RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1733|回復: 5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

好奇 摩打消磁原因/測試及解決方法

kahungboy 發表於 2012-7-9 12:11:43 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
所謂消磁, 就係摩打芯磁力受影響而減弱
rc車之中
是否經常過熱既摩打會永久性無力??
能否測試出隻摩打太約仲有幾成功力??
換芯就能解決嗎??

請各位有心人指教探討一下~
tiger1 發表於 2012-7-9 13:28:16 | 只看該作者
Heat and impact are the 2 reasons why magnets get demagnetised.

換芯就能解決 brushless motor demagnetise problem but not in the case of brushed motors.
beebone 發表於 2012-7-9 13:51:25 | 只看該作者

係. 釹磁芯會為溫度改變而消磁. 最明確係無左一格格咁.
用就無問題, 不過會無左迫力, 仲會影響摩打sensor feedback 返ESC既訊號.
ESC 內sensor mode 就係要防止錯誤訊號整燒esc
 樓主| kahungboy 發表於 2012-7-9 15:10:14 | 只看該作者
唔該晒樓上兩位師兄
原來撞都會消磁~woo~
咁嚴重消磁照用結果就係燒esc了??

beebone 發表於 2012-7-9 15:15:07 | 只看該作者
kahungboy 發表於 2012-7-9 15:10
唔該晒樓上兩位師兄
原來撞都會消磁~woo~
咁嚴重消磁照用結果就係燒esc了??

我試過, 仲一日燒兩隻. 百幾蚊支芯咪換左佢囉
 樓主| kahungboy 發表於 2012-7-9 15:30:43 | 只看該作者
beebone 發表於 2012-7-9 15:15
我試過, 仲一日燒兩隻. 百幾蚊支芯咪換左佢囉

原來如此~
我好奇問問~thx
預防一下