RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3942|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

5.5T 行stock一問

chukachun 發表於 2012-7-9 12:18:13 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄,小弟用緊sakura xi,hobbywing5.5t,hobbywing120a ,想請問我依家玩緊mod,想轉行stock,唔知有冇師兄都係用緊5.5t行stock的呢??因為我聽好多師兄講話5.5t唔可以行stock,因為會好易燒摩打

希望有師兄可以提供意見,謝謝
beebone 發表於 2012-7-9 12:24:51 | 只看該作者
我4.5t 都用stock mode, 其實咩mode都唔緊要, 至緊要行直路長唔長, 齒比o岩唔o岩.
rcworldhk 發表於 2012-7-9 12:30:32 | 只看該作者

Are you know what is gear rate?? Are you have how many pinion?? If your Sakura XI super gear use 80T for 48 pitch. Motor pinion maybe 17-19T.
 樓主| chukachun 發表於 2012-7-9 12:40:46 | 只看該作者
beebone 發表於 2012-7-9 12:24
我4.5t 都用stock mode, 其實咩mode都唔緊要, 至緊要行直路長唔長, 齒比o岩唔o岩.

我依家齒比就 48P大減80T 摩打齒就20T=8.0齒比
cl65amg 發表於 2012-7-9 12:42:28 | 只看該作者
我都用緊stock mode玩5.5t呀,只要睇實個溫度唔好俾佢過熱就ok喇
 樓主| chukachun 發表於 2012-7-9 13:13:33 | 只看該作者
cl65amg 發表於 2012-7-9 12:42
我都用緊stock mode玩5.5t呀,只要睇實個溫度唔好俾佢過熱就ok喇

收到,唔該師兄,可唔可提供一下齒比比我呀,感激
cl65amg 發表於 2012-7-9 14:03:23 | 只看該作者
我116/29囉,齒比啱啱好係8~~
tllau 發表於 2012-7-9 14:27:33 | 只看該作者

參考外國車手的POST SETTING 及在TRC的經驗, 大致上齒比是 :
5.0T : Between 7.5 to 8.4; (扭力和馬力比例的調整)
5.5T : Between 7.2 to 7.9;
而導致過熱的因素因為ESC的功能 setting 實在太多,令變數增加,
由高C數的電開始, punch(rate), boost(timing), turbo(timing), brake(strength)等,
未能理解其中關鍵都會熱到你阿媽都唔認得, 然後燒Q埋...
joesample 發表於 2012-7-9 16:18:50 | 只看該作者
Any Ching 可以提供5.5T motor + Stock Mode ESC 的 Setting 建議嗎?我行Stock mode+5.5T時,它總是燒壞Motor線......
joesample 發表於 2012-7-9 16:20:34 | 只看該作者
Any Ching 可以提供5.5T motor + Stock Mode ESC 的 Setting 建議嗎?我行Stock mode+5.5T時,它總是燒壞Motor線......
cl65amg 發表於 2012-7-9 22:12:06 | 只看該作者
回復 joesample 的帖子

我諗啲timing要set得保守啲囉
salton 發表於 2012-7-10 10:04:21 | 只看該作者
在军体赛道测试了可变进角程序搭配MODIFY马达的设定。
共享目前找到的比较好的设定,希望对大家以后有用。

军体赛道属于高速赛道,约60米直道连接高速大圆弧。

电变:好盈120A V2.1 , 程序版本:110211 STOCK
马达:好盈5.5T
最终减速比:7.5

DDRS:7
BOOST:20
TURBO:14
BOOST START RPM: 10000
TURBO DELAY: 0.4
Boost Timing Acceleration: 500

地面温度30度的时候,跑完7分钟,马达温度<70度 (马达前安装了一个4*4的散热风扇)。
Bleed.Kaga 發表於 2012-7-10 10:27:04 | 只看該作者
場地: 佐敦谷公園

電變: 好盈120A V2.1
程序版本: 110930 STOCK

摩打: LRP x12 5.5T
齒比: 8.4

DDRS:7
BOOST:15
TURBO:20
BOOST START RPM: 8000
TURBO DELAY: 0.2
TURBO SLOPE: 24
Boost Timing Acceleration: 450

地面溫度約40, 跑7分, 摩打溫度約80, (摩打上安裝YR 30mm風扇)
joesample 發表於 2012-7-10 10:48:36 | 只看該作者
Thank you Ching
beebone 發表於 2012-7-10 12:45:35 | 只看該作者
tllau 發表於 2012-7-9 14:27
參考外國車手的POST SETTING 及在TRC的經驗, 大致上齒比是 :
5.0T : Between 7.5 to 8.4; (扭力和馬力比例 ...

你即係好了解嘛, 我搵你set 下先
beebone 發表於 2012-7-10 12:54:49 | 只看該作者
joesample 發表於 2012-7-9 16:18
Any Ching 可以提供5.5T motor + Stock Mode ESC 的 Setting 建議嗎?我行Stock mode+5.5T時,它總是燒壞Mo ...

用什麼ESC? 摩打? 每個配搭都唔同, 齒比本身只係數字.
60A, 120A, 150A 調boost同turbo timing 都唔同. 最主要係直路幾長.
1/10 車用63mm O太算出來rollout = 1 既齒比係 7.74:1, 用呢個開始試. 覺得慢搭快佢, 或相反.
其實有D apps可以計埋時速, 有kv值, max rpm都計倒8成準既齒比.