和 Servo。
hungbobby 發表於 2012-8-15 14:16:28 | 只看該作者
Its around the same range with my Kyosho Sand Master which also came with KT-200. I have verified there should not be any issue with the receiver antenna, and unlike AM/FM radios, 2.4G antenna positioning is relatively less important. But then maybe I am short-sighted, but I don't think the range is too much an issue as I can't see the car nor the road condition clearly from that distance.
gimsink 發表於 2012-8-16 10:02:53 | 只看該作者
係咪发射唔夠电 ? 一个球場距離, 基本上乜控都唔止喇....
 樓主| DLAM 發表於 2012-8-16 10:23:51 | 只看該作者
尋日試過按kkchung ching把天線穿出來申直及直放接收,但改善不大。如果唔想用大陸牌子嘅控,有乜 2.4GHz 嘅控介紹?  另外 Kyosho DMT VE-R 係咪冇得Upgrade? 見KWS依家好少Kyosho野賣...
 樓主| DLAM 發表於 2012-8-16 10:27:08 | 只看該作者
發射用新電
ian0821 發表於 2012-8-16 11:24:34 | 只看該作者
想用幾$買先?

$1K~2K  有4PL/MT4
$3K~4K 有4PKS/M12(就有)
50270898 發表於 2012-8-16 11:59:06 | 只看該作者
11人足球場都幾大下
如果枝控功率低
對面龍門收唔到都好正常
kkchung 發表於 2012-8-16 12:14:05 | 只看該作者

健全 有 DMT VE-R 改裝零件,等零件壞了才換。控要找什麼價錢?
 樓主| DLAM 發表於 2012-8-16 16:33:04 來自手機 | 只看該作者
kkchung 發表於 2012-8-16 12:14
健全 有 DMT VE-R 改裝零件,等零件壞了才換。控要找什麼價錢?

見有ching話健全D係黑店!控想要$1000左右,大陸唔差但係QC唔掂
Allan007 發表於 2012-8-16 19:02:11 | 只看該作者
DLAM 發表於 2012-8-16 16:33
見有ching話健全D係黑店!控想要$1000左右,大陸唔差但係QC唔掂

4PL加單接收,千三樓下。
Chrischu33 發表於 2012-8-16 20:05:32 | 只看該作者
3pl i use before ok. i use 4pl now better